Primăria comunei Boroșneu Mare suferă pierderi serioase din cauza datoriilor acumulate de localnici, de-a lungul timpului. Noul primar este hotărât să schimbe lucrurile și să recupereze banii de la datornici cu orice preț.

La doar o lună de la învestirea sa în funcția de primar al comunei Boroșneu Mare, fostul comisar-șef din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, Ilie Nicolae este hotărât să îi readucă în legalitate pe localnicii rău-platnici. Acesta spune că în bugetul local al comunei există o gaură de peste 2 miliarde de lei vechi, sumă care s-ar fi adunat după ce ani la rândul localnicii nu și-au mai achitat taxele și impozitele datorate bugetului local.

„Stăm rău la colectarea taxelor și impozitelor în cadrul Primăriei, avem poate chiar miliarde de lei datorii la noi, și asta cred că datorită nepăsării celor care au fost înaintea mea, nu i-a interesat. Eu, când am venit, am cerut deja la caserie lista datornicilor, am început chiar cu angajații Primăriei și cu consilierii și am constatat că și ei au datorii la bugetul de Stat. Am discutat colegial, le-am explicat că trebuie neapărat să achite obligațiile față de Stat. (…) Și așa bugetul este mic și este sărac, cel puțin ei care sunt angajații Primăriei și consilierii care pretind și cer și vor să fie schimbări în comună, atunci pentru că m-au votat și m-au ales, să fim împreună o familie și să putem face ceva.” – a declarat Ilie Nicolae.

Primarul susține că datoriile au crescut de la un an la altul din pricina amenzilor și penalităților care le-au fost aplicate localnicilor, pentru întârzierea plății taxelor și impozitelor locale, și spune că în cazul în care aceștia nu vor începe să achite de bună voie sumele restante, va solicita sprijinul instanței de judecată.

„Aspectul s-a perpetuat, (…) cei care au datoriile, le au din anii anteriori. Nu sunt taxele mari, dar au venit și amenzi, iar amenda fiind neplătită, știți foarte bine termenul: în 48 de ore plătești jumătate, 15 zile nu plătești, după 30 de zile îți trimite acasă, sau la locul de domiciliu și atunci nu mai vine nici jumătate nici minim, vine amenda stabilită de organul constatator și atunci normal că sunt mari. (…) Le-am spus că voi urma și procedura legală, chiar l-am rugat pe casier ca în termen de 2-3 zile să întocmim somații pentru cei care încă nici nu au achitat. Nici nu m-am legat de acest an, deci este vorba de cei care au restanțe din anii anteriori. Am discutat cu casierul să inventariăm din nou locuințele din comună pentru că romii vin într-adevăr de la muncă din străinătate cu bani, au o locuință care figurează în evidențe, este impozitată dar pe lângă ea au mai construit încă una sau două. Noi ne bucurăm că au construit dar trebuie să vină să plătească și obligațiile față de Primărie, atunci vom avea și noi bani, le vom putea oferi condiții mai bune. (…) Sperăm ca oamenii să înțeleagă și să vină să își achite obligațiile față de comună și sperăm că va fi bine, dacă nu, vom urma procedura legală, inclusiv până la trimiterea în judecată.” – a explicat primarul.

Potrivit acestuia, datorită pagubei din bugetul local, sumele pe care Primăria le primește la începutul fiecărui an sunt mult mai mici, fapt pentru care multe dintre investițiile și lucrările pe care consiliul local ar dori să le facă nu pot începe.

„Tocmai de asta vreau să insist pe recuperarea taxelor și impozitelor, pentru că pe bugetul de anul viitor o să ne spună: păi dumneavoastră aveți bugetul de 1 miliard sau 2 miliarde, am dat un exemplu, pot fi 10 miliarde, dar faptic nu este atâta. Scriptic va fi, pentru că acolo figurezi și cu taxele și impozitele pe care nu le-ai corectat și normal că ei o să spună: păi tu ai atât de mult, cum să îți mai dăm? Și pentru asta o să insist și o să mă ocup personal de achitarea banilor către Primărie. Voi merge pe calea legală, dacă nu vor înțelege amiabil, prietenește, colegial, inclusiv cu angajații Primăriei și consilierii, voi merge pe calea legală. Deja avem și lista cu persoanele fizice și juridice din comună. (…) Avem o firmă olandeză „Hax SRL”, chiar la intrarea în comună, și au datorii la buget, nu au plătit și le-am explicat că dacă vor să fim buni colaboratori într-o comună,  să achite. Am găsit o modalitate legală, am vorbit cu secretara de la Primărie, cu contabila, cu reprezentantul firmei și cu contabila lor, ne-am întâlnit toți și am discutat. Vin, ne fac o lucrare, noi plătim bineînțeles cu ordin de plată, prin trezorerie, iar după ce am făcut recepția lucrării pe care ei o execută, trimitem banii la trezorerie, care în termen de 2-3 zile îi livrează înapoi la Primărie ca să putem scade din impozit. Se poate și e legal, și puteau să facă și alții așa ceva, și nu se ajungea la suma aceasta. Ei („Hax SRL” – n.red.) au o datorie de aproape 1 miliard de lei la bugetul local, doar firma asta. (…) Să nu vă mai spun că pe raza comunei avem fostul complex de porci „Suinprod Leț SA”, avem fosta bază de recepție a cerealelor, dar mă voi ocupa și de ei și îi voi chema la discuții, pentru că trebuie să  plătească cumva. Dacă nu, v-am spus, legislație cunosc, am nevoie de un jurist bun și atunci va urma calea legală: dăm în judecată dacă așa trebuie să ajungem acolo.” – a mai declarat Ilie Nicolae.

Titluri de proprietate eliberate în mod ilegal și contracte semnate la „mica înțelegere”…

Acesta spune că dacă ar trebui să facă un calcul total al datoriilor pe care localnicii, persoane fizice și juridice le-au acumulat către bugetul local, suma ar atinge peste două miliarde de lei, însă acestea nu ar fi singurele probleme. Primarul susține că multe dintre terenurile aflate în proprietatea localnicilor din zonă sunt ocupate în mod ilegal, pentru unele dintre ele fiind eliberate mai multe titluri de proprietate.

„Nu am consilier juridic,  ceea ce este foarte rău, în organigramă nu este prevăzut post de consilier juridic. Din câte am discutat, pentru un consilier juridic am înțeles că se poate acorda o sumă de  1.000-1.200 de lei și pentru banii ăștia nu vine nimeni, și e normal. Dorim să angajăm sau să întocmim un contract, (…) cu jumătate de normă, vedem care este calea legală bineînțeles, ca să găsim o soluție. Dacă am avea un jurist ar fi foarte bine, pentru că după evenimentele din ‘89, fostul primari și ceilalți care au fost, știam lucrul acesta și am constatat cu stupoare că au fost eliberate titluri de proprietate pentru două persoane pe același teren, sau terenului care a aparținut cuiva i s-a schimbat destinația, a fost modificat din intravilan în extravilan, s-au făcut încurcături, nu s-au cunoscut bine hotarele. Chiar zilele trecute au venit de la o firmă de topografie din Sfântu Gheorghe și vom începe remăsurarea terenurilor, deja suntem pe calea cea bună. Vrem să începem cu satul Leț, (…) deja am întocmit anunț și în limba maghiară și în limba română, l-am pus la avizierul din satul Leț și la magazinul alimentar, pentru data de 4 august, la orele 17:00, să  invităm cetățenii care au amplasamente de teren în satul Leț. Am luat legătura cu primarul de la Brateș, am făcut și în scris, l-am rugat să ne ajute pentru că au terenuri în vecinătatea noastră, să le putem identifica, măsura. Și așa, noi Primăria suportăm cheltuiala, noi plătim și firma de topografie, numai să vină omenii pentru că dacă nu vin, nu o să fie bine. Fiecare își cunoaște vecinul, își cunoaște vechiul proprietar, și să putem pune lucrurile la punct. După ce terminăm la Leț încercăm, și sper să și reușim, să facem și Boroșneu Mare. Dacă reușim anul acesta, în funcție și de banii pe care îi avem la dispoziție, de cât trebuie să plătim, încercăm și cu celelalte sate, în Dobolii, în Boroșneu Mic, la Boroșneu sunt probleme pentru că acolo suntem vecini cu Valea Mare. Mulți locuitori din Valea Mare au terenuri la Boroșneu Mare, Valea Mare niciodată nu a fost cooperativizată, și probleme au fost. S-au dat terenuri la mica înțelegere, cu un contract de mână, (…) am avut probleme și aici în comună, terenul din spatele Primăriei era ocupat, (…) am zis: ajut pe oricine, dar în mod legal. I-am rugat să elibereze terenurile care sunt ocupate abuziv din punct de vedere legal, și vom demara procedurile legale.” – a mai declarat primarul comunei Boroșneu Mare.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail