. . Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenirea furturilor din locuinţe și din societăţile comerciale sunt principalele priorități stabilite la nivel local, potrivit cărora polițiștii covăsneni au acționat în permanență în prima jumătate a anului 2016.
Componenta de prevenire s-a concretizat în cele peste 1.000 de activități preventiv-educative desfășurate în unităţile de învăţământ covăsnene, polițiștii punând un accent deosebit pe educația preventivă a tinerilor în ceea ce privește protejarea propriei persoane, respectarea regulilor de circulație, dar și prevenirea victimizării minorilor și implicarea acestora în săvârșirea unor fapte antisociale.
Dintre numeroasele activități desfășurate în școli amintim doar câteva, cum ar fi derularea campaniilor „Școala Siguranței Tedi”, „Copilărie fără delincvență”, desfășurarea concursului „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”, promovarea siguranței în mediul on-line în cadrul campaniei „Săptămâna Cybercrime”, derularea unor activități preventive în cadrul proiectului „Scoala Altfel”, promovarea profesiei de polițist prin campanile „Misiune Posibilă” sau „Și tu poți deveni polițist”.

În ceea ce privește combaterea criminalităţii, activitatea polițiștilor în aceste prime 6 luni a însemnat peste 7.100 de intervenţii la evenimente, mai bine de 2.000 de acţiuni cu efective lărgite şi peste 1.000 de misiuni de asigurare a măsurilor de ordine și siguranță publică cu ocazia unor adunări sau manifestații publice. De asemenea, s-a intervenit la peste 2.000 de solicitări venite prin SNUAU 112, în aproape 90% din cazuri intervenția realizându-se în mai puţin de 10 minute.
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, indicatorii statistici relevă, pentru perioada analizată, o scădere a infracţiunilor sesizate cu 12,8%. Din totalul infracțiunilor sesizate 55% au fost în mediul urban și 45% în mediul rural. De asemenea, este de subliniat este faptul că a crescut numărul faptelor descoperite în flagrant cu 7,6% față de anul precedent.
Infracţiunile sesizate contra persoanei au scăzut cu 5,8%, cele contra patrimoniului au înregistrat o scădere de 16,9%, iar infracţiunile de natură economico-financiară au scăzut cu 20%.
Criminalitatea stradală este caracterizată, în general, de infracţiuni fără un pericol social deosebit, iar comparativ cu anul 2015, în prima jumătate a acestui an, numărul infracțiunilor stradale înregistrează și ele o scădere de 2,3%, iar constatările de infracțiuni în flagrant au înregistrat creșteri, ceea ce ne îndreptățește să afirmăm că acţiunile preventive ale polițiștilor au avut eficiență.
Referindu-ne la faptele penale sesizate în incinta şi zona adiacentă a unităților de învățământ, numărul acestora a scăzut cu 41%, în primele 6 luni ale lui 2016 fiind sesizate 7 fapte penale, niciuna dintre ele nefiind infracțiuni de mare violență.
În domeniul criminalității de natură economico-financiară, în prima jumătate de an, polițiștii de la structurile de profil au avut ca principal obiectiv asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, a contrafacerii de mărfuri și a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice.
Astfel, au fost desfășurate 594 de acțiuni și controale directe, în urma acestora fiind constatate 105 infracțiuni.Pentru fapte contravenționale în domenul economico-financiar au fost aplicate 59 de sancțiuni în valoare de 204.000 lei. Totodată, au fost confiscate sume de bani, în total aproapee 50.000 de lei, dar și bunuri și mărfuri în valoare de peste 36.000 de lei, 24.000 kg de îngrășăminte și 7.000 de kg. de deșeuri feroase.
Tot în urma activităților desfășurate de polițiști au fost ridicate în vederea confiscării peste 97.000 fire de țigarete, 4.050 litri alcool și au fost indisponibilizate 6 autoturisme.

În domeniul piscicol şi al silviculturii, activităţile desfăşurate au avut la bază direcţiile de acţiune desprinse din programele naţionale, urmărind prevenirea si combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a faptelor ilegale asociate, rezultate din efectuarea unor operațiuni cu materiale lemnoase, precum și prevenirea si combaterea braconajului piscicol şi a comercializării ilegale de peşte şi produse de peşte.
Astfel, în urma activităților desfășurate în colaborare cu organele silvice, I.J.J. Covasna şi reprezentanţi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniu, au fost organizate şi executate peste 500 de acţiuni pe linie de silvicultură. În urma acestora au fost aplicate 327 de sancţiuni contraventionale în valoare totală de peste 272.000 de lei şi s-a dispus confiscarea a 316,41 mc de material lemons. De asemenea, în perioada analizată, la nivelul județului au fost sesizate 106 fapte de natură penală în domeniul silvic.
În domeniul piscicol au fost executate 104 acţiuni și controale, pe această linie find constatate şi sancționate 36 de fapte de natură contravențională.

Alături de prevenirea și combaterea faptelor antisociale, menținerea siguranței traficului rutier reprezintă o altă preocupare permanentă pentru polițiștii covăsneni.
Față de anul trecut, în primele 6 luni ale anului curent numărul accidentelor rutiere cu urmări grave a crescut ușor, de la 27 la 29 de accidente, numărul persoanelor decedate de la 6 la 7, iar numărul persoanelor rănite grav de la 25 la 32. În acest sens, pe lângă activităţile de combatere a încălcărilor normelor rutiere, poliţiştii au desfăşuart activități de educație și informare, în scopul creşterii gradului de educaţie rutieră a tuturor participanţilor la traficul rutier prin cunoaşterea necesităţii respectării regulilor de circulaţie. Astfel, poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat 103 activităţi de informare cu tematică rutieră în 54 de unităţi de învăţământ de pe raza de competenţă, activităţi la care au participat peste 3.800 elevi şi cadre didactice.
În luna martie, pe raza oraşelor Covasna şi Târgu Secuiesc, au fost organizate şi desfăşurate două activităţi deosebite, în cadrul cărora atenţia s-a îndreptat asupra reprezentantelor sexului frumos, în calitatea lor de participante la trafic. Momentele au fost inedite ca urmare a faptului că de această dată poliţiştii nu s-au “înarmat” cu procese-verbale de contravenţie, ci cu flori şi cadouri destinate a fi oferite cu drag conducătoarelor auto.
O dată cu oferirea cadourilor, poliţiştii rutieri au ţinut în mod deosebit să le ureze tuturor participantelor la trafic “La mulţi ani!” şi „O primăvară în siguranţă!”.
În luna iunie, cu ocazia “Zilei Internaţionale a Copilului”, poliţiştii rutieri au fost alături de copii; pe lângă cadouri, aceştia le-au oferit copiilor flyere conţinând recomandări în scopul prevenirii implicării în evenimente rutiere pe parcursul vacanţei de vară.
În perioada de referinţă, au fost desfășurate şi aproape 1.300 de acțiuni pentru menținerea siguranței traficului rutier și pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, acțiuni pe care ne propunem să le continuăm și în a doua jumătate a anului.
Pentru abateri la regimul circulației au fost aplicate peste 9.300 de sancțiuni contravenționale dintre acestea 675 fiind pentru abateri ale pietonilor, iar alte 295 pentru abateri săvârșite de bicicliști și căruțași. Au fost reţinute și 397 de permise de conducere și 360 de certificate de înmatriculare.
De asemenea, au fost constatate 100 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurille publice, dintre acestea 53 fiind infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Ne propunem ca și în perioada următoare să continuăm acțiunile pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte antisociale de natură a aduce atingere climatului de ordine și sigiranță publică și îi asigurăm pe cetățeni că vom fi la datorie, ca și până acum, astfel încât aceștia să se bucure de liniște și siguranță.
IPJ Covasna
Agent principal de poliție
Marin Nicoleta

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail