Aniversarea a 20 de ani de la înființarea Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, coincide în mod fericit, cu împlinirea a 80 de ani de la întronizarea în scaunul arhieresc al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a Episcopului Nicolae Colan, în data de 29 iunie 1936.  Mitroplitul Nicolae Colan s-a născut în 28 noiembrie 1893, în Araci. După terminarea cursului primar în satul natal, urmează studiile liceale la Liceul Ortodox „Andrei Șaguna”, din Brașov (1906-1914). Odată cu terminarea Primului Război Mondial și realizarea unirii Transilvaniei cu Patria-Mamă,  Nicolae Colan s-a reîntors acasă de la Chişinău, unde a colaborat la ziarul „Ardealul în Basarabia” devenit, apoi, „România Nouă”.

Nicolae Colan a fost un mare teolog, pedagog şi  publicist, autor a peste 1000 de lucrări, studii şi articole, cărturar recunoscut – prin primirea ca membru al Academiei Române. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul Teologic din Sibiu, precum şi cursurile de specializare teologică ale Universităţii din Berlin. A început cu o strălucită carieră didactică. A fost profesor la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, apoi la Catedra de „Studiul Noului Testament” a Academiei Teologice „Andreiană” din Sibiu şi a predat limba şi literatura română, timp de 8 ani, inclusiv în cadrul Şcolii Militare din Sibiu. Între anii 1928-1936 a fost rectorul Academiei Teologice din Sibiu. Din martie 1938 până în februarie 1939 a fost ministrul Educaţiei Naţionale, Cultelor şi Artelor. Ierarh de seamă, a păstorit credincioşii din Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului (1936-1957) şi pe cei din Mitropolia Ardealului (1957-1967), în toţi aceşti ani, ţinând o permanentă legătură cu meleagurile natale, sprijinind prin fapte ziditoare Biserica ortodoxă din zonă şi pe credincioşii ei, în vremuri de restrişte.

După alegerea sa ca episcop al Vadului, Feleacului și Clujului, a înființat o școală de cântăreți bisericești la Nușeni-Cluj, un liceu ortodox la Cluj și paraclisul din incinta Arhiepiscopiei Clujului. Alături de Episcopul Iuliu Hosu, în anii grei ce au urmat Dictatului de la Viena din toamna anului 1940, a rămas lângă credincioșii săi, păstorind o episcopie „cât o țară”, timp de patru ani, care au durat „cât patru veacuri”. În toţi aceşti ani, a cutreierat „cruciş şi curmeziş”, întinsa eparhie, şi-a continuat activitatea publicistică, a publicat lucrări teologice, a editat cărţi de cult, în mai multe ediţii şi a tălmăcit „într-o neaoşe limbă românească” Noul Testament, care a apărut la Cluj, în două ediţii (în 1942 şi 1945).

Pentru cinstirea memoriei sale, pe meleagurile natale, din anul 1993, în Sfântu Gheorghe funcționează „Şcoala Generală Nicolae Colan”, iar din anul 1996, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”. Îndeplinindu-şi rosturile pentru care a fost înfiinţat, Centrul de Documentare din Sf. Gheorghe şi-a propus, printre obiectivele sale, să cinstească patronul spiritual, prin organizarea, în fiecare an, a Zilelor Nicolae Colan, în perioada 28 noiembrie – 6 decembrie. Manifestările încep cu ziua de naştere a mitropolitului Nicolae Colan şi se termină cu cea onomastică a acestuia, incluzând în acest interval sărbători importante pentru Neamul Românesc, respectiv Sfântul Apostol Andrei şi Ziua Naţională a României.

În încheiere, redăm un fragment din amintirile vrednicului de pomenire, părintelui Teofil Părăianu referitoare la hirotonirea sa ca diacon, de către Mitroplitul Nicolae Colan: „Şi atunci a zis Mitropolitul „Pregăteşte-te, că de Sfânta Marie te hirotonesc diacon”. După aceea a adăugat: „N-am să te ţin mult diacon, ci te voi hirotoni preot şi-ţi voi da duhovnicia, ca să fi duhovnic. Şi vei fi concelebrant”. După aceea, retrăgându-se, le-a spus Părintelui Ioan Dinu, stareţul mânăstirii şi Părintelui Serafim Popescu: „îi om fără lumină, dar luminat”. Cred că convingerea aceasta a lui l-a dus la gândul să mă hirotonească…. După toate acestea, mai am un cuvânt de spus. Un coleg al meu de mănăstire, fost coleg de teologie, părintele Aurel Grecu, vorbind cu Părintele Arsenie Boca şi venind vorba despre Mitropolitul Nicolae Colan, Părintele Arsenie a spus că Mitropolitul Nicolae Colan „este bun ca un tată”. Cred că aceasta este cuvântul cel mai potrivit, pentru încheierea rândurilor de faţă. Deci să ştim şi să nu uităm şi să nu pierdem din vedere că Mitropolitul Nicolae Colan a fost bun, ca un tată. Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii, căci faptele lui merg cu el şi rămân şi cu noi”. . .

 

Dr. Ioan Lăcătuşu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail