Muzeul de Artă Braşov, în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, organizează în perioada 1 iulie18 septembrie 2016 expoziţia „Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă”. Vernisajul  are  loc astăzi, 1 iulie 2016, ora 13.00, la sediul apreciatei  instituţii  de artă din municipiul de sub Tâmpa  aflată pe b– . . dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel „Capitol”).

 

Două prezenţe remarcabile la manifestare

 

Inaugurarea  Expoziţiei  se va face în prezenţa fiului celebrului colecţionar, nu mai puţin redutabilul prof. univ. dr. Ion-Christian Chiricuță,  reputat specialist în radioterapie, şi a istoricului  şi criticului de artă  Adrian Buga, coautor al albumului „Comori de artă din colecția de pictură Ion Chiricuță”.

Colaboratorul nostru de specialitate, Radu Popica, şef serviciu-Secţia Artă a Muzeului, ne-a precizat că Expoziţia de faţă reunește 47 de lucrări de pictură și grafică din Colecţia renumitului medic oncolog şi profesor universitar Ion Chiricuţă, capodopere semnate de maeștri renumiți ai artei româneşti, precum Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Francisc Şirato, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu etc.

 

Donaţie impresionantă

 

Pasionat colecționar, Ion Chiricuţă a achiziţionat de-a lungul vieţii numeroase obiecte de artă tradiţională, de artă decorativă europeană și orientală şi lucrări de artă românească modernă. În urma donaţiei efectuate  către Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, s-a constituit Colecţia de artă comparată Ion Chiricuţă, de unele lucrări excepţionale putându-se bucura acum şi vizitatorii din zona noastră.

 

 Dr. Ion Chiricuţămedic renumit, profesor universitar şi director al Institutului Oncologic din Cluj un vestit colecţionar de artă

Distinsul  personaj despre care scriem aceste rânduri, prof. dr. Ion Chiricuţă (1918 – 1988), a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Chirurgie din Bucureşti, iar în urma bunelor rezultate profesionale a fost numit în anul 1958  director al  Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din ţară. Ca urmare a  iniţiativei şi implicării  active a domniei sale,  a urmat un amplu proces de modernizare a clădirii şi construcţia unui nou sediu în anul 1964, care îi va purta numele: Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă”.

Activitatea de bun organizator a medicului Ion Chiricuţă a fost dublată de cea ştiinţifică, el publicând un număr impresionant de articole ştiinţifice, atât în ţară cât şi în străinătate. Devenit profesor de oncologie în anul 1971, Ion Chiricuţă a făcut parte din numeroase societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu: “Société Internationale de Sénologie”, “Organisation Mondiale de la Santé”, “Union Medicale Balkanique”. În anul 1987 acesta a fost numit preşedinte de onoare al Congresului Mondial de Chirurgie Plastică din Paris, ca o încununare a tuturor reuşitelor sale în domeniul medical.

 

Opinii ale dr. Ion Christian Chiricuţă, fiul remarcabilului colecţionar, de asemenea, medic şi profesor universitar  

 

Iată câteva considerente despre ilustrul său părinte  ale fiului, de asemenea, medic şi profesor universitar,  Ion Christian Chiricuţă: „Profesorul dr. Ion Chiricuţă considera tablourile sale ca fiind o autobiografie fidelă a evoluţiei lui spirituale. «Omul secolului nostru – spunea el –  are nevoie ca în momentele de odihnă să-și înnobileze sufletul cu tot ce a produs spiritul uman mai frumos și mai sublim, adică arta, sau să trăiască în contact strâns cu o altă faţă a frumosului, natura, atât de grandioasă și minunată în peisajul nostru».

Colecţia a fost strânsă de-a lungul unei vieţi de muncă încordată, a reprezentat refugiul sau spiritual, Templul în care chirurgul Ion Chiricuţă a trăit întotdeauna  mari clipe de seninătate olimpică și extaz. În acest Templu nu a putut fi lovit de nici o răutate omenească.

Colecţia nu este rodul unor simple capricii, ci rezultatul unei profunde hrăniri sufletești manifestate de-a lungul întregii vieţi”…

 

Un interesant modus operandi”

 

Să spicuim şi din confesiunile criticului de artă Adrian Buga, autorul unui album dedicat marelui colecţionar: „După cercetările începute pentru inventarierea Colecției Ion Chiricuță şi realizarea unui Album şi a unui filmului aferent, am sesizat un „modus operandi” legat de felul în care medicii colecționari îşi aleg lucrările de artă.

Am observat că medicii, prin natura meseriei, priveau, săptămâni sau luni întregi, detaliile de tuşă din lucrările nou intrate în colecția lor. Această «depunere» sau încărcătură vizuală din ochii colecționarilor părea să aibă un dublu efect, atât asupra omului-colecţionar, cât și asupra omului-medic.

Conjugând dubla încărcătură, am analizat cum a fost gândită construcția colecției și cum aceasta (privită ca întreg, dar și prin prisma detaliului căruia i-am dedicat un capitol separat în lucrarea mea) a influențat şi a ajutat colecționarul în activitatea profesională.”

 

Invitaţie pentru iubitorii de frumos în sezonul estival

…Aşadar, amatorii de frumos sunt invitaţi astăzi, vineri, 1 iulie 2016 de la ora 13,00 la Muzeul de Artă din Braşov pentru a asista la un eveniment artistic care o să le facă mare plăcere.  Expoziţia este deschisă tot sezonul estival, aşa că va fi vizitată cu siguranţă de numeroşii oaspeţi ce poposesc în frumosul oraş transilvan, urmând să se închidă abia  în 18 septembrie a.c.

Programul de vizitare este de marţi  până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Vizionare plăcută!

                                                                                                Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail