Începute la finalul lunii martie (a.c.), lucrările de modernizare ale spălătoriei Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna sunt finalizate în proporție de 95%. Potrivit conducerii spitalului, aceasta va fi funcțională la începutul lunii august.

Managerul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna, Ștefan Joos a declarat pentru ziarul „Mesagerul de Covasna” că deși inițial inaugurarea noii spălătorii era planificată pentru data de 15 iulie (a.c.), aceasta a fost amânată din cauza faptului că livrarea echipamentelor se face greoi.

„Suntem în proporție de 95% gata cu amenajarea spațiului, se mai fac ultimele retușuri acolo, dar livrarea echipamentelor este cea care practic ne ține puțin în loc, de aceea nu o vom putea inaugura chiar pe 15 iulie așa cum ne-am propus. Avem însă promisiunea că la sfârșitul lunii iulie ne vor veni echipamentele. Până se montează și se pot pune în funcțiune (…) în prima parte a lunii august am speranța că vom avea spălătoria funcțională.” – a declarat Ștefan Joos.

Modernizată pentru prima oară după aproape 40 de ani …

Potrivit managerului spitalului, lucrarea care a pornit la sfârșitul lunii martie a presupus modernizarea totală a spălătoriei spitalului, lucrare care nu a fost efectuată niciodată, de la momentul construirii clădirii în anii `70. Lucrările au presupus, printre altele, redesenarea circuitelor funcționale, conform normelor sanitare în vigoare, în vederea obținerii autorizației sanitare, dar și utilarea cu dotări noi, mașini de spălat profesionale și mașini de uscat. „Am beneficiat de ajutor din partea unor oameni de bine, am avut și sponsorizări, facem și din resurse proprii, încă la momentul acesta nu am o valoare exactă a lucrărilor. Doar echipamentele sunt undeva în jur de 15 mii de euro, aici mă refer la mașini de spălat, mașini de uscat, dar și lucrările cred că tot pe acolo, poate că un pic mai mult. (…) Rezumând, în a doua parte a anului ne așteptăm ca aceste lucruri să se reflecte pozitiv în asistența medicală pe care o vom furniza (…) sperăm să fie apreciate de populația care ni se adresează”. Ștefan Joos mai spune că atunci când va intra în funcțiune, spălătoria va deservi toate cele trei unități.

Întrebat dacă în momentul de față mai există anumite lipsuri care trebuiesc acoperite în instituția pe care acesta o conduce, Ștefan Joos a răspuns: „Nu ar trebui să vorbim neapărat de lipsuri, ar trebui să vorbim de soluții, iar ca soluții pot spune că,  recent,  am depus la Cabinetul ministrului un proiect care reprezintă, practic, viziunea noastră legată de ceea ce trebuie să ajungă Spitalul de Cardiologie Covasna. Acest proiect include toate lucrările care sunt necesare a fi realizate la spital și aș putea enumera aici: finalizarea lucrărilor la pavilionul vila pentru copii, finalizarea lucrărilor la pavilionul central, modernizarea lucrărilor la pavilionul vila B, care astăzi este practic nefuncțional, terminarea lucrărilor la bazinul de hidroterapie și realizarea amenajărilor exterioare care includ asfaltare alei, iluminat exterior. Aici sunt luate în calcul și anumite lucrări în ceea ce privește sistemul de canalizare al spitalului și realizarea a două ministații de epurare. Tot acest proiect a fost depus la Cabinetul ministrului, sper ca cineva să se aplece asupra lui și să nu rămână doar un document de sertar. Rămâne să vedem dacă acest ministru sau un alt ministru va gira în vreun fel ceea ce noi credem că trebuie să se întâmple la Spitalul de Cardiologie, indiferent de cine conduce Ministerul Sănătății sau indiferent de cine conduce Spitalul de Cardiologie Covasna.”

Potrivit managerului, investiția s-ar ridica la aproximativ 4 milioane de euro și ar aduce instituția la standarde de înală calitate.

„Practic vorbim de o investiție de aproximativ 4 milioane de euro, ceea ce nu este mult comparativ cu investițiile care au fost făcute în perioada 2009-2012, și cred că prin această investiție Spitalul de Cardiologie ar atinge acel standard pe care trebuie să îl atingă. Vorbim aici inclusiv de obținerea autorizației de protecție la foc, pe care se pune astăzi foarte mare accent și care este absolut obligatorie pentru orice clădire. (…) Pe această cale doresc să mulțumesc personalului de la Spitalul de Cardiologie pentru modul profesionist în care își desfășoară activitatea. Deși este o perioadă dificilă, o perioadă în care suntem încercați de cadrul general creat prin lipsa contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, aceștia încearcă și chiar reușesc cu profesionalism să își desfășoare activitatea, lucru care se reflectă și în numărul de cazuri pe care le facem și în gradul de satisfacție pe care îl percepem de la pacienți. Pot spune că în prima parte a anului nu au existat reclamații majore fundamentate, legate de activitatea medicală pe care noi o desfășurăm. Orice sesizare făcută a fost referitoare la condițiile care, așa cum am spus, necesită investiții majore și nu țin neapărat de personalul din unitate, însă ei își desfășoară activitatea într-adevăr în mod profesionist și țin să le mulțumesc pentru acest lucru.” – a conchis managerul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna, Ștefan Joos.

Ioana Ardeleanu . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail