. . Peste 1400 de iubitori ai muntelui din România, dar şi din alte ţări, participă în această săptămână la o tabără de turism organizată la Borsec de Societatea Carpatină Ardeleană, cu scopul promovării frumuseţilor zonei.

Societatea Carpatină Ardeleană a fost înfiinţată în urmă cu 125 de ani, membrii săi practicând turismul semiorganizat, în diferite zone, iar tabăra este organizată pentru a 25-lea an consecutiv. Tabăra de corturi a fost amenajată la baza pârtiei din Borsec, aproximativ 120 de persoane lucrând la organizarea evenimentului. Circa 70 la sută dintre participanţi sunt cazaţi în tabăra de corturi, iar restul în pensiunile din staţiune, toate cele 800 de locuri de cazare din Borsec fiind ocupate.

Preşedintele filialei Gheorgheni a Societăţii Carpatine Ardelene şi comandatul taberei de la Borsec, Vadás-Szatmári István, a declarat pentru AGERPRES că jumătate dintre cei peste 1400 de participanţi sunt veniţi din străinătate, din ţări precum Ungaria, Olanda, Germania, Austria, iar restul sunt iubitori ai drumeţiilor din ţara noastră. Cel mai vârstnic participant are 90 ani, iar cel mai tânăr abia a împlinit trei luni. De altfel, Vadás-Szatmári István spune că la acest eveniment vin familii întregi – părinţi, copii, bunici – care participă la activităţile organizate timp de mai multe zile.

Potrivit sursei citate, miercuri, joi şi vineri participanţii explorează trasee turistice din cele cinci masive muntoase din împrejurimile Borsecului, respectiv munţii Bistriţei, Ceahlăul, Călimani, Hăşmaş şi munţii Giurgeului, ei fiind însoţiţi de 70 de ghizi montani, care cunosc foarte bine aceste zone.

Participanţii aleg trasee montane în funcţie de condiţia fizică, de la cele cu lungimea de cinci kilometri, până la 35 de kilometri.

Vadás-Szatmári István a punctat faptul că, în acest fel, se popularizează zona turistică Borsec, iar în anii următori participanţii se pot reîntoarce în zonă însoţiţi de prieteni şi cunoştinţe.

„Din cauză că sunt mulţi din străinătate, zona în care se organizează tabăra este şi promovată din punct de vedere turistic. Scopul este ca o zonă să fie cunoscută din punct de vedere turistic, iar la Borsec ne aflăm pentru prima oară. Şi cu siguranţă mulţi vor reveni la anul, sau peste doi ani, şi îşi vor aduce şi prietenii”, a spus comandantul taberei turistice.

În afară de drumeţiile în zonele din împrejurimi, în tabără au loc recenzii de carte dar şi prezentări de trasee montane, realizate de persoane care au fost în diferite zone ale lumii şi le împărtăşesc şi celorlalţi experienţa lor. De asemenea, sunt organizate şi activităţi prin care participanţii se cunosc între ei dar şi jocuri şi concursuri destinate copiilor.

Vadás-Szatmári István a mai spus că Societatea Carpatină Ardeleană are deja planificate taberele care vor avea loc în următorii ani, întrucât organizarea unui asemenea eveniment necesită cel puţin un an.

„Este nevoie de timp pentru organizarea unui asemenea eveniment. Cel puţin un an, un an şi jumătate, să se realizeze hărţile din zonă, traseele, să fie instruiţi ghizii montani”, a precizat comandantul taberei.

Primarul din Borsec, Mik Jozsef, a salutat prezenţa în zonă a iubitorilor de turism montan şi consideră că este un lucru benefic pentru promovarea staţiunii, dar şi un test în vederea organizării unor evenimente similare.

„Este un eveniment foarte important pentru că, dacă ne uităm în urmă, de 20 ani nu au fost atâţia oameni deodată în Borsec. Capacitatea de cazare fiind doar de aproximativ 800 de locuri, la care se adaugă tabăra cu corturi, chiar că atâţia oameni nu au fost niciodată în Borsec. Şi efectiv e un fel de test, pentru că de câţiva ani ne gândim să organizăm tabere şi chiar acum se va afla dacă locaţia pe care am ales-o, la baza pârtiei de schi, este bună şi merită dezvoltată în acest sens, pentru ca în timpul verii să o folosim pentru tabere şi să crească şi capacitatea de turişti care să vină în zonă”, a declarat primarul Mik Jozsef.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail