Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe susţine că accidentul petrecut zilele trecute într-un parc de antrenament din municipiu, soldat cu amputarea degetului unui băieţel, a fost cauzat de lipsa unui şurub de la unul dintre aparate.

„Accidentul copilului în vârsta de şapte ani s-a produs din cauza unui şurub care s-a desprins dintr-un element al parcului de antrenament, şurub care a căzut sau a fost îndepărtat în mod deliberat. Parcul de antrenament conţine aparate de fitness a căror elemente sunt statice, însă din cauza faptului că şurubul s-a desprins, degetul copilului a rămas prins în element”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sfântu Gheorghe, remis, miercuri, AGERPRES.

Conducerea Primăriei a menţionat că parcul de antrenament a fost amenajat în anul 2014, în urma unei colaborări între sfera civilă şi administraţia publică locală, respectiv între Fundaţia Comunitară Covasna, care a organizat o campanie de strângere de fonduri şi a achiziţionat elementele de fitness şi Primăria Sfântu Gheorghe, care a asigurat terenul şi întreţinerea acestuia.

În comunicat se mai spune că Primăria va amplasa instrucţiuni de utilizare a parcului de antrenament, care „este destinat adulţilor şi nu poate fi folosit ca loc de joacă”, iar angajaţii instituţiei vor continua „să verifice în mod regulat starea terenurilor de joacă şi a parcurilor de antrenament şi vor remedia constant defectele detectate sau indicate”.

„Municipalitatea Sfântu Gheorghe îşi exprimă regretul referitor la accidentul suferit în parcul de antrenament amenajat pentru adulţi, situat între strada Nicolae Iorga şi strada Crângului (…) Ne exprimăm regretul că o iniţiativă pozitivă, care promovează un stil de viaţă sănătos în oraşul nostru, s-a terminat cu rănirea unui copil. Pe viitor, vom examina posibilităţile de a delimita aceste parcuri de antrenament destinate exclusiv adulţilor şi de a exclude accesul copiilor. Ne adresăm din nou locuitorilor cu rugămintea ca în cazul în care observă elemente sau obiecte rupte, degradate sau deteriorate în mod intenţionat, într-un parc de joacă sau parc de mişcare, să anunţe Departamentul Relaţii cu Clienţii din cadrul Primăriei, sunând la numărul de telefon 0267 315 611”, se arată în comunicat.

Ancheta în acest caz a fost demarată de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului (CPC) Covasna, care a fost sesizat cu privire la accident. Inspectorii Comisariatului au constatat că parcul nu era împrejmuit şi nu era prevăzut cu tăbliţe de avertisment sau indicaţii de folosinţă a aparatelor.

Conducerea Comisariatului a cerut municipalităţii să prezinte documentele legale pentru amplasarea echipamentelor şi a sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna.

În urmă cu doi ani, autorităţile locale au fost sancţionate cu 1500 de lei pentru neasigurarea condiţiilor de securitate a spaţiilor de joacă pentru copii. La vremea respectivă, inspectorii CPC au constatat că nici unul dintre acestea nu avea autorizaţie de funcţionare, nu erau împrejmuite şi nu erau afişate corespunzător instrucţiunile de folosire. CPC a aplicat iniţial o amendă de 8200 de lei, dar Primăria a atacat sancţiunea în instanţă, iar instanţa a redus amenda la 1500 de lei, menţinând, însă, obligativitatea respectării „cerinţelor minime esenţiale de securitate (…) pentru a preîntâmpina orice eveniment de natură a vătăma sau a pune în pericol siguranţa, integritatea fizică a utilizatorilor”.

. . Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail