Programul inițiat în 2009 de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, cu scopul de a-i readuce în localitățile natale din județul Covasna pe tinerii plecaţi la studii atât în ţară cât şi străinătate ar putea fi reluat anul acesta. . .

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat că programul iniţiat în urmă cu aproape 7 ani de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe,în scopul de a încuraja reîntoarcerea tinerilor cu studii superioare pe meleagurile natale, ar putea fi reluat. Acesta a explicat că pentru reluarea proiectului Municipalitatea va căuta soluții în conformitate cu schimbările aduse legii Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), privind stabilirea valorii de înlocuire pe metru pătrat pentru anul 2016 în vederea vânzării locuințelor pentru tineri.

„În luna septembrie vom prezenta un set de proiecte ale Municipalității și unul dintre aceste proiecte, care va reporni în luna septembrie, va fi programul „Hai acasă”, în funcție de legislația care se tot modifică.După cum știți acum s-a modificat legislația inclusiv pentru ANL-uri, și va trebui să analizăm în funcție de aceste modificări.” – a declarat în cadrul unei conferințe de presă, pentru ziarul „Mesagerul de Covasna”, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Începând din data de 4 august (a.c.), printr-un Ordin al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, au fost publicate în Monitorul Oficial normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor privind înființarea ANL-urilor. Astfel, conform articolului de lege, valoarea de înlocuire pe metru pătrat pentru anul 2016, calculată conform art. 1, este de 1.757,88 lei/mp inclusiv T.V.A.

Din păcate, programul implementat de Municipalitate nu s-a bucurat de prea mare succes în rândul tinerilor,de-a lungul timpului lovindu-se pe rând de criza financiară, lipsa de interes a celor vizați sau chiar de barierele birocratice, astfel că la doar un an de la implementare Autorităţile locale solicitau sprijinul Guvernului pentru relansarea programului. În 2010 Consiliul local anunța că repartizează peste 20 de parcele de teren unor tineri care au solicitat un loc pentru casă, însă doar o singură familie s-a prezentat pentru a semna contractul în vederea demarării construcţiei.

Proiectul inițiat de Municipalitate ar trebui să ofere gratuit tinerilor cu vârste de până la 35 de ani, absolvenți ai unei facultăți şi care doresc să se stabilească în Sfântu Gheorghe, un teren dar și proiectul pentru construcția unei locuințe, cu condiția ca aceasta să fie finalizată în cel mult 3 ani, însă cei mai mulți dintre tinerii interesați nu au putut prezenta garanţia că deţin peste jumătate din suma necesară construcţiei unei locuinţe. Potrivit Agerpres, la finalul anului 2013 Primăria a hotărât introducerea unor serii de facilități menite să îi ajute pe tineri,printre care și reducerea de la 55% la 10% a garanţiei pe care tinerii trebuiau să o prezinte.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail