Campania de reciclare a deșeurilor, „Olimpiada deșeurilor – cel mai tare la reciclare”, organizată de CCR Logistics Systems RO SRL și CCR Rebat RO SRL, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna și operatorul de salubritate SC Tega S.A., a ajuns la final. 

Campania de reciclare a DBA-urilor (baterii și acumulatori portabili) și DEEE-urilor (echipamente electrice și electronice), organizată în perioada 15 februarie – 10 iunie 2016 s-a încheiat. În total 14 instituții de învățământ din județul Covasna au fost înscrise în proiect, iar elevii celor 48 de clase participante au colectat 13343,21 kg de deșeuri reprezentând echipamente electrice și electronice, 609,52 kg de deșeuri reprezentând baterii uzate și 128,28 kg de tuburi fluorescente. În cursul zilei de ieri, cei mai harnici dintre ei au fost premiați de către organizatori.

„În numele Inspectoratului Școlar Județean Covasna aș dori să îmi exprim bucuria și mulțumirea că există, la noi, școli care se implică în acțiuni de colectare selectivă, și cadre didactice, colegi profesori, învățători cu inițiativă, dornici să participe la activități de educație pentru mediu. Noi, dascălii, trebuie să conștientizăm că în educația copiilor noștri este la fel de importantă latura nonformală cât și cea formală. În unele cazuri, educația nonformală trezește mai mult interesul elevilor decât cea formală. Prin implicarea elevilor în astfel de activități, le putem dezvolta atitudini responsabile, pozitive, față de mediul înconjurător. Educația pentru mediu trebuie începută chiar din primele zile de grădiniță deoarece copiii trebuie să conștientizeze că un mediu curat însemană un mediu sănătos. Consider că acest proiect a fost unul relevant pentru sloganul <<Gândește global și acționează local>>.” – a declarat insp. școlar Zagoni Imola.

Premierea școlilor înscrise în program s-a făcut conform celei mai mari cantități de deșeuri reprezentând baterii și acumulatori portabili și a cantităților de echipamente electrice și electronice. Astfel,  la categoria „baterii”, Colegiul „Szekely Miko” a câștigat locurile I, II, și III. Locul I a fost câștigat de elevii clasei a III-a A, care au adunat 173,8 kg de deșeuri, pe locul II s-au calificat elevii clasei a II-a A cu 98,15 kg iar pe locul III elevii clasei a II-a B cu 87,25 kg.  La categoria „DEEE”, pe locul I cu 2784,4 kg au fost elevii clasei a II-a B de la Colegiul „Szekely Miko”, urmați pe locul II de elevii clasei a II-a A cu 1954,2 kg, iar locul III a fost câștigat de elevii clasei a VII-a ai Școlii Gimnaziale „Benko Jozsef” din Brăduț, cu 1840,7 kg de deșeuri colectate. Categoria „tuburi”, a fost câștigată de elevii clasei a VII-a A ai Școalii Gimnaziale „Bartha Karoly” din Boroșneu Mare. Aceștia au colectat 66 kg de tuburi fluorescente, câștigând astfel premiul special al concursului. Directorul general al operatorului regional de salubritate, Toth Birtan Csaba s-a arătat extrem de  mulțumit de rezultatele obținute prin intermediul acestui concurs și a declarat că aceste acțiuni vor continua și în anul școlar următor: „Țin să vă felicit pe voi, copii, ați fost la înălțime! S-au adunat peste 600 de kg de baterii, de exemplu, dar și la celelalte categorii sunt cantități impresionante. La baterii cantitatea este mai mare decât în tot anul trecut ce s-a adunat la nivel de Tega. (…) Nu uitați, vine anul școlar următor, concursul continuă, deci puneți deoparte bateriile, lămpile și deșeurile de aparate electrice și electronice, fiindcă concursul va continua.”. Directorul executiv al APM Covasna, Gheorghe Neagu a declarat: „Am încheiat o campanie cu rezultate deosebit de bune. Se vede că dacă se lucrează în echipă, se pot face lucruri bune. Prin faptul că în trei luni de zile am putut colecta o cantitate așa de mare de deșeuri, se vede implicarea dumneavoastră în această activitate. Răsplata muncii dumneavoastră va fi pe măsură. În continuare APM Covasna va fi deschisă tuturor proiectelor inițiate de dumneavoastră cât și de Inspectoratul Școlar pentru colectarea diferitelor categorii de deșeuri și pentru a lăsa în continuare, generațiilor viitoare, un mediu curat, fără deșeuri.”

Premiile au constat în echipamente sportive și o excursie de care vor beneficia elevii   clasei  care a colectat  cea mai mare cantitate de deșeuri constând în baterii și acumulatori. Totodată, profesorul coordonator al clasei câștigătoare a fost premiat cu un aparat foto performant. Copiii care au colectat peste 20 kg de baterii sau care au adunat 300 kg de deșeuri constând în echipamente electrice și electronice au primiti kitul micului ecologist. Tuturor elevilor și profesorilor implicați în proiect le-au fost acordate, la final, diplome de participare.

. . În total 272 de copiii s-au implicat în proiectul de conștientizare asupra importanței colectării selective a deșeurilor de tip electronic.

Clasele participante la acțiune au fost cele ale Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe cu 13 clase înscrise, Liceul „Mikes Kelemen” cu patru clase, Colegiul Național „Mihai Viteazul” 11 clase, Școala Gimnazială din Păpăuți, Școala Gimnazială din Comandău, Școala Gimnazială „Gaal Mozes” din Baraolt  și Liceul tehnologic „Szabo David” din Baraolt, fiecare cu câte o clasă, Școala Gimnazială „Bartha Karoly” din Boroșneul Mare, cu trei clase, Școala Gimnazială „Bem Jozsef” din Lemnia și Școala din Brăduț, fiecare cu câte o clasă, Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, cu două clase, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului și Școala Gimnazială numărul 2 din Sita Buzăului, cu câte patru clase.

„Ne vedem începând din toamnă, cu cantități mai mari de deșeuri pe care le strângem și nu le lăsăm oriunde.”- le-a spus, copiilor prezenți, reprezentantul SC CCR Logistics Systems Ro, managerul proiectului Sorin Pârcălabu.

În urmă cu trei luni, CCR Logistics Systems Ro – sponsorul și inițiatorul proiectului, alături de APM Covasna, SC Tega SA şi IȘJ Covasna au semnat un protocol de colaborare în vederea conștientizării elevilor cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor de tip electronic. Întreg proiectul a fost susținut financiar de către CCR Logistics care a asigurat sistemele de colectare a deşeurilor, a centralizat informaţiile și solicitările participanţilor comunicaţi de către IȘJ Covasna, a dispus către Tega efectuarea de livrări, colectări, cântăriri, evidenţa şi rapoartele de activitate, a informat APM Covasna cu privire la cantităţile colectate și nu în ultimul rând a organizat sistemul de premiere.

„Sunt mândru de acest proiect, recunosc că inițiativa îmi aparține, am dezvoltat-o în alte județe, și de anul acesta este prima etapă, prima ediție în județul Covasna. (…) În esență ne-am propus să educăm prin copii, familiile lor, astfel încât să aibă o atitudine corectă vis a vis de problema deșeurilor care se generează în casă, în special a celor electrice și a bateriilor și acumulatoarelor portabile. Căutăm să ducem lucrurile la un alt nivel, mai civilizat, să ne creăm un climat plăcut, armonios și sănătos în care să crească copiii și noi. A trebuit să îi dăm o tentă motivațională; copilul, și nu numai el, trebuie să aibă o motivație, și ca să creăm un pic de spirit de competiție le-am promis copiilor că îi premiem cu o excursie.” – declara la vremea respectivă Sorin Pârcălabu.

Una dintre propunerile cu care responsabilii proiectului au venit la semnarea protocolului a fost aceea ca în viitor să fie amplasate puncte de colectare în cadrul Primăriilor sau în diverse locuri publice, unde persoanele să poată duce bateriile, acumulatoarele și deșeurile de tip electronic/electric și să le fie acordate anumite bonificații care, mai apoi, să fie scăzute din factura de salubritate. În unele magazine acest lucru se practică deja, clienții având posibilitatea de a-și lăsa aceste deșeuri în cutiile puse la dispoziție de magazine. Tóth-Birtan Csaba declara la începutul proiectului că anul trecut, colectarea selectivă a fost de doar 2% în mediul rural, mult mai mică decât la oraș, unde cetățenii au colectat selectiv în procent de peste 16%.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail