Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu a înaintat o sesizare Inspectoratului de Stat în Construcții întrucât, în urma încheierii proiectului privind reamenajarea urbanistică și a zonei pietonale din piața centrală a municipiului, șantierul din fața Instituției Prefectului județului Covasna și a Consiliului județean Covasna nu fusese desființat.

. . Acesta a demarat procedurile privind eliberarea spațiului din fața Instituției Prefectului și a Consiliului județean Covasna, solicitând Inspectoratului de Stat în Construcții să ia măsurile legale, pentru ca firma care s-a ocupat cu lucrările să elibereze zona și să o aducă la starea inițială. Astfel, în urma solicitării prefectului, în cursul zilei de vineri mai mulți muncitori au trecut la înlăturarea mormanului de pământ rămas după finalizarea lucrărilor și la nivelarea terenului.

„Se desființează această lucrare de organizare de șantier. (…) Această împrejmuire ce era aici reprezenta o organizare de șantier pentru lucrările de mai jos, din piață, care după cum știți și a anunțat și primarul săptămâna trecută, au fost finalizate. Și atunci, am cerut Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru că această organizare de șantier nu era desființată, să ia măsurile legale, astfel încât să îi oblige pe cei care trebuie să curețe zona, respectiv pe beneficiar și pe constructor, să elibereze zona de aici, și asta se întâmplă.” – a declarat, vineri, Sebastian Cucu. Acesta spune că mormanul de pământ din fața celor două instituții nu își mai avea rostul odată finalizate lucrările.

Potrivit Agerpres, autorităţile locale au ridicat în mod deliberat mormanul de pământ în faţa celor două instituţii, cu scopul de a continua proiectul de reamenajare cu extindere a parcului prin realizarea unei coline verzi, de aproximativ cinci metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime, care să simbolizeze, conform proiectanţilor, „trupul pietrificat al balaurului răpus de patronul spiritual al oraşului, Sfântul Gheorghe”. Lucrările nu au fost continuate întrucât Prefectura a solicitat în instanţă anularea Planului Urbanistic Zonal al Consiliului Local Sfântu Gheorghe, arătând că aceștia nu dețineau avizele necesare de la Ministerul Apărării Naţionale și SRI.

Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu spune că pentru a putea fi continuat proiectul, autorităţile locale trebuie să urmeze procedurile legale în vederea obţinerii tuturor avizelor necesare: „(…) Hotărârea privind modificarea Planului Urbanistic Zonal a fost anulată de către Tribunalul Covasna și nu s-a mai formulat recurs de către Consiliul Local. La momentul acesta acea hotărâre este anulată. Cei de la Primărie au început o altă procedură dar nu știu în ce fază se află. În condițiile legii (n.red. se poate relua proiectul), dacă sunt îndeplinite toate condițiile legale. Sigur că se poate elabora și întocmi orice plan, dar trebuie să respecte prevederile legale.”

De-a lungul timpului „Balaurul” a încins spiritele în rândul comunităţii locale. Potrivit Agerpres, conducerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş este de părere că autorităţile locale aflate sub culorile UDMR ar dori să se folosească de această colină uriaşă de pământ pentru a ascunde vederii un important personaj istoric şi un simbol naţional românesc, respectiv statuia voievodului Mihai Viteazul din piaţa alăturată.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail