Artişti din nouă ţari participă, în perioada 14-17 iulie, la Miercurea Ciuc, la tradiţionalul Festival de Muzică Veche, considerat cel mai mare şi mai vechi din România, fiind inclus în 2015 în categoria festivalurilor europene.

. . Potrivit unui comunicat remis de Centrul Cultural Judeţean Harghita, organizatorul evenimentului, motto-ul festivalului din acest an, având ca temă principală muzica veche germană, este „Tanzen und springen, singen und klingen”- „Dansul şi saltul, cântul, sunatul”, un vers din madrigalul compozitorului Hans Leo Hassler, născut în Bavaria – Germania.

Programul cuprinde 15 concerte, susţinute în patru zile la Miercurea Ciuc, Lăzarea şi Odorheiu Secuiesc. Cele mai multe dintre concertele de la Miercurea Ciuc vor fi prezentate în curtea interioară a Cetăţii Miko, cel mai important monument istoric al municipiului, dar şi pe esplanada Bisericii Franciscane sau în biserica „Sfântul Augustin”.

Invitata principală a ediţiei din acest an este formaţia Unicron, din Austria, care a luat fiinţă în anul 1991 şi care foloseşte instrumentaţia autentică şi improvizaţia documentată istoric. De asemenea, pe scena festivalului va evolua şi formaţiile „The Little Light Consort”, din Elveţia şi „Il Festino”, din Belgia, în vreme ce trupa „Le Baroque Nomad” din Franţa, împreună cu câţiva membri ai formaţiei Codex, din România, vor interpreta muzica lui Schubert, dar şi muzică veche evreiască. Din Ungaria, vor susţine concerte orchestra „Musica Historica” şi „Musica Profana”, iar din România, la fel ca şi în anii precedenţi vor fi prezente formaţiile „Kájoni Consort”, „Lyceum Consort”, „Carmina Renascentia”,  „Transylvania Barokk Együttes”, sau „Codex” .

Potrivit sursei citate, „Orchestra barocă a festivalului”, care se formează ad-hoc şi reuneşte muzicieni din ţară şi străinătate, sub conducerea artistică a violonistei germane Ulrike Titze, co-fondatoare a Orchestrei Baroce Dresda, va susţine, în acest an, un concert special alături de Corul Baroc al Festivalului, ce va reuni pentru prima oară, sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt, organist la Biserica Neagră din Braşov, două formaţii corale – corul „Bach”din Braşov şi corul  „Lux Aurumque” din Miercurea Ciuc.

Festivalul se va încheia, duminică seara, cu concertul extraordinar al Corului Naţional de Cameră „MADRIGAL – Marin Constantin”, cel mai apreciat ansamblu coral profesionist autohton, care va evolua alăuri de ansamblul Codex din Braşov, într-un spectacol In memoriam Valentin Bakfark, muzician renascentist din Braşov.

„Veţi face cunoştinţă cu muzica vocal-simfonică din Transilvania şi cu muzica ebraică, vom avea parte de un pelerinajul muzical de la curtea Habsburgilor la saşii transilvăneni şi ne vor încânta melodiile şi dansurile cu influenţă populară, de la Senfl la şvabii sătmăreni”, a precizat directorul artistic al evenimentului, Ignác Csaba Filip.

La fel ca şi în anii precedenţi, la această ediţie a festivalului vor avea loc mai multe concerte stradale, programe dedicate copiilor, prezentări de carte, dar şi diverse prezentări.

Şi în acest an, organizatorii vor prezenta un instrument de epocă mai puţin cunoscut, o premieră pe scena festivalului, şi anume clarinetul istoric, al cărui sunet va putea fi auzit în concertul ansamblului „Le Baroque Nomade” din Franţa.

Evenimentul cultural a fost precedat de Universitatea de Muzică Veche, în cadrul căreia peste 80 de persoane – muzicieni, profesori şi elevi au avut posibilitatea să se perfecţioneze în domeniu, să îşi dezvolte cunoştinţele şi abilităţile de interpretare autentică.

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc a luat fiinţă în 1980, la iniţiativa ansamblurilor Barozda şi Kájoni, fiind cea mai veche manifestare de acest gen din ţară. Între anii 1986-1989 manifestarea a fost interzisă, iar din 1990 festivalul s-a organizat din nou şi reuneşte în fiecare an muzicieni renumiţi din Europa. Începând din anul 2005, organizatorul festivalului este Centrul Cultural Judeţean Harghita, sprijinit de Consiliul Judeţean Harghita, Primăria Miercurea-Ciuc şi de alţi parteneri. Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc a intrat în anul 2015 în categoria marilor festivaluri europene, Comisia Europeană acordându-i marca „Europe for Festivals, Festivals for Europe”.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail