Completul Curții de Apel Brașov a dat câștig de cauză Asociației Civice pentru Demnitate în Europa, respingând recursul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, împotriva sentinței pe care Tribunalului Covasna a pronunțat-o în luna martie, în dosarul arborării steagurilor secuiești ale municipiului.

. . În luna octombrie a anului trecut, președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), Dan Tănasă a înregistrat la Tribunalul Covasna o solicitare prin care cerea instanței să-i interzică primarului Antal Arpad arborarea steagurilor secuiești ale municipiului în locurile publice, obligându-l pe acesta să le înlăture atât de pe clădirirea Primăriei și a Consiliului Local, din sala de ședințe a Consiliului Local, de pe fațada clădirii Casei cu arcade cât și de pe clădirea Finanțelor Publice locale, acțiune care a fost, de altfel, admisă în parte de către Tribunalul Covasna, la începutul lunii martie a anului curent.

„Tribunalul Covasna admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), prin reprezentant legal – Dan Tănasă în calitate de preşedinte, împotriva pârâtului primarul municipiului Sfântu Gheorghe. Obligă pârâtul să îndepărteze steagul municipiului Sfântu Gheorghe din biroul primarului municipiului Sfântu Gheorghe precum şi din orice loc public aparţinând domeniului public al municipiului Sfântu Gheorghe. Respinge ca rămase fără obiect celelalte petite formulate prin cererea de chemare în judecată.” – se arăta în hotărârea pronunțată de către Complet.

Soluția pronunțată de către Tribunalul Covasna nu era definitivă și a fost atacată de primarul municipiului Sfântu Gheorghe în luna mai (a.c.),  prin recurs la Curtea de Apel Brașov, însă fără succes, calea de atac fiindu-i respinsă.

Potrivit sentinței, pronunțată marți în ședință publică, Curtea de Apel Brașov „respinge recursul formulat de pârâtul primarul municipiului Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 231/04.03.2016 pronunţată de Tribunalul Covasna – Secţia civilă, pe care o menţine.” Această sentință este definitivă și nu poate fi atacată prin recurs. Potrivit președintelui ADEC, Antal Arpad are la dispoziție, conform legii în vigoare, 30 de zile pentru a executa decizia Curții de Apel, și pentru a înlătura de pe toate instituțiile publice, cât și din interiorul acestora, steagurile municipiului, în caz contrar riscând să fie amendat.

„Steagul secuiesc al municipiului Sfântu Gheorghe va trebui îndepărtat acum din orice loc public, de pe școli, grădinițe, case de cultură etc. Instanța a dispus obligarea primarului să îndepărteze steagul secuiesc al orașului din cauză că acest simbol local nu este încă adoptat legal, potrivit prevederilor Legii nr. 141/2015. Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a contestat proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe, aflat în dezbatere publică anul trecut, pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului.” – scrie președintele ADEC, Dan Tănasă, într-un articol postat pe blogul său.

 

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail