În perioada 7-28 august (a.c.), Ministerul Tineretului și Sportului le oferă studenților și persoanelor care lucrează în mediul universitar, oportunitatea de a participa la modulele Universităţii de Vară 2016. Participanții mai au doar trei zile pentru a completa formularele de înscriere.

Înscrierile pentru Universitatea de Vară 2016 au ajuns pe ultima sută de metri. Până pe data de 18 iulie (a.c.), la ora 23:59, cei interesați mai pot completa formularele de înscriere, puse la dispoziție pe site-ul Ministerului Tineretului și Sportului. Programul se adresează tuturor studenţilor și persoanelor care lucrează în mediul universitar, care doresc să învețe cum să pună în practică activitățile de voluntariat și cum să devină cetățeni activi. Participanții vor avea ocazia de a învăța metode interactive de educație non-formală, concepte precum managementul voluntarilor și al activităților de voluntariat, participare, includere și dialog structurat, lucrul în echipă, comunicare, facilitare, abilități de prezentare, sau abilități de adaptare la medii diferite. De asemenea, aceștia vor avea acces la informații din domenii necesare de dezvoltare: dialog structurat, participare și voluntariat; și, pe lângă diploma de participare pe care o vor primi, aceștia vor dobândi experiență, lucru care se va reflecta ulterior în CV-urile lor.

„Selecția se face la nivel național, este o inițiativă a Ministerului Tineretului și Sportului. Noi, Direcția județeană Pentru Sport și Tineret Covasna, încurajăm și recomandăm tuturor tinerilor dornici care vor să se implice în comunitate, care vor să înțeleagă mai bine cum funcționează atât sistemul de voluntariat cât și organizațiile non-guvernamentale, să aplice și de ce nu să participe alături de alți tineri frumoși și inimoși din țară.” – a declarat consilierul de tineret al DJST Covasna, Cătălin Lazăr.

Prin intermediul Universității de Vară 2016, Ministerul Tineretului și Sportului își propune stimularea participării și a voluntariatului în rândul studenţilor, creșterea gradului de interes al studenţilor pentru participarea la viața comunității și creșterea calității activităților de voluntariat și de recunoaștere a voluntariatului în rândul organizațiilor studenţești. Pentru a fi eligibili, aplicanții trebuie să aibă vârsta sub 35 de ani, însă regulamentul prevede că 20% dintre participanții selectați pot avea și vârsta peste 35 ani, să aibă carnetul de student avizat şi semnat la zi, să fi participat pe întreaga durată a sesiunilor, să aleagă un singur modul, și să completeze formularul de înscriere până la data limită. Participanții vor fi selectați în funcție de justificarea motivației personale și profesionale de a participa la modulul ales; experiența în domeniul tineretului; argumentarea modului în care aceștia doresc să folosească rezultatele învățării; dar și în funcție de argumentarea modului în care vor pune în practică experiența dobândită în cadrul Universităţii de Vară 2016. În cadrul fiecărui modul vor exista 28 de locuri disponibile, iar selecția participanților se va face în ordinea punctajului. În cazul în care nu vor fi ocupate toate locurile disponibile din cadrul unui modul, participanții înscriși pe listele de rezervă vor fi contactați pentru  a fi distribuiți la alte module.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către Ministerul Tineretului și Sportului, modulele se vor desfășura după cum urmează: în perioada 07 – 13 august (Voluntariat) – Izvoru Muresului, județul Harghita; 15 – 21 august (Participare) – Eforie Nord, județul Constanța; 22 – 28 august (Participare) – Izvoru Mureșului, județul Harghita; iar în perioada 22 – 28 august (Voluntariat) – Eforie Nord, județul Constanța.

Cei interesați trebuie să știe că nu se percepe taxă de înscriere pentru participarea la Universitatea de Vară 2016. Costurile de cazare, masă și formare vor fi asigurate de către Ministerul Tineretului și Sportului, iar costurile legate de transport vor fi suportate de către participanți.

Universitatea de Vară 2016 va dura șase zile, fiecare zi de curs având patru ore de lucru efectiv, împărțite în sesiuni. Conform calendarului de înscriere și selecție de pe pagina oficială a Ministerului Tineretului și Sportului, în perioada 08 – 18 iulie (a.c.) vor avea loc înscrierile, iar pe data de 25 iulie vor fi afișate rezultatele. Depunerea contestațiilor se va face în perioada 26 – 27 iulie, urmând ca pe data de 1 august să fie afișate rezultatele în urma acestora. În perioada 2-3 august, persoanele selectate vor putea confirma participarea la adresa . . [email protected].

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail