Dacă mam decis să abordez în acest nou serial de drumeţie o destinaţie ce de ani de zile se află în atenţia amatorilor de vacanţe reuşite anume Turcia   o fac pentru a clarifica nişte semne de întrebare legitime apărute în urma evenimentelor majore petrecute  în prima parte a acestui an. Noroc că ultimele zile au adus, se pare, unele clarificări în bine.

Dar să le luăm…cătinel.

 

Renunţări justificate

 

Mulţi dintre turiştii tradiţionali au renunaţat să mai călătorească în prima parte a acestei veri în Asia Mică de teama atentatelor, înregistrându-se nu mai puţin de şapte atacuri sinucigaşe  în şase luni! Enorm. De asemenea, vizitatorii tradiţionali –  oaspeţii ruşi – au absentat de pe plajele turceşti până la începutul lunii iulie a.c.. Abia  în urma detensionării situaţiei şi reluarea discuţiilor dintre Moscova şi Ankara a repornit, de câteva, zile afluxul de clienţi rusofoni. „Minunea” s-a întâmplat pe 9 iulie a.c., când primul avion cu 180 de oaspeţi din Est  a aterizat pe Aeroportul din Antalya.

Dar nu cred că va mai fi „nebunia”  de altădată…

 

Vreme de opt luni nici ţipenie de rus !

În imensul Complex  de odihnă şi agrement din însorita staţiune Alanya, în care mi-am petrecut o parte din Vacanţa Mare a acestui an, nu era nici ţipenie de „rusnac”!  Constatând  această anormalitate, am făcut şi eu ca nătărăul de sovietic ajuns la grădina zoologică în faţa unei  girafe: „Aşa ceva nu există!!!”

Mi s-a părut de neconceput să  nu mai aud  la tot pasul salutări cordiale  ale slavilor răsăriteni. Dar şi interacţionarea în limba lui Tolstoi a recepţionerilor, femeilor de serviciu, chelnerilor, animatorilor de la piscine, salvamarilor şi instructorilor de înot, şoferilor de pe microbuzele ce fac transferul de la aeroport în staţiune şi invers, ale vânzătorilor din magazinele de incintă sau ale  negustorilor din bazarul aflat în  apropiere.

Până mai ieri nici pomeneală de urările  joviale de genul   „Dobro utro”, „Pajaluista” , „Dasvidania”, de ziceai că te afli la Soci sau Yalta şi nicidecum pe litoralul turcesc!

La restaurante,  baruri, cafenele, dar şi în `swimming pool”, la jacuzzi, saună, masaj, la plajă eram chestionat mereu amical:

 

– „Pусские?”

– „Nein”, răspundeam ţanţos.

– „Deutschland?”

– „No!”

–  „Englishman?”

–  Nu frate, sunt român!

– „Tze faci?; Bine?”

…Ascultându-i pe turci cum sporovăiau  cu  puhoiul de oaspeţi din Federaţia Rusă, am înţeles ce înseamnă să adopţi o strategie de marketing potrivită. Iar rezultatul  a întrecut toate aşteptările: milioane de turişti (ce ascultă supuşi ordinele de la Kremlin) năpădesc din luna martie până la final de octombrie plajele din Antalya, Marmaris, Kusadasi, Bodrum şi aşa mai departe.

Însă în decembrie 2015 li s-a spus „Stop!”. Aşa că  au rămas cuminţi acasă. Până mai ieri…

Personalul de serviciu din toate hotelurile  vorbeşte, de asemenea, atunci când e nevoie  şi cât e nevoie şi în engleză,  germană, turcă, făcându-se înţeles fără nici o dificultate.

 

Turism şi…terorism

Deşi în iunie 2016 am plecat în Asia Mică  având  oarece temeri legate de  numeroasele atentate înregistrate la Istanbul, Ankara şi la graniţă cu Siria, (acolo unde acţionează  extremiştii curzi),  în zona Antalya totul era  sub control. Şi aşa a rămas. Mişunau poliţişti, soldaţi înarmaţi, forţe antitero cu câini lup, nu intra în „resort”-uri nimeni fără un control amănunţit.

De la balconul camerei unde îmi făceam veacul după-amiaza, când nu se putea merge la plajă din pricina arşiţei, observam orice mişcare la intrarea în uriaşa incintă. Doi agenţi de pază înarmaţi  opreau   toate  maşinile de aprovizionare, cât şi cele  cu turişti sau cu personal al hotelului. Deşi le cunoşteau foarte bine, iar cu şoferii lor erau amici.

Oamenii  nu se grăbeau, nu rasoleau;  efectuau de fiecare dată  verificări  temeinice. Inclusiv se uitau cu ajutorul unei  oglinzi circulare de mari dimensiuni   pe  sub  orice vehicul ce intenţiona să pătrundă, ca  nu cumva să aibă ataşat vreun explozibil!!!

În plus,  vizitatorii  care  nu aveau la încheietura mânii  brăţara de plastic  All Inclusive de culoarea roz, specifică unităţii noastre hoteliere, nu puteau intra.

 

 

„Vizita Bătrânului Domn”

 

   Într-o după-amiază m-am dus să vizitez  câteva hoteluri învecinate, tot de 5 stele şi cu acelaşi regim UAI,  spre  a-mi face o idee despre dotările şi facilităţile existente. Vroiam să compar cu ce aveam „noi”.

Cum m-am apropiat însă de intrare, am fost salutat semi-amical de  cerberul în uniformă de la poartă, care a ieşit rapid din gheretă: . .

– „Hello, Sir!”

– „Good Day!”

– „What do you want?”

– „Just looking; Nothing else” , (cum ar veni „Casc şi eu gura pe aici”)…

– „It is not allowed; Sorry Sir!” („Nu este voie; Îmi pare rău, Domnule!”)

Scurt pe doi, nu mi s-a permis accesul. Astfel că „Vizita Bătrânului Domn”, parafrazându-l pe Friedrich Dürrenmatt,  a luat sfârşit înainte de a începe…

Ţin minte foarte bine că  nu era nici o problemă de acest gen cu ani în urmă. Am mers  de fiecare dată în două-trei locaţii pentru a mă documenta unde era mai bine,  astfel ca în vara următoare să încerc un sejur şi acolo. Foarte rar mi se întâmplă să merg de două ori în acelaşi hotel. La ce bun, când sunt sute, mii?

 

Măsuri foarte severe de pază

De când cu înmulţirea incidentelor teroriste s-au luat măsuri foarte severe de pază în toate staţiunile turceşti. Ceea ce nu poate decât să ne bucure.

Vă daţi seama  că dacă s-ar întâmpla un atac  pe Aeroporturile  din Antalya sau  Bodrum, turismul din salba de  staţiuni litorale  ar fi „omorât”. Exact aşa s-au întâmplat lucrurile  după atentatele sângeroase din Egipt şi Tunisia;  cele  două state paupere  supravieţuiau vai de capul lor numai  datorită marelui număr de turişti veniţi în vizită, iar apoi a venit colapsul.

Autorităţile turce sunt conştiente de acest imens pericol şi au luat măsuri de rigoare.  Care, totuşi, nu pot fi infailibile într-o zonă  atât de volatilă…

Doamne, Alah, apără şi păzeşte!

 

Absenţă notabilă

 

Ca o palidă compensare, în absenţa  oaspeţilor  ruşi au venit în prima parte a anului în curs ceva  mai mulţi nemţi. Oameni aşezaţi, civilizaţi, de vârsta a doua şi a treia. Numai că impactul economic a fost deja devastator pentru Turcia, fiindcă înainte poposeau anual în jur de 3,5 milioane de ruşi,  cifră de-a dreptul colosală.

„Îngheţul” dintre cele două ţări  s-a datorat conflictului generat de doborârea  unui avion de vânătoare rusesc de către armata turcă la finele lui 2015, iar preşedintele Putin a impus boicotul economic drept represalii.

Speriaţi, turcii au făcut imediat reduceri masive la  tariful  biletelor, însă agenţiile de turism ruseşti nu au mai primit aprobarea să încheie contracte cu „duşmanii” (de azi, prietenii de ieri). Asta până la 1 iulie 2016, când s-au detensionat ostilităţile în urma trimiterii  de către  preşedintele Erdogan omologului său rus a unei Scrisori oficiale, prin care îşi cerea…iertare pentru gestul, chipurile,  nesăbuit.

Ca urmare, imediat s-a ridicat embargoul…

Şi românii au fost mai prudenţi

 

De fapt,  nici românii nu s-au mai înghesuit ca altădată spre staţiunile de vis ale Turciei de frica atentatelor. Mulţi dintre cei deja înscrişi s-au retras pe parcurs. Şi rău au făcut!

Bine că n-am procedat ca ei, deoarece am avut parte de un dublu sejur de vis.  Au fost nişte zile superbe, cu temperaturi de 28-29 de grade Celsius în aer, iar apa Mediteranei avea în jur de… 25 de grade!!! Fără pic de nori, nu mai vorbim de vreo ploaie.

Nu mi-a venit să cred când am văzut la TVR Internaţional ce prăpăd, ce inundaţii erau chiar atunci în România.

 

Impresii excelente

Am revenit, aşadar, în Patria-mumă cu  impresii excelente, pe care vi le doresc şi dv. dacă plecaţi pe acolo în Vacanţa Mare. Fiind relativ puţini oaspeţi străini în luna iunie a.c., noi, ăştilalţi, am  fost trataţi regeşte. Gazdele vroiau cu tot dinadinsul  să nu ne piardă pe viitor…

Dar să vă povestesc  cum se prezintă  un „resort” de top din Antalya, care este  un oraşel ce are de toate.  Mai bine nici că se poate. Singura problemă o reprezintă  preţul piperat al biletului.

Bine, depinde de buzunarul fiecăruia. Însă dacă  sunteţi mai „cumpătaţi” (aşa ca mine) vă puteţi  înscrie la începutul primăverii în timpul Târgului de Turism şi beneficiaţi de un „discount” avantajos graţie sistemului „Early Booking”.

 

Flori exotice, palmieri şi multă verdeaţă

Amplasat într-o grădină plină de  flori exotice, palmieri şi multă verdeaţă, ultra-modernul Complex de 5 stele în care m-am răsfăţat  ca un belfer, are o arhitecură futuristă. Se găseşte  chiar pe malul Mării Mediterane, având o suprafaţă totală de 50.000 m.p. Ce vă spuneam mai sus? Un mic…orăşel, ca să fac un pleonasm sadea.

Are nu mai puţin de 500 de  camere! Toate spaţioase, luminoase, cu mobilier elegant, beneficiind de Wi-Fi gratuit şi TV prin satelit.  Pardoseala  e din  parchet,  nu lipseşte balconul individual cu fotolii şi măsuţă. Iar dacă ai achitat ceva în plus, beneficiezi de „Sea view”. Ei bine, seara este  o splendoare să vezi şi să asculţi undele Mediteranei…

Serviciul de lux „Room-service” se activează gratuit  de la miezul nopţii până în zori, la ora 6.00.

Despre curăţenie, ce să mai spun? Poţi „să lingi pe jos”, ca să folosesc un termen academic din domeniu, iar în fiecare zi  te aşteaptă pe pat o figurină făcută iscusit dintr-un…prosop alb răsucit.

O treabă foarte bună este că marile „resort”-uri oferă  serviciu gratuit de transport cu microbuzele proprii pentru a vizita staţiunile Alanya, Side şi Manavgat. De asemenea,  fiecare complex  pune la dispoziţie parcare privată gratuită celor ce vin cu autoturismele personale.

 

Dotare completă

În dotarea fiecărei camere  intră, de asemenea,  un seif  „free”,  un pat matrimonial şi  încă unul single, plus un colţar extensibil, aşa că patru persoane pot dormi omeneşte. Încăperile au, fireşte,  aer condiţionat,  TV led, telefon.

Şi  alături de cele enumerate se află şi un mini-bar „prietenos”.  Aşa că poţi ronţăi toată ziulica  nuci, alune, ciocolată şi să bei sucuri, băuturi răcoritoare gen Cola, excelenta bere Efes Pils, fără să mai dai vreo leţcaie. Ori de câte ori este necesar, adesea zilnic, se completează conţinutul  frigiderului, chiar şi fără bacşişul tradiţional.

M-a surprins ce mi-a relatat  vecinul din stânga – un esteonian morocănos  – cu care mă întâlneam aproape în fiecare dimineaţa la plecarea din cameră. Într-o zi  a  reclamat exasperat  la conducere faptul că o picoliţă vine mereu şi-i umple mini-barul, surprinzându-l nu o dată în… posturi indecente!

„Da’ ce naiba făcea el acolo???”, m-am gândit siderat. Fata îşi făcea doar meseria, nici vorbă să-l agreseze sexual.

Deh, „Pasărea mălai visează”…(Va urma).

Horia C. Deliu

 

   

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail