Suport pentru lupta cu o afecţiune pulmonară devastatoare

Astăzi celebrăm a IX-a ediţie a Zilei Mondiale a BPOC (Bronhopneumopatia obstructivă cronică). Evenimentul are loc în fiecare an, în luna noiembrie, şi are ca obiectiv conştientizarea opiniei publice şi a decidenţilor din sistemul sanitar cu privire la impactul acestei maladii asupra sănătăţii populaţiei.

BPOC este o afecţiune pulmonară cu un impact devastator, care privează progresiv pe cei afectaţi de capacitatea de a respira. Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, BPOC este a patra cauză majoră de deces în lume, fiind responsabilă de moartea a peste 3 milioane de persoane, anual. Mai mult, date recente furnizate de studii arată că între 25% şi 50% dintre persoanele care prezintă semne şi simptome clinice evidente de BPOC, nu sunt conştiente de faptul că sunt bolnave.

La nivel mondial, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, se organizează activităţi ce implică, alături de profesioniştii din domeniul sanitar, pacienţi afectaţi de acestă boală, publicul larg şi presa. Aceste activităţi îşi propun să scoată în evidenţă faptul că există tratamente eficiente pentru pacienţii cu BPOC.

De asemenea, se doreşte atragerea atenţiei populaţiei asupra faptului că dificultăţile de respiraţie trebuie să se constituie într-un semnal de alarmă pentru cei care nu sunt încă diagnosticaţi cu BPOC şi care ar trebui să se prezinte la medic, cât mai curând cu putinţă.

În lipsa tratamentului, BPOC este o afecţiune progresivă, care, pe măsură ce se agravează  modifică dramatic activităţile zilnice ale pacienţilor, care ajung să întâmpine dificultăţi majore în respiraţie sau au senzaţia de sufocare atunci când urcă treptele, se plimbă sau chiar când se spală sau se îmbracă dimineaţa.

BPOC este o afecţiune care, depistată precoce, poate beneficia de un tratament mult mai eficient, comparativ cu stadiile avansate ale bolii. Medicaţia existentă ameliorează simptomele respiratorii, astfel încât pacienţii îşi pot desfăşura activităţile cotidiene în condiţii mult mai bune. În acelaşi timp, putem vorbi despre o încetinire sau chiar stopare a declinului funcţiei pulmonare printr-o reducere a expunerii la factorii de risc implicaţi în patogeneza acestei afecţiuni.

La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul de ţigarete. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale şi noxele chimice existente în mediul de lucru, ca şi fumul produs prin arderea combustibililor biologici: cărbune, lemn sau gunoi de grajd, folosite pentru încălzire sau gătit, în încăperi slab ventilate.

Direcţia de Sănătate Publică

Compartimentul Promovarea Sănătăţii

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail