. .  Peste 4.000 de spectatori au participat, la sfârşitul săptămânii, la Festivalul de Internaţional de Jazz de la Miercurea Ciuc, organizatorii susţinând că este cel mai mare număr de spectatori înregistrat în cei opt ani de când are loc evenimentul.


Organizatoarea festivalului de la Miercurea Ciuc, Nora Szilagyi, a declarat într-o conferinţă de presă că în toate locurile în care au avut loc spectacole sau workshopuri numărul spectatorilor a fost mult mai mare decât în anii precedenţi. La fel ca şi anul trecut, publicul care a asistat la concerte şi la alte activităţi a fost unul internaţional, spectatorii venind din toate colţurile ţării, dar şi din ţări precum Cehia, Iordania, Tunisia, Ungaria sau Portugalia. De asemenea, un grup de turişti din Germania a venit la Miercurea Ciuc special pentru Festivalul Inernaţional de Jazz.

Nora Szilagyi a precizat că festivalul a depăşit aşteptările tuturor invitaţilor, care au fost surprinşi de amploarea festivalului şi de expresivitatea publicului.

„A fost scos în evidenţă publicul de către invitaţii noştri. Au spus că li se întâmplă foarte rar ca să empatizeze în asemenea măsură cu publicul şi au realizat că, cu toate că limitele de vârstă au fost foarte largi, senzaţia lor a fost că avem un public foarte avizat în acest festival. Au apreciat că a fost un public foarte tânăr şi că în pofida vârstei medii a spectatorilor, au simţit o căldură extraordinară din partea spectatorilor ”, a declarat Nora Szilagyi.

Potrivit sursei citate, artiştii s-au simţit atât de bine la Miercurea Ciuc, încât s-au gândit la eventuale proiecte sau colaborări viitoare, pentru a putea să mai evolueze la Festivalul Internaţional de Jazz, întrucât organizatorii nu permit ca o trupă sau un artist să urce de două ori pe această scenă.

„Mulţi invitaţi, aflând de regula noastră, cum că nu e posibil ca aceeaşi trupă sau acelaşi interpret să urce de două ori pe scenă, încercau tot felul de combinaţii, astfel încăt să genereze noi grupuri sau să creeze tot felul de colaborări între ei, pentru a putea reveni pe scena festivalului”, a mai spus Nora Szilagyi.

Ea a mai precizat că printre spectatori s-au numărat şi organizatori ai altor festivaluri de jazz din ţară, „care au apreciat că Festivalul Internaţional de Jazz din Miercurea Ciuc se numără printre primele festivaluri din România”.

De asemenea, Nora Szilagyi a punctat faptul că a fost atins obiectivul principal al evenimentului, acela de a transmite publicului că jazz-ul este cel mai important mijloc de comunicare.

„În ultima seara au dansat împreună preadolescenţi de 14 ani şi adulţi de 60 ani şi e foarte greu să obţii energia aceasta într-un singur spectacol. Cred că asta este cea mai bună dovadă că jazz-ul nu se ascultă, ci se trăieşte. Acesta a fost obiectivul nostru, să transmitem faptul că ne adresăm tuturor şi să ieşim din etichetările conservative despre jazz, să înţeleagă toată lumea că este cel mai la îndemână mijloc de comunicare. Este multietnic, este multicultural, nu este legat de vârstă, de nimic, este o exprimare liberă şi atât”, a afirmat Nora Szilagyi.

În legătură cu ediţia de anul viitor, organizatorii au precizat că programul este discutat în proporţie de 80 la sută şi se doreşte aducerea pe scenă a unui star de primă mărime internaţională, al căruia nume nu a fost dezvăluit.

„Vrem să aducem pe scenă un star de primă mărime internaţională. Totul depinde de câteva contracte pe care trebuie să le încheiem din timp şi am aprecia dacă cei care ne-au susţinut şi până acum ar înţelege că finanţarea trebuie făcută mult mai repede, tocmai pentru a putea semna contractele. 80 la sută din programul de anul viitor este antamat, urmează să obţinem finanţările şi organizarea Csiki Jazz 9 începe de mâine”, a afirmat Nora Szilagyi.

La a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz din Miercurea Ciuc au participat muzicieni renumiţi, cum ar fi Michel Godard şi Ferenc Snetberger sau trupa „Keknyul Hammond Band”, condusă de Andrew Hefler, care a fost prezentă pentru prima oară în România.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail