Campania I de recoltare prin împușcare a vulpilor, în vederea verificării eficienței vaccinării antirabice, începută în data de 27 iunie a.c., se mișcă greoi. Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna face un apel către asociațiile de vânători pentru ca aceștia să aducă probele de vulpi împușcate.
. . Potrivit directorului DSVSA Covasna, din cele 75 de vulpi, cât era cota stabilită la nivelul județului Covasna, în vederea verificării eficienței vaccinării antirabice, pentru prima jumătate a anului, nici măcar jumătate nu au fost aduse de către asociațiile de vânători.
„Ar fi bine dacă vânătorii ar aduce cât mai multe probe de vulpi împușcate, pentru că este perioada când trebuie să evaluăm eficacitatea acelor momeli vaccinale pe care le-au distribuit pe cale aeriană. Au adus câteva dar ar fi bine să mai aducă pentru că în prima jumătate a anului, să zicem așa, în această perioadă planul este de 75 (n.red. vulpi). Planul se calculează în funcție de populația de vulpi și suprafața în kilometri pătrați în care s-au distribuit momelile vaccinale. Asta înseamnă, în cazul județului nostru, 150 de probe în total din care 75 în această lună, și alte 75 probabil în perioada noiembrie-decembrie. În jur de 20 (n.red. vulpi) au fost aduse, deci mai sunt. Ei au cota distribuită și știu pentru că noi am făcut o planificare pe păduri de vânătoare și pe asociațiile astea care gestionează pădurile de vânătoare, doar că unii nu prea se mișcă, alții se mișcă mai bine. De exemplu, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) se mișcă destul de bine.” – a declarat pentru ziarul „Mesagerul de Covasna” directorul DSVSA Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor.
Potrivit DSVSA, vulpilor împușcate, aduse la laboratorul sanitar veterinar județean, le sunt recoltate probe de mandibulă și lichid toraco-abdominal care sunt ulterior expediate la laboratorul național de referință IDSA în vederea efectuării analizelor specifice de laborator. Premergător începerii campaniei de împușcare a vulpilor, reprezentanților Asociațiilor de Vânătoare le-a fost efectuată instruirea cu privire la procedura de recoltare și expediere a vulpilor către laborator și cu aceași ocazie, acestora le-au fost comunicate cotele de recoltare pentru fiecare în parte, la nivel de județ cota fiind de 75 capete vulpi împușcate pentru această perioadă a anului.
Începerea campaniei de recoltare a vulpilor prin împușcare a fost notificată la Centrul Local de Combatere a Bolilor Covasna, Consiliul Județean Covasna și la Garda Forestieră Brașov.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail