ÎNALT PREASFINŢITE PĂRINTE ARHIEPISCOP IOAN SELEJAN

La împlinirea frumoasei vârste de 60 de ani, membrii societăţii civile, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor care fac parte din Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, parte a laicatului ortodox din această parte de ţară, au bucuria de a Vă ura din suflet tradiţionalul LA MULŢI ANI ! şi calde urări de sănătate şi de păstorire îndelungată şi rodnică în Hristos.

Cu acest fericit prilej dorim să Vă arătăm simţămintele noastre de adâncă preţuire şi recunoştinţă pentru că:

Aproape o treime din viaţa Î.P.S. Voastre aţi dedicat-o Bisericii Neamului şi încercaţilor ei credincioşi din Arcul Intracarpatic.

În toţi aceşti ani, aţi adaptat pastoraţia Î.P.S. Voastre la specificul multietnic şi pluriconfesional al tinerei Eparhii româneşti din inima ţării, reazem al întregii suflări ortodoxe de pe acest plai apărat de îngerii Domnului.

Aţi dovedit şi dovediţi capacitatea de a identifica priorităţile acestei zone şi a canaliza toate energiile pentru rezolvarea problemelor esenţiale care condiţionează şi asigură o stare de normalitate în comunităţile parohiale din judeţele Covasna şi Harghita, după zeci de ani de stări nefireşti, care conduceau inevitabil la diminuarea sau chiar dispariţia credincioşilor ortodocşi români din această parte de ţară.

Aţi dovedit şi dovediţi o iscusinţă deosebită în a asigura resursele financiare, materiale şi umane necesare pentru realizarea unui impresionat volum de investiţii, materializat în construirea, reconstruirea, renovarea, repararea şi pictarea a zeci de biserici, mânăstiri, case parohiale, instituţii culturale etc.

Aţi zidit durabil, spre dăinuirea credinţei ortodoxe şi a neamului românesc, la izvoarele Oltului şi ale Mureşului, minunate valori ale avuţiei şi spiritualităţii naţionale, aici, în Covasna şi Harghita, într-o vreme când România trăia deriva crizelor şi tranziţiilor prelungite.

Aţi acţionat şi acţionaţi în planul atâtor zidiri impresionante şi demne de respectul, inclusiv al concetăţenilor noştri de altă etnie sau confesiune, „ajutat de constructorul iscusit, de arhitectul cutezător, de economistul întreprinzător şi de managerul pragmatic şi eficient”, calităţi care au fost remarcate imediat în persoana Î.P.S.  Voastre.

Aţi aşezat amprenta tradiţiei ortodoxe autentice pe toate lăcaşurile de cult ctitorite de Sfinţia Voastră şi care pot fi caracterizate nu numai prin frumuseţe şi har, ci şi prin simţul armoniei, al echilibrului şi al frumosului.

Aţi creat o „oaste” vrednică, împreună cu măicuţele de la Centrul Eparhial, pentru a interveni în salvarea unor biserici, după unele calamităţi naturale – aşa cum aţi procedat la biserica de la Hăghig –, aţi realizat astfel performanţe neobișnuite, cum a fost ridicarea unei biserici într-o singură zi, cea de la Crasna, sau a unei locuinţe, pentru chiriaşii din clădirea Primei Şcoli Româneşti din Sfântu Gheorghe, în doar o săptămână ş.a.

Aţi pus amprenta unui spirit vizionar şi clarvăzător în atâtea demersuri ale Î.P.S. Voastre, unele de importanţă naţională deosebită, aţi anticipat posibilele evoluţii ale unor evenimente, aţi avut întotdeauna pregătită o „variantă B”, cu o gândire şi acţiune de tip strategic.

Aţi dobândit – prin implicarea ziditoare în rezolvarea unor probleme majore ale celor două judeţe – un prestigiu binemeritat, autorităţile publice locale şi centrale se raportează la Înaltpreasfinţia Voastră ca la o personalitate etalon a societăţii româneşti contemporane, astfel că în toţi aceşti ani, pragul Sfintei Episcopii a fost trecut de înalţi demnitari de stat, oameni de cultură, reprezentanţi de seamă ai mediului academic, ai societăţii civile, ai instituţiilor de apărare şi de ordine publică, ai corpului diplomatic şi ai mass-media.

Aţi soluţionat sute de probleme de larg interes cetăţenesc pentru întreaga populaţie a judeţelor Covasna şi Harghita cu o generozitate exemplară, cu o disponibilitate deschisă la soluţionarea nu numai a unor mari probleme care vizează prezentul şi viitorul zonei, dar şi pentru rezolvarea unor aspecte punctuale, în aparenţă minore, dar de o importanţă vitală pentru credincioşii de rând, pentru persoane defavorizate şi cele aflate în nevoinţă, construind case pentru familiile sărace rămase fără adăpost, distribuind ajutoare alimentare, ajutând şcoli, grădiniţe, instituţii şi publicaţii din cele două judeţe, inclusiv spitale din toate localităţile etnic mixte din zonă.

V-aţi manifestat întotdeauna, ca un bun păstor, cu dragoste şi respect pentru toţi credincioşii, de la fruntaşii comunităţilor locale şi conducătorii instituţiilor publice, la oamenii simpli, preţuind şi promovând omenia, cinstea şi statornicia în credinţă.

Aţi străbătut şi străbateţi zilnic atâtea drumuri din întreaga Eparhie, prin localităţile judeţelor Covasna şi Harghita, aţi salutat şi salutaţi, primul, pe oricare trecător, cunoaşteţi astfel sute şi mii de credincioşi după numele şi, mai ales, după faptele fiecăruia, cu mulţi dintre aceştia aţi slujit Sfintele Liturghii în biserici unde, nu de puţine ori, erau doar câţiva credincioşi, cântând cu ei la strană.

Aţi reuşit, prin vorbele şi faptele de zi cu zi ale Î.P.S. Voastre, prin bunătate, smerenie, corectitudine şi consecvenţă, să spulberaţi neîncrederea şi prejudecăţile unor lideri locali faţă de Biserica Ortodoxă şi de clericii ei.

Vă caracterizează un program deosebit de încărcat, din care nu lipsesc deplasările aproape cotidiene în cele două judeţe, sutele de convorbiri pe viu sau telefonice cu cei care vă solicită sprijinul, sfatul şi binecuvântarea din localităţile Eparhie, din multe zone ale ţării şi de pe alte meridiane ale lumii, lipsind însă audienţele „oficiale” din cancelaria eparhială şi şefii de cabinet. Aşa se face că aţi recuperat în toţi aceşti ani multe biserici părăsite sau vizitate foarte rar, cu fiecare vizită ajutând, sprijinind, povăţuind, dar mai ales încurajând familia preotului, a învăţătorului, a doctorului, dar şi pe cele ale tuturor oamenilor întâlniţi în cale.

Sunteţi iubit şi respectat atât de credincioşii ortodocşi, cât şi apreciat de mari oameni de cultură românească şi de spiritualitate ortodoxă, care au rostit cuvinte elogioase la adresa Î.P.S. Voastre ca teolog, duhovnic, cărturar şi publicist, relevând frumoasa limbă românească, stilul concis şi mesajul plin de înţelepciune al predicilor, pastoralelor, studiilor, articolelor, prefeţelor şi precuvântărilor numeroaselor volume care poartă semnătura Î.P.S. Voastre.

Sunteţi patriotul luminat, ale cărui sentimente se reazemă pe zidire, acţiune şi faptă, şi nu pe declaraţii, şi nici pe respingerea, fie chiar simbolică, a semenului său. Iubirea faţă de trecutul naţional, faţă de marii bărbaţi ai istoriei noastre aţi exprimat-o atât de frumos prin faptul că acest trecut glorios l-aţi înveşnicit în pictura bisericilor şi mânăstirilor din Eparhie. Picturile acestor sfinte lăcaşuri realizate după sfaturile Înaltpreasfinţiei Voastre reprezintă adevărate cronici pictate din Sfânta Scriptură,, cât şi minunate şi expresive fresce ale istoriei naţionale, ale culturii şi limbii române, ale făuritorilor Marii Unirii a tuturor românilor, cinstind pe Sf. Andrei Şaguna, pe Patriarhul Miron Cristea, pe marii poeţii Mihai Eminescu şi Grigore Vieru, toţi simboluri ale sufletului românesc.

Sunteţi recunoscut pentru sprijinul acordat tinerilor pentru pregătirea întru misiunea preoţească, dar şi pentru celelalte profesii sau îndeletniciri folositoare societăţii româneşti.

Aţi coagulat în jurul Î.P.S. Voastre o frumoasă lume românească formată din cercetători ai trecutului istoric şi culturii româneşti din sud-estul Transilvaniei, aţi participat şi participaţi la principalele manifestări ştiinţifice şi culturale, fiind moderatorul avizat al atâtor reuniuni care au adus acestui ţinut o bogată realizare în teologie, istoriografie, etnografie, arheologie etc., dar şi ctitorul unor instituţii culturale româneşti reprezentative.

Aţi fost şi sunteţi un adevărat ambasador al României, în relaţiile cu celelalte culte şi cu cei mai importanţi lideri ai lumii contemporane, prin participarea la importante reuniuni internaţionale.

Reprezentaţi un reazem de încredere şi un simbol dătător de speranţă privind dăinuirea românească în Carpaţii Răsăriteni şi prin faptul că sunteţi preşedinte de onoare al Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita şi al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, îndemnându-ne să fim conştienţi de provocările vremurilor pe care le trăim şi să acţionăm în consecinţă pentru revenirea la normalitate.

În puţine cuvinte, am putea spune că aţi urmat exemplul Sfântului Andrei Şaguna, care a lăsat, pe lângă o bogată zestre materială, şi o uriaşă zestre spirituală şi morală, iar dacă toate aceste elogii au rănit cumva binecunoscutul simţ al modestiei şi simplităţii care Vă este propriu, Vă rugăm să ne iertaţi.

Pentru toate faptele Înaltpreasfinţiei Voastre, pentru valorile autentic creştine pe care le reprezentaţi şi le promovaţi, permiteţi-ne ca la acest frumos jubileu – 60 – să vă urăm încă o dată multă sănătate şi mulţi ani, iar bunul Dumnezeu să vă ajute în această statornicie pentru binele şi zidirea credincioşilor, a Eparhiei noastre şi a unei mari conştiinţe ortodoxe.

Ne rugăm bunului Dumnezeu să Vă aibă în Sfânta Sa Pază, să Vă dăruiască sănătate şi sporite puteri de muncă spre slava Bisericii noastre strămoşeşti, pe care o slujiţi cu credinţă, cinste şi devotament.

Întru mulţi, luminoşi şi rodnici ani, cu sănătate, Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop Ioan!

Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Târgu  Mureş,

14 noiembrie 2011

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail