O ploaie torențială, care a durat o oră, a afectat gospodăriile din comuna Micfalău. Mai multe animale au fost luate de ape, iar Primăria și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență evaluează pagubele.
O ploaie torențială, care a durat o oră, a umflat pârâul care trece prin comuna Micfalău, apele acestuia ieșind din matcă și inundând străzile. Pivnițele a peste 250 de gospodării au fost afectate de ape, mai multe animale au fost luate de puhoaie și circa 10 hectare de pământ au fost inundate. Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaș, cantitatea de precipitații care a căzut a fost de 62 de litri de apă pe mentrul pătrat.
„O oră a plouat abundent. (…) De la ora 19:00 a început totul și pe la 20:00 ploaia abundentă s-a oprit. (…) Acum evaluăm pagubele, chiar acum am primit o altă listă deci reevaluăm primul raport, avem vreo 250 de case afectate, mai ales pivnițele s-au umplut cu apă. Nu găsim o bovină care a dispărut, a fost luată de pârâu, avem găini și iepuri care au fost luați de ape, chiar și o mașină.” – a declarat primarul comunei Micfalău, Demeter Ferenc.
Aproximativ 10 hectare de pământ au fost afectate …
Potrivit primarului, apele ar fi afectat circa 10 hectare de terenuri arabile, iar culturile de cereale ar fi fost puse la pământ de vântul puternic. De asemenea, una dintre străzile reabilitate, care fusese finalizată chiar în cursul zilei de ieri, arată acum, în urma inundațiilor, mai rău decât înainte de începerea lucrărilor. Acesta spune că fondul alocat la bugetul local pentru situații de urgență ar fi insuficient pentru acoperirea valorii pagubelor.
„Conform legii avem 2% fond pentru asemenea situații, dar nu este o sumă importantă. Sigur vom avea nevoie de ajutor, mai ales că străzile din comună arată jalnic și chiar am început să le reparăm, am lucrat degeaba. Chiar ieri după-masă (n.red. luni) a fost terminată o stradă. (…) Aseară deja apele erau retrase, mai avem ape în pivnițe, oamenii curăță șanțurile, avem din nou cod galben și sperăm să nu se întâmple un alt dezastru.” – a mai declarat Demeter Ferenc.
Edilul spune că a solicitat sprijinul unor firme, care au în dotare camioane și basculante, pentru a curăța străzile în urma inundațiilor, întrucât se teme că odată cu revenirea căldurii s-ar putea dezvolta anumite bacterii, iar riscul de infecție este crescut: „Oamenii sunt harnici, nu așteaptă ajutor, se ocupă toată lumea să își repare curțile, dar vom avea nevoie de ajutor.”
„Situația nu este atât de gravă”
Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu spune că după evaluarea pagubelor, în cazul în care fondurile alocate la bugetul local pentru situații de urgență nu vor fi suficiente, se vor găsi soluții pentru acoperirea cheltuielilor necesare reparațiilor.
„Au fost probleme cu apa care a intrat în beciuri din cauza ploii, nu din cauza pârâului care a ieșit din matcă. În rest, este vorba de o bovină care a dispărut, alte probleme deosebite nu sunt. S-au refăcut șanțurile, drumurile lăturalnice, acolo unde au fost stricate. Domnul primar a trimis raportul operativ, vom vedea. (…) În prima fază trebuie să evaluăm pagubele. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență evaluează pagubele, care mai apoi pot fi acoperite din bugetul local, din cel județean, din fondurile speciale pentru asemenea situații. (…) Situația nu este atât de gravă.” – a declarat prefectul.
„Suntem pregătiți tot timpul pentru astfel de chestiuni”
Directorul SGA Covasna, Ioan Ilaș spune că fenomenele de acest gen, precum ploaia torențială care s-a abătut asupra comunei Micfalău, sunt datorate schimbărilor climatice din ultima vreme și nu pot fi prognozate decât cu cel mult o oră înainte de producerea lor.
. . „În Micfalău a venit într-adevăr un pic mai multă apă luni, de pe râul Valea Mare. (…) În ceea ce privește atenționările, noi avem un cod galben, (…) este vorba exact despre fenomenele meteo periculoase care se pot întâmpla imediat. Nu putem să prognozăm sau să spunem că vom avea inundații. La Micfalău am avut 62 de litri pe metrul pătrat, căzuți într-o oră și jumătate, pe anumite porțiuni unde am putut noi să măsurăm. (…) Acesta este efectul schimbărilor climatice despre care se tot vorbește în ultimul timp (…) prognozarea unor astfel de fenomene nu se poate face decât cu cel mult o oră înainte. Când e vorba de cantități atât de mari de apă nu prea poți să faci mare lucru, poți interveni în sensul în care să ajuți oamenii să nu se întâmple cine știe ce. (…) Este o atenționare pentru ca noi să fim pregătiți și suntem pregătiți tot timpul pentru astfel de chestiuni.” – a declarat Ioan Ilaș.
Potrivit acestuia, în urma evaluărilor, cel mai afectat după inundațiile de zilele trecute ar fi un localnic, care ar avea locuința amplasată într-o zonă inundabilă.
Codul galben de ploi și fenomene meteorologice periculoase, de tip „nowcasting” (cu efect imediat), instituit luni, a ieșit din vigoare seara trecută.
Ioana Ardeleanu