Muzicieni renumiţi, din şase ţări, vor participa la sfârşitul săptămânii, la Festivalul Internaţional de Jazz de la Miercurea Ciuc, considerat unul dintre cele mai importante de acest fel din România.  . .

Organizatoarea festivalului „Csiki Jazz Festival”, Nora Szilagyi, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că la eveniment vor fi prezenţi muzicieni din România, Ungaria, Germania, Franţa, Italia şi SUA, unul dintre concerte reprezentând o premieră naţională.

Este vorba de „Kéknyúl Hammond Band”, din Ungaria, al cărei solist vocal, Andrew Heffner, din Statele Unite ale Americii, este un artist complet, fiind recunoscut atât ca interpret cât şi ca regizor. De asemenea, în această trupă evoluează şi Mátyás Premecz, un muzician care cântă la hammond, un instrument cu clape asemănător orgii.
„Este considerat unul dintre cei mai importanţi la nivel naţional ca şi abilităţi. Sunt foarte puţini interpreţi care mai apelează la hammond, este un instrument cu clape care funcţionează în acelaşi principiu ca orgile din biserici şi trebuie o pregătire absolut specială, de aceea sunt foarte puţini interpreţi care mai învaţă să cânte la acest tip de instrument”, a explicat Nora Szilagyi.

Această trupă va evolua în avanpremieră miercuri, 27 iulie, într-un spectacol gratuit prezentat în faţa teatrului din Miercurea Ciuc, apoi îşi va susţine concertul în premieră naţională la Odorheiu Secuiesc, Gheogrheni şi Miercurea Ciuc, în zilele de 28, 29 şi, respectiv 31 iulie.

De asemenea, pe scena Festivalului Internaţional de Jazz din Miercurea Ciuc, amenajată în curtea cetăţii Miko, vor evolua şi Ana Cristina Leonte Quintet, „una din vocile care se impune în România în ultimii ani”, Kekko Fornarelli, un trio liric venit din Italia,  Ferenc Snétberger şi Michel Godard, din Germania şi Franţa, în calitate de invitaţi speciali, dar şi Nicoletta Szoke Quartet, care este considerată în Ungaria una dintre cele mai importante voci, „o adevărată divă a jazz-ului” din ţara vecină, care a câştigat, în urmă cu câţiva ani, Festivalui de jazz de la Montreaux.

Festivalul se va încheia cu concertul „Kéknyúl Hammond Band”, care vine din zona funky jazz, fiind pentru prima dată când evenimentul de la Miercurea Ciuc nu va fi închis de o trupă care să interpreteze jazz tradiţional.

Motivul este legat de faptul că jazzul tradiţional a fost prezentat publicului din Harghita, Covasna şi Mureş într-un concert de promovare a festivalului, susţinut de Bényei Tamás şi Gramophonia Hot Jazz Orchestra, alături de Orchestra de Cameră din Miercurea Ciuc.

În cadrul festivalului mai sunt programate ateliere interactive, care să aducă mai aproape publicul de muzicienii invitaţi, dar şi activităţi „jam session”, care vor avea loc într-un local din Miercurea Ciuc şi programe pentru copii, la care vor lua parte şi artiştii invitaţi.

La fel ca şi anul trecut, în Camera Turnului din cetatea Miko se va organiza un spaţiu de joacă pentru copii, care vor fi supravegheaţi de persoane cu pregătire speciale, astfel încât să fie în siguranţă, să se simtă bine şi să nu deranjeze artiştii şi spectatorii.

Purtătorul de cuvânt al festivalului, Mircea Colceriu, a ţinut să puncteze faptul că festivalul poate fi un mod de petrecere a unei mini-vacanţe, în care fiecare îşi va găsi momentele speciale.

„Festivalul nu este o înşiruire de concerte. Este o activitate care durează trei zile şi, practic, poate fi o mini vacanţă pe care ţi-o poţi oferi la costuri rezonabile, indiferent dacă vii cu copii sau cu familia. Orice om îşi va găsi momentele speciale în cadrul festivalului”, a spus Mircea Colceriu.

Acesta a adăugat că la festivalul de la Miercurea Ciuc vor fi prezenţi mulţi muzicieni care au coborât de pe scenele din Londra, New York sau Montreaux şi a reamintit că regulile „Csik Jazz Festival” nu permit ca o trupă să evolueze de două ori la Miercurea Ciuc.

Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Fuleki Zoltan, a precizat că municipalitatea acordă o importanţă mare sprijinirii actului cultural şi consideră că, în viitor, aceste eforturi financiare vor atrage turişti în zonă şi vor contribui la dezvoltarea economică a zonei.

Biletele pentru festivalul de jazz de la Miercurea Ciuc pot fi achiziţionate şi online, de pe site-ul http://www.jazzfestival.ro/. De asemenea, în acest an se acordă gratuitate pensionarilor, câştigătorilor oricărui concurs de muzică din ţară, indiferent de gen, dar şi copiilor sub şapte ani, pentru care folosirea spaţiului de joacă este obligatorie. În plus, muzicienii profesionişti beneficiază de abonament la preţ redus.

Organizatorii au punctat faptul că cei care vin la festival din alte judeţe sunt ajutaţi pentru găsirea unor spaţii de cazare, „pentru ca toată lumea să se simtă într-o mare familie”.

Festivalul Internaţional de Jazz de a Miercurea Ciuc este organizat de Asociaţia Mini Jazz Festival, cu sprijinul Primăriei Miercurea Ciuc, a Departamentului pentru Relaţii Interetnice din Guvernul României, Consiliului Judeţean Harghita şi a mai multor asociaţii, fundaţii şi firme private.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail