Medicii de familie din întreaga țară sunt revoltaţi şi spun că nu vor semna Contractele-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate întrucât acestea sunt ilegale. Aceştia spun că normele nu sunt clare, iar documentele „stufoase” nu fac decât să îi încurce și mai mult.

Președintele Colegiului Medicilor de Familie Covasna, dr. Sereș Lucia susține că actele adiționale pe care le vor încheia cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate sunt ilegale, medicii fiind puși în situația de a semna un act adițional la un contract care își încetează valabilitatea, vechiul Contract-cadru fiind valabil până la 30 iunie, iar noul Contract-cadru urmând să intre în vigoare de la 1 iulie.

„Semnăm act adițional pe contractul vechi, cu norme noi, nu înțelegem cum se poate așa ceva. Contractul vechi nu va mai fi valabil de la 1 iulie și noi totuși semnăm pe contractul acela, act adițional, dar cu normele care vor fi în vigoare de la 1 august. Nouă și avocaților noștri nu ni se pare că este în regulă acest lucru. Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține că un articol din Legea 95 îi dă dreptul acesta dar noi considerăm că nu este în regulă.” – a declarat dr. Seres Lucia.

„Am depus notificări la fiecare Casă județeană de Asigurări de Sănătate, dar și la Casa Națională. Să își asume răspunderea pentru aceste acte adiționale!”

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor de Familie Covasna, soluția în acest moment ar fi ca noul Contract-cadru să devină valabil de la 1 august, iar vechiul Contract-cadru să mai fie prelungit cu o lună, până la 31 iulie: „Da, normal așa ar fi, pentru că e o Hotărâre de Guvern iar un ordin interior al Casei Naționale nu poate modifica o Hotărâre de Guvern. Deși marți a fost o ședință la Guvern, nu s-a întâmplat nimic ca să intre în legalitate. Ar trebui pe Hotărâre de Guvern să se modifice, nu numai printr-un artificiu al Casei Naționale. Am atras atenția tuturor și am făcut notificare cu număr de înregistrare și considerăm că trebuie să își asume ei răspunderea pentru asta.”

Medicii de familie susțin, printre altele, că normele Contractului-cadru reprezintă doar o modalitate prin care se dorește ca aceștia să poată fi „taxați” ușor oricând Casa de Asigurări de Sănătate ar dori să recupereze anumite sume de bani. Protocolul impus de Guvern prevede anumite restricții privind prescrierea medicamentelor compensate și perioada în care pot fi prescrise, iar medicii sunt nemulțumiți de faptul că, din cauza ambiguității protocoalelor de prescriere a medicamentelor compensate, de multe ori au fost sacţionați, deși acest lucru ar putea fi soluționat prin introducerea unei restricții în baza de date a sistemului informatic unic integrat. Totodată, o altă nemulțumire mai veche se referă la faptul că sistemul electronic de înregistrare și evidență a asiguraților și serviciilor se blochează constant, îngreunând munca medicilor, și cu toate acestea Caselor de Asigurări nu li se impune nicio sancțiune în acest sens.

La nivel național, unii medicii au au avertizat că nu vor semna noile contracte de furnizare de servicii cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate și au anunțat că intenționează să depună plângeri administrative, urmând ca cele 40.000 de petiții adunate la nivel național să fie depuse la Guvern.

În cazul în care medicii de familie vor refuza semnarea noilor contracte, asiguraţii ar putea fi nevoiţi să apeleze la serviciile de urgenţă pentru a obţine anumite acte medicale de care ar avea nevoie.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail