Unul dintre cele mai complexe situri arheologice din România se află în Prahova, la Târgșoru Vechi, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie organizând, miercuri, Ziua porților deschise cu ocazia împlinirii a 60 de ani de cercetări sistematice în cadrul acestei rezervații arheologice cunoscute drept Mica Troie Subcarpatică”. . .

Arheologul Bogdan Ciupercă a explicat că suprafața pe care se întind vestigiile de la Târgșor este „uriașă”, fiind vorba despre aproape 80 de hectare.

„Târgșoru Vechi este unul dintre șantierele cu mare continuitate de cercetare, tocmai pentru că este unul dintre siturile foarte complexe din Muntenia și chiar din România. S-a plecat în 1956 de la cercetarea unor ruine medievale. (…) Aici avem locuire din neolitic și până în perioada medievală clasică. Aproape nu există perioadă a istoriei care să nu fie identificată și marcată ca trecere pe la Târgșoru Vechi”, a declarat Ciupercă.

Printre cele mai deosebite și mai importate vestigii de la Târgșoru Vechi amintite de arheologul Bogdan Ciupercă se numără urmele unui castru roman cu termele sale construit în timpul împăratului Traian și care probabil a durat până în perioada domniei împăratului Hadrian, dar și o necropolă aparținând culturii Sântana de Mureș—Cerneahov.

„La Târgșor s-a cercetat în proporție de aproximativ 80% cea mai mare necropolă din secolele III-IV aparținând culturii Sântana de Mureș—Cerneahov de pe teritoriul Munteniei și una dintre cele mai mari ca număr de morminte. Este vorba despre aproape 500 din tot arealul acestei culturi arheologice”, a precizat acesta.

Deși s-au împlinit 60 de ani de la începerea cercetărilor arheologice în acest sit, Bogdan Ciupercă spune că lucrările vor mai dura încă mulți ani, dată fiind suprafața foarte mare pe care se întind vestigiile.

„Deja suntem la a treia generație de arheologi care lucrează la Târgșoru Vechi și este de lucru încă mult timp. Târgșoru va mai avea multe surprize de scos la iveală din pământ”, a conchis acesta.

Manifestările organizate cu ocazia Zilei porților deschise la Rezervația arheologică Târgșoru Vechi au inclus vernisajul expoziției fotodocumentare „Târgșoru Vechi ? NOVUM FORUM”, masa rotundă dedicată celor 500 de ani de la urcarea pe tron a lui Vlad Țepeș și celor 60 de ani de cercetări arheologice sistematice, vizitarea șantierului arheologic și prezentarea complexelor arheologice aflate în cercetare, dar și proiectul educativ „Arheologia pentru copii”.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail