După ce, de curând, în județul Argeș două persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme, iar alte patru suspecte au fost internate în spital în urma mușcăturilor de căpușă, DSP Sibiu a lansat o alertă epidemiologică pentru această boală. Reprezentanții DSP și DSVSA Covasna atenționează populația județului nostru cu privire la măsurile preventive care trebuiesc luate pentru evitarea mușcăturilor, cu atât mai mult cu cât doar în cursul săptămânii trecute un număr de nouăsprezece persoane s-au prezentat la Secția UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe,   cu înțepături de căpușă.

În urmă cu aproape două săptămâni, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș confirma boala Lyme în cazul a două persoane, iar alte patru erau suspecte că ar purta virusul. Mai multe persoane s-au prezentat la medici, cu roşeaţă pe piele în jurul zonei unde au fost muşcate de căpuşă, iar în urma analizelor efectuate, în două dintre cazuri, s-a confirmat prezența bolii. Cu toate că la nivelul județului Covasna nu au existat până acum cazuri confirmate, reprezentanții DSP și DSVSA ne-au vorbit despre măsurile de prevenție ce trebuiesc luate, întrucât, aceștia spun că datorită schimbărilor climatice este foarte posibil ca boala să apară și la noi.

. . DSVSA Covasna: „Dacă a apărut în alte județe (…) foarte probabil pot ajunge și la noi în județ”

Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Dr. Sikó Barabási Sándor este îngrijorat că boala ar putea în curând, odată cu mișcarea ovinelor pe pășunile din zona noastră, să apară și în județul Covasna: „Este o boală virotică ce se transmite prin căpușe, se numește boala Lyme sau boala vânătorilor în terminologia internațională. Este o boală care se aseamănă foarte mult și se poate transmite inclusiv virusul meningoencefalitei infecțioase prin aceste căpușe. La noi în județ, din câte știu eu, nu au fost cazuri, dar nu se știe. Ori nu au fost diagnosticate, ori nu au existat într-adevăr astfel de cazuri, probabil pentru faptul că încă nu a apărut virusul la noi, dar dacă a apărut în alte județe foarte probabil, cu  mișcarea ovinelor – pentru că foarte multe căpușe „se plimbă” ca să zic așa cu ovinele – pot ajunge și la noi în județ. Esențialul este că atunci când un om este mușcat sau înțepat de o căpușă și apare o roșeață în jurul mușcăturii/înțepăturii respective, cât se poate de repede să meargă la spitalul de boli infecțioase, pe de-o parte pentru diagnostic, pe de altă parte pentru îndepărtarea căpușei dacă nu au reușit să facă ei această îndepărtare, sau dacă au îndepărtat-o să nu rămână totuși fragmente din mandibula căpușei respective în organism. E o boală destul de  periculoasă, neplăcută și există și în străinătate, nu numai la noi.”

Ca o măsură de prevenție împotriva mușcăturilor de căpușă, directorul DSVSA Covasna recomandă ca înainte de fiecare ieșire în natură cetățenii să aplice spray-uri și unguente repelente, îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată, astfel încât să nu existe zone expuse iar animalele de companie trebuiesc verificate la întoarcerea acasă pentru a nu risca să aducă în locuință căpușe prinse pe blană. Totodată, acesta a explicat că odată cu schimbările climatice, cresc șansele ca boala să se răspândească rapid: „Este cert că foarte multe boli despre care nici nu am auzit, nici noi la facultate nu am învățat despre ele, au început să apară din ce în ce mai frecvent la noi, nu numai în țară, pe toată zona Europei. Odată cu încălzirea globală, a temperaturii, majoritatea bolilor virotice sunt răspândite de insecte hematofage, de căpușe, țânțari, și cum se încălzește vremea, aceste insecte din zona mediteraneană, din zona Africii, sau din zona asiatică, vin din ce în ce mai la nord. Există și această posibilitate ca odată cu venirea lor să aducă și bolile respective.”

Potrivit acestuia, la nivelul județului Covasna au existat și în anii precedenți sesizări cu privire la înțepăturile căpușelor, însă fără semnalarea prezenței bolii Lyme sau a encefalitei. Acesta a mai explicat că pe lângă semnele vizibile precum prezența unei zone roșiatice de mărimea unei monede de 10 bani, care se mărește în timp, și care prezintă mâncărime intensă a pielii, în cazul în care persoanele mușcate de căpușă nu merg din timp la medic, pot apărea simtome precum febra, astenia, durerile de cap, dureri ale articulațiilor și dureri musculare, lucruri care indică începutul bolii.  Mușcăturile pot apărea în special în zonele unde pielea este mai sensibilă sau cu pilozitate excesivă. Cei mai expuși la înţepăturile de căpuşe sunt muncitorii care își desfășoară activitatea în aer liber: silvicultorii, agricultorii, muncitorii care lucrează la amenajarea spaţiilor verzi, cei din administraţia parcurilor sau pădurilor, constructorii, topografii, grădinarii, care prin natura muncii pe care o prestează pot intra ușor în contact cu căpușele. De asemenea, parcurile de joacă reprezintă și ele un mijloc prin care copiii sau adulții pot intra în contact cu insectele.

DSP Covasna: „ Recomandăm ca lumea să se îmbrace corespunzător”

„La noi în județ nici în anii precedenți nu prea au fost cazuri de boală Lyme, probabil nu sunt infectate căpușele, dar au fost județe unde căpușele erau infectate,  și mulți s-au îmbolnăvit. (…) Este un fenomen în Europa, din cauza ploilor, întrucât căpușele supraviețuiesc bine când este umiditate de peste 80-90%, iar acum, fiind ploi una după alta, le ajută să se înmulțească. Numărul căpușelor este mai mare, acum; dacă nu sunt infectate, nu este mare lucru. Nici meningoencefalite produse de căpușe nu au fost în județul nostru, și ar fi bine să rămână așa. Este bine și recomandăm ca lumea să se îmbrace corespunzător când merge în pădure și nu numai: pe câmpuri, unde este iarbă înaltă, câteodată chiar și în parcuri, pentru că și acolo ajung pisici, arici, (…) corpul trebuie învelit. Pot fi folosiți repelenți (substanţe care prin calităţile organoleptice -gust, miros- îndepărtează rozătoarele, insectele-n.red) la nivelul gleznelor, la încheietura mâinilor, ca să nu poată intra pe acolo.” – a declarat medicul epidemiolog Santa Ferenc.

Acesta spune că extragerea căpușelor de la nivelul pielii, fără ajutor medical, trebuie efectuată cu deosebită atenție, dintr-o singură mișcare, prin intermediul unor pense speciale, pentru a evita ca fragmente din insectă să rămână în interior și să provoace infecții sau alte complicații.

„Latența în cazul boreliozei (bolii Lyme) este variată. Apar întâi semne periferice, la nivelul înțepăturii apare o roșeață care se extinde spre margini și poate ajunge de dimensiunile unei palme de copil sau chiar mai mare, puțin mai roșie pe la margini. Acest lucru este un semn sigur că este infecție și atunci trebuie neapărat mers la medic. Trebuie scoasă insecta de la cap, fără să apeși, fără să aplici ulei ca să se sufoace și să verse substanțele din stomac în rana aceea pe care o face cu sistemul de prindere și perforare a pielii și să nu fie împinsă acolo nici salivă. (…) O alertă în sine este că în perioada asta, și în alte țări din Europa, căpușele se înmulțesc mai repede și se răspândește infecția mai ușor. Oamenii trebuie să aibă grijă cum se îmbracă, să folosească antirepelent și dacă totuși găsesc căpușe, să le scoată cu o pensă subțire sau ascuțită ca să prindă chiar în vârf. (…) Dacă apare starea febrilă, este important să meargă la medic.” – a mai declarat medicul epidemiolog.

Tratamentul în cazul bolii Lyme durează între 7 și 10 zile, iar odată administrate antibioticele, pacientul nu mai prezintă riscul de a face complicaţii. În cazul în care boala nu este tratată aceasta poate provoca infecţii ale inimii, afecțiuni ale articulaţiilor şi ale sistemului nervos, putând chiar să ducă la deces. Anul trecut, numărul persoanelor care au fost mușcate de căpuşă s-a dublat, lucru care i-a alarmat pe reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail