. . Fermierii covăsneni se pot mândri cu o recoltă bună de cereale și anul acesta. Timpul favorabil și precipitațiile din ultima perioadă au ajutat culturile de păioase, și nu numai.

Potrivit conducerii Direcţiei Agricole (D.A.) Covasna, vremea bună de care am avut parte în ultimele luni a ajutat recoltele de păioase, astfel că până la sfârşitul perioadei de recoltare se preconizează că producția va fi una foarte bună.

„Acum am început recoltarea cerealelor de toamnă. S-a început recoltarea orzului de toamnă, dar încă nu avem date concludente. Din cele 1.025 de hectare, au fost recoltate circa 70 de hectare, nu putem spune care este producția medie deocamdată, dar producția se prezintă destul de bine. (…) La nivel județean, în ceea ce privește cerealele păioase, inclusiv cerealele de toamnă și cele de primăvară, avem în total 39.162 de hectare. La toate cerealele, inclusiv porumbul pentru boabe. Suntem în limitele normale  ale structurii din punctul de vedere al cerealelor: 19.000 de hectare grâu de toamnă, 10.550 de hectare de porumb pentru boabe, pentru care vom avea recolta undeva în octombrie – noiembrie.” – a explicat directorul D.A. Covasna, Könczei Csaba.

Acesta spune că, deși iarna lipsită de precipitații și cu temperaturi peste media normală le-a dat emoții fermierilor, aceștia nu au motive de îngrijorare întrucât precipitațiile din ultimele săptămâni au compensat lipsa umidității, iar starea culturilor este una mulțumitoare.

„Acum fermierii nu pot să aibă nicio plângere în ceea ce privește fenomenele meteorologicedeoarece, cu mici excepții unde a fost grindină sau alte fenomene mai extreme, timpul a fost favorabil și pentru culturile de primăvară. Deci, efectiv după o iarnă săracă în precipitații și cu temperaturi ridicate, a venit o primăvară destul de bună, chiar foarte bună putem spune, din punct de vedere al precipitațiilor. Asta a ajutat foarte mult atât culturile de toamnă cât și cele de primăvară,mai ales cultura cartofului și a sfeclei, care necesită mai multă apă, mai multă umiditate. Noi preconizăm un an bun spre foarte bun, dacă nu vom avea alte probleme extreme.” – a mai spus Könczei Csaba.

El a mai menţionat că, deşi cantitățile de precipitații căzute în ultima lună au fost semnificative, pământul nu prezintă umiditate excesivă, iar majoritatea agricultorilor au reuşit să aplice la timp tratamente împotriva dăunătorilor.

„Nu avem mari probleme cu dăunătorii. Bineînțeles, datorită ploilor excesive într-o perioadă a fost destul de greu de intrat pe câmp, din cauza umezelii, și de combătut atât insectele, deci ataculdăunătorilor, cât și atacul bolilor, ciupercilor, dar totuși fermierii au reușit cât de cât să țină sub control aceste fenomene.”

În continuare preferată de fermieri, rapița are o producție bună și anul acesta

„În acest sfârșit de săptămână s-a început și recoltarea rapiței de toamnă, unde iar se prezintă o producție destul de bună. Aici, singurul lucru necunoscut, deocamdată,îl reprezintă prețurile pe piață, prețurile de vânzare. Deci dacă se vor forma niște prețuri normale, convenabile fermierilor, atunci vom puteavorbi despre un an foarte bun. Prețurile sunt dictate în primă instanță, mai ales de cantitatea de producție internă, apoi de cantitatea de producție din cadrul comunității europene, deci producțiile la nivel național și la nivel european, dar bineînțeles și de conjunctura la nivel mondial, într-un fel. Aceștia sunt cei trei factori care influențează foarte mult formarea prețurilor pe piața liberă. Bineînțeles că sperăm să avem niște prețuri cât de cât normale pentru toate produsele.” – a explicatKönczei Csaba.

Au început și controalele suprafețelor de cultură a sfeclei de zahăr

Directorul D.A. Covasna spune că acțiunile care au început săptămâna trecută, și care vizează, la fel ca în fiecare an, respectarea condițiilor agrotehnice în vederea stabilirii eligibilității acestora pentru acordarea sprijinului cuplat, se vor încheia destul de repede, și datorită faptului că suprafețele cultivate cu această plantă sunt cu circa 1000 de hectare mai mici față de anii anteriori.

„Activitatea noastră se desfășoară normal. Acum am început, pentru că avem o atribuție în perioada aceasta, controlul suprafețelor de sfeclă de zahăr. Conform unui ordin al Ministrului Agriculturii avem aceste atribuții, deci în fiecare an trebuie să controlăm suprafețele pe care se cultivă sfecla de zahăr, ca apoi, prin confirmarea noastră, fermierii care cultivă sfecla să poată să acceseze sprijinul cuplat de sfeclă. Înseamnă că suprafețele raportate și suprafețele găsite de noi, în care trebuie să controlăm dacă se respectă anumite condiții agrotehnice, vor primi acest sprijin cuplat de sfeclă. Acțiunea aceasta am pornit-o săptămâna trecută, suntem în grafic. Comisia de verificare este formată din Direcția Agricolă, reprezentantul Asociațiilor Cultivatorilor de Sfeclă, reprezentantul fabricilor de procesare a sfeclei de zahăr, deci depinde și de colaborare și de timp, pentru că dacă plouă nu pot merge să verifice. Noipreconizăm că într-o lună termină,obligativitatea terminării acestui control este până la data de 30 septembrie dacă nu mă înșel, dar noi vom termina undeva până la sfârșitul lui august, cel târziu, având în vedere că și suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr sunt mai mici față de anul trecut, cam cu 1000 de hectare mai puține, iar cauzele sunt multiple.” – a declarat Könczei Csaba.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,se estimează că în prezent România are o suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr de circa 29.000 de hectare. MADR atrage atenția că suprafețele cultivate cu această plantă ar trebui să crească având în vedere că începând de anul viitor vor fi eliminate cotele la zahăr. Astfel, anul acesta,valoarea sprijnului cuplat, pe care fermierii îl vor putea încasa pentru culturile de sfeclă de zahăr este610 euro pe hectar.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail