Mai multe cadre didactice din comuna Vâlcele au declanşat ieri dimineaţă o grevă spontană în semn de protest faţă de nedecontarea navetei de aproape doi ani de către Consiliul Local.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma, a declarat pentru AGERPRES că 14 din totalul celor 50 de cadre didactice arondate centrului financiar Vâlcele au refuzat dimineaţă să intre la ore, pe motiv că nu au mai primit bani de navetă de aproape doi ani. Potrivit acesteia, este vorba despre 5 dascăli de la Araci şi 9 de la Vâlcele.

Keresztely Irma a menţionat că, din datele aflate în posesia sa rezultă că datoriile se cifrează la peste 36.700 de lei.

”Din datele centralizate rezultă că există o restanţă de 9.500 de lei din anul 2009. În anul 2010 nu s-au plătit deloc bani pentru navetă, iar datoria este de 15.270 de lei, iar anul acesta, din ianuarie şi până în septembrie, s-a acumulat o restanţă de 11.940 de lei. Deci în total peste 36.700 de lei”, a declarat Keresztely Irma.

Acesta a menţionat că situaţia de la Vâlcele este singulară în judeţ, şi a catalogat-o ca fiind ”gravă” deoarece cadrele didactice au dat în judecată Consiliul Local şi au câştigat procesul, dar cu toate acestea autorităţile locale nu le-au acordat drepturile cuvenite pe motiv că nu au bani în buget.

Şeful Inspectoratului a mai adăugat că împreună cu conducerea Prefecturii Covasna va face demersuri pe lângă Consiliul Judeţean pentru a identifica şi aloca fonduri către comuna Vâlcele în vederea achitării sumelor restante.

”Şi în alte localităţi au mai fost întârzieri la plată, dar nicăieri nu s-a întâmplat ca la Vâlcele. (…) Sperăm că dascălii vor da dovadă de înţelegere şi vor merge la ore. (…) Trebuie să ne dea un răgaz, problema nu se poate rezolva de la o zi la alta, pentru că e nevoie de o hotărâre a Consiliului Judeţean”, a mai spus Keresztely Irma.

Primarul comunei Vâlcele, Dumitru Marinescu, nu a putut fi contactat până la ora transmiterii ştirii, pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail