În acest sfârșit de săptămână a avut loc deschiderea oficială a „Taberei Tinerelor Talente”, ediția 2016. Centrul de Agrement de la Pădureni este, în premieră pentru județul Covasna, gazda acestui eveniment organizat de Ministerul Tineretului și Sportului.

 Sâmbăta trecută, de la orele 11:00, la Centrul de Agrement de la Pădureni, în prezența a 60 de  tineri talentați din toata țara, înscriși în programul de anul acesta, dar și a consilierului de tineret al Direcției județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna, Cătălin Lazăr, Subsecretarul de stat al Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), Lucian Mircescu a deschis în mod oficial  „Tabăra Tinerelor Talente 2016”.

„Este foarte important, din punctul meu de vedere, să menționăm 2 lucruri. Pe de-o parte că avem în România un viitor care promite, căci avem o sumedenie de tineri talentați care excelează în diferite domenii, și pe altă parte, trebuie să menționăm că acești tineri nu sunt tratați cu indiferență, li se oferă recunoaștere și există pași care se fac în procesul de a-i motiva pe aceștia să continue să-și dezvolte talentul moștenit, și a investi astfel în viitor. Un astfel de pas destinat încurajării acestora este și evenimentul Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) pe care îl deschidem astăzi, oficial, și al cărui gazdă este Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, prin Centrul de Agrement Pădureni.” – a declarat în deschiderea taberei, consilierul de tineret al DJST Covasna, Cătălin Lazăr.

În cadrul taberei organizate în premieră anul acesta la Centrul de Agrement de la Pădureni, 140 de tineri talentați din mai multe județe ale țării vor participa, în două serii, la activitățile pregătite de DJST Covasna prin Compartimentul Tineret/Tabere pentru aceștia. Prima serie, la care participă un grup format din 60 de copii din toată țara, are loc în perioada 29 iulie – 4 august, iar cea de-a doua serie se va derula în perioada 6 – 12 august.

„V-am pregătit un program special. Zona Covasnei se distinge printr-un patrimoniu cultural și natural deosebit. Astfel, vom încerca să vă aratăm, în timpul șederiii voastre aici, particularități distincte ale județului nostru. Vom vizita, cu ajutorul custodelui de la Asociația Lumea Pierdută, o arie naturală protejată deosebită și anume Cheile Vârghișului, cu un număr de 122 de peșteri înșiruite. Este o zonă de atracție deosebită, protejată la nivel european, iar în acest loc se află cea mai mare colonie de lilieci din România. A doua zi vom avea programe de socializare, de cunoaștere, căci este foarte important ca acești tineri să interacționeze, cu atât mai mult cu cât ei fac parte dintr-o familie cu un numitor comun și anume aceea a tinerilor talentați. Luni, asistentul universitar și doctorul în biologie, specializat pe mamifere mici, Ana-Maria Lazăr, Coordonatorul Departamentului Științific al Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS, custode a 2 arii naturale protejate, va coordona ateliere interactiv-participative în care tinerii, lucrând cu determinatorul de specii, fie cel de plante, insecte sau mamifere, vor învăța într-un mod inedit despre flora și fauna din județul Covasna. (…)” – le-a explicat consilierul DJST Covasna tinerilor prezenți.

 

Pe lângă multitudinea de activități la care vor lua parte, tinerii înscriși în cadrul primei serii a Taberei vor merge într-o excursie alături de directorul Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe, profesorul Kerekes Jeno, care le va vorbi atat despre istoria zonei în care se află cât și despre importanța protecției mediului, dânsul având o experiență didactică extrem de bogată în calitate de Coordonator al Cercului de Ecoturism care funcționează la nivelul Palatului Copiilor din Sf.Gheorghe. Totodată, în ultima seară a Taberei, Ansamblul „Doina Romanaților”, premiat la multiple concursuri naționale și internaționale, prezent în tabără și format chiar din participanții la acest eveniment, îi va încânta pe ceilalți tineri prezenți, oferindu-le acestora un regal de folclor și datini românești în jurul focului de tabără, iar consilierul DJST Covasna le-a promis tinerilor că, la final, fiecare dintre ei va pleca acasă știind să danseze o horă oltenească.

 

„Tabăra Tinerelor Talente”, finanțare de peste 80 de mii de lei pentru județ

 

Evaluată de către Ministerul Tineretului și Sportului ca fiind una dintre cele mai bune propuneri de eveniment și de program de tabără, dintre toate cele depuse de Direcțiile județene pentru Sport și Tineret din țară, „Tabăra Tinerelor Talente” a însemnat atragerea unei finanțări în valoare de 82.200 de lei în județul Covasna.

 

„Este un program care vizează premierea copiilor și a tinerilor care au deja anumite aptitudini în varii ramuri culturale. (…) Cei de la DJST Covasna s-au pregătit foarte bine și au venit cu un program foarte divers, tocmai de aceea am decis să venim aici. Pe lângă faptul că aici avem personal foarte bine calificat, care știe să anime activitățile și să le organizeze, mai avem de-a face, totodată, și cu un Centru de Agrement bine dotat. La aceasta se adaugă multitudinea de locuri interesante pe care copiii le pot vizita, natura din jurul localității Pădureni. Prezenta mea este motivată de dorința de a interacționa cu acești tineri minunați dar și de a cunoaște mai bine specificul local și activitățile de tabără organizate de DJST Covasna. (…) Din ce am reușit să văd până în acest moment, lucrurile arată foarte bine, este un Centru de Agrement foarte bine îngrijit, personalul este foarte primitor. Pe Cătălin Lazăr am avut ocazia să îl cunosc încă de la începutul venirii mele la Ministerul Tineretului si Sportului, și mi-a lăsat impresia că este o persoană foarte capabilă și bine organizată, și am convingerea că se va simți mâna lui în organizarea taberei de aici.” – a declarat în exclusivitate pentru ziarul „Mesagerul de Covasna”, subsecretarul de stat al Ministerului Tineretului și Sportului, Lucian Mircescu.

Acesta spune că programele destinate tinerilor talentați vor continua să se deruleze în județul Covasna și că MTS își va canaliza atenția în mod deosebit spre a face investiții în îmbunătățirea calității serviciilor Centrelor de Agrement din țară.

. . „Noi, ca Minister, încercăm de anul acesta să ne axăm foarte mult pe Centrele noastre de Agrement, și la capitolul investiții încercăm să ameliorăm starea materială, căci realitatea este una destul de sumbră. Nu este cazul în județul Covasna, dar mă refer în general la direcția pe care o are Ministerul, aceea de a îmbunătăți calitatea serviciilor de cazare și masă a Centrelor de Agrement pe de-o parte, și totodată să organizăm cât mai multe activități de tabără și să le diversificăm în ideea de a nu avea doar o activitate de tabără bazată doar pe recreere. Ce se întâmplă aici, la Covasna, poate să fie cu siguranță un model și pentru viitoarele programe ale Ministerului, pentru că aici se pune accent și pe educația non-formală a activităților de tabără. Adică nu lăsăm copilul numai să se „zbenguie” ci intenționăm să îl facem să interacționeze nu numai cu ceilalți copii, ci și cu împrejurimile, încercăm să le îmbogățim copiilor cunoștințele printr-un program de cercetări și de cunoaștere a florei și a faunei din zonă. Până la urmă educația nu se face doar la școală, există și o parte complementară a educației convenționale, și noi încercăm să încurajăm acest lucru, încercăm să îi educăm pe copii prin joacă, prin stârnirea curiozităților, iar asta este o direcție pe care MTS și-o asumă  în mod special începând de anul acesta.” – a explicat Subsecretarul de stat al MTS.

 

„Nu trebuie să ne uităm la tehnologie ca la un inamic, ci doar ca la un instrument care sprinijă procesul de cunoaștere”

 

Lucian Mircescu spune că în cadrul taberelor pe care MTS, împreună cu Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret le organizează, se încearcă îmbinarea tehnologiei cu activitățile organizate și desfășurate în natură, lucru care nu este unul neapărat rău întrucât, trăind în era tehnologiei de toate felurile și formele, acest lucru ar putea să îi ajute pe tineri în procesul de învățare: „Aproape este un clișeu că ai noștri copii români stau numai pe tablete și pe telefoane, dar nu toți copiii români au acces la așa ceva și trebuie să fim conștienți și de lucrul acesta. Vorbim despre o Românie urbană, în care se aplică acest criteriu, dar mai este și o Românie ghetoizată, o Românie rurală, unde lucrurile sunt mai dificil de urnit și poate copiii nu au acces la internet, tablete și la alte mijloace tehnologice de care au nevoie. În acest context, noi încercăm să le unim pe toate. Programele noastre de educație non-formală încearcă să împletească poate și beneficiile tehnologiei cu restul tipurilor de activități. Evident, să ai un program care să țintească exact împletirea celor două este o treabă destul de dificilă, dar specialiștii Ministerului o vor rezolva. Până la urmă, MTS este cel care are monopolul asupra definiției și desfășurării activităților de tabără la noi în țară, deci putem să ne așteptăm la multă inovație a Ministerului în direcția aceasta, și cred că le putem împleti pe cele două. Încă o dată, nu trebuie să ne uităm la tehnologie ca la un inamic, ci doar ca la un instrument care sprijină procesul de cunoaștere și educare a copiilor și tinerilor.”

 „Ce se întâmplă aici la Covasna poate să fie un model și pentru viitoarele programe ale Ministerului Tineretului si Sportului”

Potrivit Subsecretarului de stat al MTS cu atributii pe tabere, gradul de ocupare al centrelor de agrement de la nivel național a crescut față de anii precedenți. În acest sens, MTS dorește alocarea anuală a unei sume, destinată îmbunătățirii condițiilor centrelor de agrement din țară.

 

„Ne mândrim foarte mult că o să avem, din semnalele pe care le avem până la momentul acesta, un grad de ocupare în toată rețeaua de Centre de Agrement a țării, ceva mai mare decât în anii trecuți, tocmai pentru că dorim să îmbunătățim starea materială și venim și cu resurse financiare în direcția aceasta. Anul acesta, de exemplu, alocăm 3 milioane de lei noi pentru renovarea Centrelor de Agrement și în puțin timp să le transformăm în centre de interes național. Practic, noi anul acesta voiam ca cinci centre să devină centre de interes național, dar am ajuns la șapte centre, pentru că bugetul ne-a permis acest lucru. Acele 3 milioane de lei au fost suficiente și sperăm ca în fiecare an de acum încolo, indiferent dacă se schimbă Guvernarea, o sumă de bani să fie rezervată investițiilor. Vrem să fim din ce în ce mai transparenți cu maniera în care alocăm banii, să se știe exact unde se duc. Avem criterii precise în baza cărora facem această alocare, nu vrem să se lase impresia că  avem partizanate în favoarea vreunui  DJST, în dauna altuia. Nu ne interesează coloratura politică a județului sau lucruri de genul acesta, ci ne interesează ca din fiecare proiect pe care îl propune un DJST să reiasă o linie de dezvoltare foarte clară. (…) Ministerul continuă proiecte foarte bune începute de guvernările trecute, mă refer la Tabăra Olimpicilor care recompensează copiii și tinerii români care au obținut rezultate excelente la olimpiadele naționale și internaționale. Anul acesta, de exemplu, mergem și la mare, la Eforie, mergem și în Caraș Severin, la Râul Alb. Copiii primesc această recompensă din partea MTS, în sensul că este gratuită, la fel cum este și cea de la Pădureni. Nu vrem să lăsăm să treacă un succes al unui copil, într-un anumit domeniu, oricare ar fi el, și Taberele Tinerelor Talente sunt oferite gratuit unor copii merituoși, în felul acesta sperăm noi să stimulăm acele aptitudini. De altfel, în întreaga țară avem tabere naționale și tematice, taberele naționale fiind din nou proiecte ale DJST-urilor din toată țara, care țintesc aproximativ același lucru ca aici la Pădureni și anume să dezvolte aptitudinile unor copii într-o anumită direcție. (…) Suntem conștienți că România are și o problemă de natură socio-economică, nu toți copiii pot beneficia de serviciile unei tabere,  nu pot merge într-o vacanță, tocmai de aceea Ministerul organizează tabere cu caracter social pentru persoanele cu dizabilități, unde aproximativ 6.200 de copii într-un an beneficiază de tabere gratuite în varii centre de agrement ale Ministerului și vorbim de o rețea destul de extinsă.” – a mai declarat Lucian Mircescu.

 

La nivel național, România are 66 de Centre de Agrement funcționale, iar alte 81 de astfel de Centre sunt, la momentul actual, nefuncționale. Subsecretarul de stat a declarat că MTS încearcă să vină cu un plan pentru redresarea activității din Centrele de Agrement nefuncționale.

„Eu cred că este foarte important că la nivelul deciziei de la MTS destinată segmentului de tineret apar, pe de-o parte, așa cum era și firesc, tineri asemeni domnului Subsecretar de stat Lucian Mircescu, și pe de altă parte că acești tineri care vin la conducere nu vin cu idei preconcepute. Afirm  cu toată sinceritatea și puctez acest lucru, sunt deschiși pentru a înțelege sistemul și pentru a lua decizii împreună cu oamenii din subordine, din teritoriu, care au experiență în derularea de activități destinate tinerilor. Cu alte cuvinte lucrurile se fac împreună, și asta contează! Asta cred că este una dintre condițiiile necesare ca lucrurile să iasă bine.” – a conchis consilierul DJST Cătălin Lazăr.

 

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail