Activitatea în cadrul asociaţiilor de proprietari este, conform legii, una complexă, însă, aşa cum mulţi dintre noi o simţim pe pielea noastră de ani buni de zile, în mare parte aceasta constă doar în emiterea şi încasarea facturilor „de întreţinere” şi participarea la „acţiunea gărduleţul”. Din păcate, în prea puţine cazuri, cei care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestor asociaţii, pre­şedinţi, administratori, etc. şi care sunt plătiţi din banii proprietarilor de apartamente, se mai implică şi în alte activităţi, în beneficiul celor pe care îi reprezintă.

De la Ordog Klara, referent în cadrul Compartimentului de relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, am aflat că, în prezent, în Sfântu Gheorghe sunt 174 de asociaţii de proprietari, cea mai mare având în componenţa sa peste 500 de apartamente, iar cea mai mică, constituită la nivelul  unei singure scări de bloc, are şase proprietari.

Aceasta ne-a spus că destul de multe persoane vin «să se plângă» cu privire la nemulţumirile legate de asociaţiile de care aparţin, cea mai  des invocată fiind  valoarea facturii de întreţinere. Referindu-se la acest aspect, doamna Ordog Klara ne-a spus că proprietarii reclamă plata pierderilor de apă de pe reţea, lucru pe care îl consideră ca fiind inechitabil, problemele pe care le întâmpină atunci când vine vorba de reparararea acoperişului sau de lucrările din pivniţă, precum şi costul prea mare, pe apartament, privind cheltuielile administrativ gospodăreşti sau mai bine spus sumele pe care trebuie să le achite pentru salarizarea celor care îşi des­făsoară activitatea în cadrul asociaţiilor de proprietari.

Ce fac reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, pentru proprietarii de apar­tamente? Cum îi plătim pe cei care «muncesc pe brânci» pentru noi ?

Cu privire la aceste aspecte , vă prezentăm   opininiile unor locatari ce aparţin de diferite asociaţii de proprietari din Sfântu Gheorghe. Astfel, Gheorghe. I., de pe str. Luceafărului, ne-a sesizat următoarele: «Reprezentanţii aso­ciaţiei noastre nu se preocupă de asigurarea stării tehnice şi igienice a  blocurilor. În unele cazuri casele scărilor nu au fost zugrăvite de zeci de ani de zile, beciurile sunt inundate de apă şi materii fecale,  fapt ce poate conduce la îmbolnăvirea, în masă, a locatarilor, datorită mediului infestat cu mirosuri insuportabile, cu colonii de ţânţari şi  mucegai».

Andrea G.,  a cărui apartament  aparţine de Asociaţia de proprietari Nicolae Iorga nr. 45, ne-a spus, indignată: «Eu nu-mi pot explica de ce la asociaţia de care aparţin plătesc mult mai mult pentru cheltuielile administrativ-gos­podăreşti, respectiv 8,55 lei/lună, decât plătesc părinţii mei la o altă asociaţie de pe str. 1 Decembrie, şi anume  6,82 lei. Oare ce fac în plus cei care ne reprezintă pe noi ? Nu vă mai spun că, interesându-mă la preşedintele asociaţiei cu privire la  acest aspect, în urmă cu aproximativ doi ani, mi-au fost comunicate, în scris,  lucruri care m-au lăsat ‘cu gura căscată’. La ce mă refer, mai concret: Preşedintele asociaţiei, care este ‘scump’ la vedere, mai exact nu vine la asociaţie decât foare rar, era remunerat, în 2009, cu suma de 468 ei/lună. Adminstratorul aso­ciaţiei, care are program  de lucru doar două zile pe săptămână, câte două ore, este angajat cu normă întreagă (!?), respectiv 8 ore/zi, iar pentru acest mare efort primeşte în fiecare lună 900 lei. Stau şi mă-ntreb, ce spun mulţi dintre proprietarii de apartamente din zona Nicolae Iorga, care lucrează zilnic program normal de opt ore, sau şi mai mult, şi nu primesc aceşti bani  drept salariu, despre faptul că din munca lor, alţii huzuresc pe bani mai mulţi, lucrând doar 16 ore pe lună la asociaţie, şi încă vreo câteva în plus cu urmărirea contractelor încheiate cu furnizorii  şi prestatorii de servicii? Şi lista persoanelor plătite din banii asociaţiei o mai cuprinde pe contabilă, angajată cu 2 ore/lună, program pentru care primeşte 468 lei lunar (echivalentul unui venit brut de 1.872 lei/lună),  doamna care emite facturile, plătită cu 410 lei/lună,  aceasta colaborând cu asociaţia ca urmare a faptului  că “conducerea asociaţiei a considerat că locatarii sunt obişnuiţi cu forma facturilor şi a înştiinţărilor de plată  întocmite de aceasta, care nu ar trebui schimbate pentru evitarea neînţelegerilor (?!)”, şi mulţi angajaţi la curăţenia pe scară, deşi, de foarte multe ori, pe scara noastră zace mizeria zile în şir iar păianjenii îşi ţes pânze trainice, în fiecare colţişor. Şi iar mă întreb: în condiţiile în care există programe contabile speciale pentru emitera facturilor, acestea nu pot  fi făcute de administrator, în cele 8 ore de lucru, zilnice,  pentru care îl plătim,  sau de contabila care nu-şi justifică programul zilnic de două ore? Şi atunci, cu atâta risipă de persoanl, care, după părerea mea, sunt mult prea generos plătiţi, din banii noştri, pentru volumul de muncă pe care îl desfăşoară,  să mă mai întreb de ce plătim atât de mult ?».

Maria M., locatară în Simeria, consideră că vina pentru tot ce ni se întâmplă ne aparţine nouă, proprietarilor de apartamente, care manifestăm «o totală  lipsă de interes faţă de ce se întâmplă cu banii pe care îi plătim, lunar, la asociaţie».

Ce este de făcut ?

Ordog Klara, referent în cadrul Compartimentului de relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul Primăriei Sf. Gheorghe

Referentul din cadrul Compartimentului de relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, Ordog Klara, a precizat că autoritatea locală nu are pârghii cu care să intervină, altele decât cele stipulate în legea privind înfiinţarea şi funcţionarea aso­ciaţiilor de proprietari. Astfel, primăria nu poate interveni nici cu privire la forma de angajare a celor care îşi desfăşoară activitatea la asociaţii, şi nici în ceea ce priveşte  modul cum sunt remuneraţi. Potrivit acesteia, legea lasă la latitudinea membrilor asociaţiilor, respectiv a proprietarilor de apartamente, să ia hotârâri în ceea ce priveşte activitatea la asociaţii, în cadrul adunărilor generale care trebuie organizate anual. Ordog Klara ne-a spus că, din păcate, oamenii nu sunt interesaţi de aceste aspecte, şi ca urmare “nici nu iau parte la aceste şedinţe anuale, în cadrul cărora ar mai putea schimba ceva, iar apoi fac reclamaţii la Primărie”.

Administratori de Asociaţii, fără atestat

De câteva luni de zile, pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe este postat un proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de atestare a persoanelor fizice care doresc să obţină calitatea de administrator de imobile la Asociaţiile de Proprietari. În expunerea de motive se arată că „La asociaţiile de proprietari din municipiul Sfântu Gheorghe, s-a constatat că mai sunt  persoane încadrate în funcţia de administrator de imobile, care nu deţin atestarea prevăzută de art. 54 din legea 230/2007 privind în­fiinţarea, organizarea şi funcţionarea aso­ciaţiilor de proprietari” .

De la Ordog Klara am aflat că în jur de 30-40 de persoane au depuse cereri în vederea atestării ca administrator de imobil, deoarece, deşi prestează această activitate, o fac fără a avea atestatul care să le dovedească calităţile profesionale necesare pentru activitatea de administrare a imobilelor la asociatiile de proprietari. „Aceştia au fost atestaţi în perioada 2002-2003, iar atestatele au expirat.  Între timp şi legea s-a schimbat, iar acest lucru impune aprobarea unui nou regulament de  atestare a administratorilor de la asociaţiile de pro­prietari”, a precizat Ordog Klara.

Potrivit acesteia, documenaţia este depusă, în prezent, la prefectura Covasna, urmând ca în momentul în care se reîntoare la Primărie, să se organizeze concursul de atestare. “Din cei aproximativ 120 de administratori care îşi desfăsoară activitatea la asociaţii (sunt unii care lucrează la 10-11 asociaţii),   80 sunt atestaţi iar restul urmează să participe la examen. Aces­tora trebuie să le spun că examenul va fi greu, metologia fiind mai complexă. Însă, cine doreşte să fie administrator la asociaţiile de proprietari, trebuie să înveţe”, a declarat reprezantanta Primăriei Sfântu Gheorghe.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail