Clădirea Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe se degradează, de la o zi la alta, din cauza infiltrațiilor apărute în tavanul și pereții acesteia, cu toate că banii pentru reparații există.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) din Sfântu Gheorghe, dr. Andy Rosin spune că deși Institutul Național de Transfuzii, care este ordonatorul principal de credite, a alocat banii necesari pentru reabilitarea clădirii, iar o bună parte din materialele necesare lucrărilor au fost deja achiziționate în cursul anului trecut, procedurile nu pot începe întrucât s-ar încălca legea finanțelor publice.

„Avem mari probleme. De ani de zile facem demersuri la Institut, care la rândul său face la Ministerul Sănătății; până la urmă ni s-au alocat niște bani într-un capitol bugetar greșit și noi dacă îi folosim, încălcăm legea finanțelor publice și nu dorim niciunul să intrăm sub incidența legii. Am reușit anul trecut să cumpărăm cea mai mare parte din materiale dar nu avem cine să le pună pe clădire, pentru că manopera asta e considerată investiție și noi am primit la bunuri și servicii, de la investiții. Deci banii îi avem în cont la un alt capitol bugetar și pentru asta mă duc mâine (astăzi- n.red) la București, să încerc să mă zbat, să mi-i bage la capitolul normal.” – a declarat directorul CTS Sfântu Gheorghe.

. . „Avem suficienți bani cât să ne permitem să facem lucrarea, din păcate sunt băgați într-un buzunar greșit.”

Directorul Centrului de Transfuzie se teme că riscul de a se repeta un accident precum cel de la clubul „Colectiv” este foarte mare întrucât în plafon există circuite electrice, iar apa care s-a infiltrat în pereți riscă să afecteze grav întreaga instalație electrică a clădirii. Acesta spune că singura soluție ar fi ca Ministerul Sănătății, care este ordonatorul principal de credite al centrului, să aprobe solicitarea Institutului Național de Transfuzii de a muta suma respectivă într-un alt capitol bugetar.

„Nu pot să întrerup curentul pentru că atunci trebuie să arunc sângele din frigidere. (…) Cam de un an jumătate – doi ani facem demersuri, și acestea rămân fără ecou, se agravează evident infiltrația și în curând, dacă nu ne cade plafonul în cap, probabil că o să luăm foc. (…) Orice refacere de genul acesta, orice lucrare la acoperiș este considerată lucrare de investiție, că așa e legea în țara asta. Primăria are multă binevoință dar nu are dreptul să se implice pentru că noi nu ținem de Primărie, ținem direct de Ministerul Sănătății. Mâine o să mă duc (n.red. la Ministerul Sănătății) și o să văd, (…) deocamdată Institutul Național de Hematologie Transfuzională, care este ordonatorul nostru de credite superior, ne-a dat, și a primit și el de la Minister, niște bani pentru bunuri și servicii. Noua lege a achizițiilor publice ne leagă urgent dacă facem din banii aceea ceva de genul acesta, și atunci trebuie să fie mutați la alt capitol bugetar. (…) Noi nu putem face un fals, nu putem deturna fonduri, pentru că ne este dragă libertatea și suntem prinși între a închide un centru de transfuzie pentru că punem efectiv viața oamenilor în pericol. (…) Avem suficienți bani cât să ne permitem să facem lucrarea, din păcate sunt băgați într-un buzunar greșit. Gândiți-vă că dacă dumneavoastră aveți bani la o bancă și vă duceți la ghișeul altei bănci să îi retrageți, normal că nu o să meargă, (…) noi nu putem folosi banii de la un capitol bugetar la altul pentru că este deja ceva penal. Suntem prinși între respectarea legii și respectarea oamenilor care au nevoie de sânge.” – a declarat dr. Andy Rosin.

Potrivit acestuia, apa s-a infiltrat atât de mult în pereții clădirii, coborând chiar și până până la nivelele inferioare, încât riscă să afecteze și structura de rezistență a clădirii: „Nici măcar nu știm ce e cel mai bine să luăm foc sau să ne cadă în cap. (…) Primăria a avut enorm de multă binevoință  atunci când s-a făcut schimbul de clădiri. Vechea clădire era totalmente improprie, ne-a dat-o pe asta care era atunci recent renovată, am mai renovat și noi pe dinăuntru, am făcut circuitele necesare, dar Primăria nu are dreptul legal, ar fi deturanre de fonduri pentru ei să ne sprijine. Există anumite Centre de Transfuzie care dintr-o anumită inadvertență legislativă au rămas în spații aparținând Primăriilor, și acolo Primăriile au intervenit. Ar interveni în mod cert și la noi, efectiv au foarte multă binevoință, în special doamna viceprimar Sztakics Eva, dar nu poate să încalce legea.”

Andy Rosin a explicat că lucrările de reabilitare ale clădirii nu vor afecta activitatea Centrului de Transfuzii și că îi va cere constructorului ca lucrările care se vor desfășura în zonele în care donatorii au acces să fie efectuate în weekend.

Ioana Ardeleanu  

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail