Reprezentanţii comunităţii româneşti din judeţul Covasna se vor întâlni la începutul lunii septembrie (a.c.), la Sfântu Gheorghe, pentru a realiza o prezentare a priorităţilor vizând aspectele care ţin de promovarea identităţii naţionale, respectiv de îmbunătăţirea vieţii comunitare, culturale, spirituale şi economice a românilor din localităţile judeţului Covasna. Adunarea urma să se desfăşoare în cadrul „Zilelor Andrei Șaguna”, astăzi, 8 iulie, însă a fost reprogramată de către organizatori pentru luna septembrie (a.c.).
Evenimentul este organizat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, cu sprijinul Instituţiei Prefectului judeţului Covasna şi al Ligii Cultural Creştine „Andrei Șaguna”.
La întâlnire vor participa Prea Sfinţitul Andrei Moldovan – episcopul Covasnei şi Harghitei, reprezentanţi ai Forumului Civic, primari, viceprimari, consilieri judeţeni, consilieri locali. Un eveniment similar a avut loc, în organizarea conducerii Forumului Civic al românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în luna iulie anul trecut, la Întorsura Buzăului.
. . „La întâlnirea care a avut loc anul trecut, la Întorsura Buzăului, în organizarea conducerii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, cu primarii, consilierii şi reprezentanţii asociaţiilor culturale şi ai partidelor politice din judeţul Covasna, s-a stabilit ca, periodic, să aibă loc asemenea întâlniri (…). În pregătirea reluării unei întâlniri extinse, cu toţi participanţii care au fost şi anul trecut la Întorsura Buzăului, mă refer că în afară de consilieri şi primari, şi conducători de ONG-uri, de partide politice, de instituţii de cultură, etc, ne propunem să derulăm acest eveniment cu participarea primarilor, viceprimarilor, consilierilor judeţeni, consilierişlor municipali şi orăşeneşti din judeţul Covasna şi cu participarea conducerii Forumului Civic, a Preasfinţitului Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a prefectului judeţului, Sebastian Cucu”- a declarat, ieri, dr. Ioan Lăcătuşu, membru în Consiliul ştiinţific de onoare al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.
Întâlnirea vizează prezentarea priorităţilor comunităţii româneşti din judeţ, a problemelor ce ţin de promovarea istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti şi de perfecţionarea vieţii comunitare.
„Ne propunem să realizăm o cunoaştere reciprocă în noua componenţă a primarilor şi consilierilor judeţeni şi locali, o prezentare a priorităţilor şi a problemelor vizând aspectele care ţin de promovarea istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti. Dorim să generalizăm exemplele de bună practică în elaborarea şi implementare unor proiecte comunitare şi culturale, să discutăm aspectele referitoare la experienţa pozitivă dobândită de unele asociaţii culturale, aspecte referitoare la funcţionarea instituţiilor de cultură locale, a căminelor culturale şi a bibliotecilor, la colaborarea dintre biserică,şcoală, instituţii culturale şi administraţia locală, la întocmirea monografiilor localităţilor, la acţiunile, manifestările, evenimentele şi proiectele pe care le preconizăm a fi realizate, în perspectiva împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire (…), deci întâlnirea vizează abordarea temelor care ţin de promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti, şi de perfecţionarea vieţii comunitare româneşti (…), oferind posibilitatea cunoaşterii unor probleme cu care se confruntă participanţii în activitatea lor, probleme care pot să îşi găsească o mai bună soluţionare şi prin intervenţia sau cu sprijinul conducerii Forumului, al Episcopiei, al Prefecturii.”– a spus dr. Ioan Lăcătuşu.
În momentul de faţă, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş este compus din peste 33 de membri – asociaţii cultural-civice din cele trei judeţe. Detalii despre Forum pot fi aflate accesând site-ul acestuia, http://www.forumharghitacovasna.ro/index.html.
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail