Trebuie să ştiţi, stimaţi cititori, care doriţi sămi urmaţi experienţa şi să  petreceţi o parte a Vacanţei Mari în Asia Mică,  că nu o să regretaţi. Chiar dacă s-au petrecut în ultima vreme nişte lucruri  dramatice la Istanbul şi Ankara. În staţiuni a fost şi este linişte.  Deci nu vă temeţi! Opţaţi, aşadar,  pentru un concediu cu confort sporit, servicii ireproşabile şi multă distracţie, întrun cadru natural pitoresc.

    În oricare mare „resort” aflat pe litoralul  uneia  dintre cele patru mări care scaldă  ţărmurile Turciei, anume Mediterana,  Marmara, Egee şi Neagră, veţi avea parte de zile însorite, fără ploi şi cu apa ca…„ceaiul”, numai bună de îmbăiat.

 

Ispite pentru toate… buzunarele

Ofertele abundă în această perioadă a vacanţelor, fiind ispite pentru toate buzunarele.  Există încă „discount”-uri frumuşele dacă alegeţi conceptul „Last minute”. Nu vă puteţi plânge. Sunt o sumedenie curse charter pe calea aerului ca să nu irosiţi timpul, cu transfer inclus de la aeroport la hotelul la care aveţi rezervarea.Totul e să aveţi bani puşi de o parte şi să ştiţi ce vreţi.

Complexele de lux  abundă în  Kuşadasi, Bodrum, Marmaris,  Fethiye, Didim. Ca să nu mai vorbim de  perlele din zona Antalya, anume orăşelele  Alanya, Belek, Kemer, Lara Kundu, Side (le-am trecut în ordine alfabetică ca să fiu obiectiv, deşi am anumite preferinţe).

Agenţiile de tursim din România au  propuneri „outgoing” atractive şi pentru persoanale cu bugete mai modeste. În fond, se poate petrece bine un concediu şi într-un hotel de trei stele cu mic dejun sau demipensiune, tariful fiind la jumătate faţă de cinci stele cu Ultra All Inclusive. Iar dacă preferaţi să mergeţi cu autoturismul propriu sau cu autocarul în loc de charter, preţul scade spectaculos.

Am testat fiecare variantă. Există, fără doar şi poate, plusuri şi minusuri, respectându-se  raportul preţ-calitate. Dacă lucrurile ies rău, la mijloc este vreun mişmaş.

Schimbare de macaz

 

    În ultimii ani am  facut aproape fără să-mi dau seama, o schimbare de macaz în privinţa excursiilor, devenind mai „boieros”. Fiindcă m-am „maturizat”  (îmbătrânit),  prefer luxul.  Nu şi…„păduchii de lemn”, cum era o vorbă pe vremea mea.

Dacă aţi avut bunăvoinţa să citiţi şi  episoadele anterioare ale actualelor Note de călătorie, aţi observat, dragi amici,  că am prezentat în detaliu  condiţiile excelente  de care am beneficiat. Uneori chiar am abuzat cu detaliile, tocmai spre a vă face o idee pe ce  să daţi banii. Cam…multişori, ca să o spun pe cea dreaptă! Câteodată stau şi mă gândesc, dacă  a meritat  o asemenea risipă?

Ei bine, în „resort”urile din Asia Mică respectul pentru clienţi  se află la standarde foarte înalte. Orice detaliu contează, nimic nu este lăsat la voia întâmplării, chit că  poate pentru unii  mai puţin pretenţioşi par nişte „fleacuri”.

Numai că nu sunt. Dacă eşti un turist care ai habar ce este prin lume, ştii să faci comparaţii şi ai respect pentru banii câştigaţi onest, atunci alegi  corect, în deplină cunoştinţă de cauză.

Îmi amintesc în antiteză, că  nu peste tot lucrurile au acelaşi „standing” ridicat. De exemplu, deşi  per global m-am simţit excelent într-o ţară  din Nordul Africii, erau mici disfuncţionalităţi care mă  tracasau zilnic. Am avut şi acolo  un sejur dublu într-un complex  de cinci stele, cu All Inclusive. Numai că trebuia să stai de fiecare dată la… coadă ca să fii servit la „beach-bar”, aşa ca pe vremuri în România, când băgau la Alimentară  „Fraţii Petreuş”. Era aglomeraţie  aiurea, se dădea numai câte un pahar. Dar  mai întâi  să făcea bon de casă pentru decontare, abia după aceea erai servit. Se înţelege că dura, plus că lucra un singur barman!!! Mai doreai o bere, un gin,  reluai calvarul cu satatul la rând.  Uneori am renunţat. Mi se făcuse lehamite să stau în soare ca milogul, deşi totul era gratuit!

V-am spus asta, doar  aşa, ca element de comparaţie. Dv. alegeţi!

 

Program ultralejer

     Masa cu băuturile nonlacolice şi alcoolice  aferente se derulează la turci astfel: Micul dejun  între  orele 07.00 – 10.00. Pentru leşenşi ori cei care au chefuit şi dansat toată noaptea, trezindu-se  aproape de miezul zilei,  s-a inventat conceptul mic-bughez denumit  Mic dejun întârziat, ce poate  fi servit de la 10.00  până la 11.00. Urma Prânzul-cel-consistent: 12.00 – 14.30. Cina are  şi ea un program lejer, care se întinde, de  regulă,  pe durata  a  două ore şi jumătate, între 19.00 şi 21.30.

După care se mergea „in corpore” la programele distractive. Anume spectacole folclorice, de circ, dansuri moderne şi populare, „stand-up comedy”, concursuri trăsnite, Bingo etc. La alegere  puteţi opta pentru seri de dans pe muzică live, disco, chef cu turişti din alte ţări la lobby-bar ori o seară de  lenevit pe balcon şi privit marea…

 

Flux operativ

Deşi vara aceasta eram cazaţi  în jur  de o… mie de turişti, fără ca hotelul să fie ocupat la întreaga capacitate, găseam  mereu locuri libere la mese. Colegii  consumatori  nu o „lălăiau” cu prânzul şi cina. La ce bun s-o facă?, atâta vreme cât erau alte zone unde  puteau  să-şi facă siesta mult mai plăcut.

Un rol important  în derularea  operativă a fluxului îl aveau  ospătarii, toţi oameni tineri, care debarasau rapid,  făceau curat, schimbau feţele de masă,  aduceau pahare, tacâmuri, şerveţele cât ai zice…„fish”. Nici nu te  aşezai bine, că şi  apărea un chelner  lângă tine:

-„Bitte”, numai că-l auzeai. Pe ruseşte nu mai îndrăznea nimeni să scoată o vorbă, în vreme ce în anii precedenţi era taman pe dos.

Băiatul sau domnişoara de serviciu  îşi nota  conştincios  comanda  şi dispărea la bar să  aducă  tării, vin, bere, apă minerală, plată, sucuri naturale, băuturi acidulate, „Airan” (iaurt turcesc) etc. Iar la final cafea, ceai, coniace, licori digestive aromate (Bitter, Fernet, Campari, Mentă), lichiouri.

Când te întorceai de la uriaşul bufet suedez, unde tocmai îţi umpluseşi farfuria (sau…farfuriile), pe masă te aştepta deja “drink”-ul preferat.

Aşa da, nu mai trebuia să strigi „Băiete!” sau „Domnişoară” ca prin bodegi.

 

                                                    În cădere liberă

 

Cum am mai scris, majoritatea  hotelurilor gigantice, cu regim de Ulta All Imclusive  din toate staţiunile de top turceşti  i-au aşteptat primăvara aceasta în zadar pe  turiştii ruşi.  Managerul complexului în care am avut plăcerea să stau, mi-a spus resemnat că cifra afacerilor din industria turismului a  scăzut dramatic în prima jumătate a anului în curs. Şi micii vânzători  de la dughene susţineau la fel.

Pur şi simplu nu mi-a venit să cred ce linişte era în jur. Numai în urmă cu zece luni  întâlnisem o aglomeraţie de nedescris, iar acum „resort”-ul aveau un aer aproape fantomatic.

Preşedintele rus Vladimir  Putin s-a ţinut tare jumătate de an, până ce omologul său turc,  Recep Erdogan, şi-a cerut scuze pentru avionul militar  doborât.  După cum se ştie, Moscova a interzis o vreme zborurile spre Turcia,  iar agenţiile de turism  ruseşti  nu  au mai avut  voie să facă contracte cu vechii parteneri. Ca atare,     zeci de mii, poate milioane de rusofoni s-au reorientat spre alte destinaţii sau au rămas în expectativă, aşteptând dezamorsarea conflictului politic. Care, iată, a venit.

Numai că rezultatele sunt deja catastrofale pentru operatorii turci de turism.

Pur şi simplu nu-mi venea  să-mi cred ochişorilor protejaţi de soare  ce calm şi bine era în jur. Numai în urmă cu un an fusese o aglomeraţie de nedescris, iar acum „resort”-ul aveau un aer uşor fantomatic. Deşi veniseră mulţi nemţi, nu puteau eclipsa avalanşa ruşilor, care  aduceau implicit  venituri uriaşe.

Cred şi eu. Să primeşti 3,5 milioane de turişti an de an, marea majoritatea dorind să stea la confort maxim (mă şi întrebam, de unde naiba au ăştia atâta bănet?) reprezintă o pleaşcă de neimaginat.

 

Un grafic elocvent

. .
În luna iunie a.c. majoritatea clienţilor erau  germani, după cum reieşea dintr-un grafic prezentat pe un uriaş ecran LCD aflat lângă Recepţie. Zilnic  erau ilustrate  intrările şi ieşirile grupurilor de străini.

Pe prima coloană  aproape constant apăreau 480 şi 500 de oaspeţi germani. Urma a doua coloană,  modestă,  cam până la „genunchiul broaştei”, ce indica prezenţa a cca. 45-50 de olandezi şi belgieni. Apoi figura ceata vizitatorilor din fostele Ţări Baltice, în jur de 35-40 de lituanieni, estonieni şi letoni. Să fii fost cam tot atâţia  ucrainieni. Pe ultimele coloane se înşirau cu cifre total nesemnificative, de genul  „şi alte naţionalităţi”- vorba lui Nea Nicu – nu mai mult de  6- 7 români şi vreo 3-4  basarabeni! Pe o familie de la Chişinău venită în „Luna (săptămâna) de miere” am şi cunoscut-o.

Noi, puţinii turişti români, şi cu fraţii moldoveni de peste Prut, eram ca de obicei, la coada-cozilor!

Excursii gratuite

 

În fiecare zi după micul dejun se organizau excursii gratuite cu microbuzele complexului în diferite staţiuni  aflate pe  ţărmul Mării Mediterana, cum ar fi Side, Antalya, Belek. Se puteau admira  localităţile amintite, monumente istorice, Amfiteatrul din Aspendos,  splendida priveliştea oferită de Munţii Taurus, Cascada Manavgat şi altele.

Le-am vizitat!

Despre sporturile extreme  ce vă stau la îndemână voi povesti, dacă am chef,   într-un alt episod.

 

La taclale cu “pretinii” basarabeni

 

I-am  depistat într-o zi pe tinerii  soţi Codrianu,  proaspătul  cuplu de însurăţei din Chişinău, despre  care v-am pomenit mai sus. I-am găsit la plajă. Erau roşii ca racul, fiindcă stătuseră nechibzuit la soare. Am întors fără să vreau capul către şezlongurile lor când i-am auzit dialogând molcom, cu acel  accent inconfundabil, de sorginte slavă al majorităţii basarabenilor.

– Bună, ce faceţi?, i-am salutat bucuros.

– A, sîntiţi şi dumivoastră român?  Ce să facem? Ghini, ne-am ca prăjât!

– De unde aţi venit?

– Di la Chişinău.

I-am invitat la o bere pe terasă la umbră, glumind că le fac eu „cinste”. Se simţeau  stingheri printre atâţi străini. Mi-au spus că nu cunoşteau pe nimei. Învăţaseră papagaliceşte două-trei expresii uzuale în engleză. Mă rog, erau şi foarte tineri, nerodaţi în căsnicie, dar mai ales neumblaţi prin lume.

– Cum vă simţiţi?

– Bini di tăt.

– Aţi mai fost pe aici?

– Da di unde! Am venit amu’  cu  darul di la nuntă. „Naşicul”  ne-a povăţuit, îmi spune vădit încântat Iurie, capul familiei. Iaşte prima dată când plecăm în străinătăţi…

– Vă place ?

– Vai domnu’, se poate? Am privit înainte la televizor  un reportaj. Nici nu ştiam de Antalya! Noi aşa bogăţâie ca aici nu am mai văzut! A doua oară nu ne mai permitem. Vrasăzică, n-o să avem cu ce. Ştiţi cum se spune  în Republica Moldova? „Viaţa e tristă la noi, în schimb  avem salarii… hazlii”.

Parcă numai la voi? (Va urma)

Horia C. Deliu

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail