Astăzi, 13 iunie, începe derularea  primei etape de admitere în învățământul profesional de stat cu durată de trei ani. Elevii se pot înscrie în cele 24 de clase profesionale care vor funcționa la nivelul județului.

Învăţământul profesional cu durata de 3 ani este organizat după clasa a VIII-a, ca parte a învăţământului secundar superior, ca învățământ cu frecvență, cursuri de zi. Pot opta pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani elevii care promovează clasa a VIII-a în anul curent, absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare anului școlar în curs; elevii din învățământul special care finalizează învățământul secundar inferior, cu respectarea reglementărilor în vigoare.

Sprijin financiar: Bursa Profesională

În metodologie se precizează că elevii din învăţământul profesional cu durata de 3 ani beneficiază de susţinere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin Programul naţional de protecţie socială „Bursa profesională”, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.062/2012 privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional. În plus, distinct de acest sprijin financiar, elevii din învăţământul profesional cu durata de 3 ani pot beneficia şi de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică, în condiţiile legii şi în conformitate cu prevederile contractului de practică.

Admiterea în învățământul profesional de stat cu durată de trei ani

Admiterea în învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani se desfăşoară în trei etape, în fiecare etapă de admitere fiind organizată înscrierea candidaţilor; preselecţia candidaţilor, după caz; proba suplimentară de admitere, după caz; admiterea candidaţilor şi afişarea rezultatelor.

Prima etapă se derulează începând de astăzi, cu înscrierea candidaților.

Potrivit inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, prof. Kiss Imre, elevii se pot înscrie în cele 24 de clase profesionale, la nivelul județului (șapte clase fiind la secția română, 17 clase, la limba maghiară), însumând 672 de locuri. Clasele sunt distribuite pe nouă domenii de pregătire profesională, în cele nouă licee tehnologice din județ: agricultură, comerț, turism și alimentație, estetică și igiena corpului omenesc, construcții și instalații lucrări publice, mecanică, electrică, prelucrarea lemnului și textile, a precizat inspectorul școlar general.

În ceea ce privește admiterea în învățământul profesional de stat cu durată de trei ani, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Covasna au transmis și că etapa I de admitere se derulează între 13 iunie și 20 iulie 2016 și că în această etapă se poate opta pentru oricare dintre calificările profesionale pentru care există ofertă și la oricare dintre școlile care oferă învățământ profesional.

Potrivit aceleiași surse, etapa a II-a se derulează în perioada 16 – 31 august 2016, iar în acea etapă se poate opta numai pentru calificările profesionale și numai la școlile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei I. De asemenea, este posibil ca în acea etapă să se poată revizui opțiunea pentru calificarea și/ sau pentru școala pentru care se optează, au precizat reprezentanții IȘJ Covasna.

Etapa a III-a se derulează în perioada 01 – 07 septembrie 2016. În acea etapă, elevii pot fi repartizați numai dacă nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizați în etapele anterioare, nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau dacă nu și-au încheiat situația școlară ulterior etapelor anterioare.

„Având în vedere faptul că în etapa I este disponibilă oferta cea mai variată, cu cât elevii optează și se înscriu mai repede, cu atât au șanse mai mari să fie înscriși la școala și pentru calificarea pe care și-o doresc. Pentru înscrierea candidaților în vederea admiterii este nevoie de un singur document – fișa de înscriere în învățământul profesional cu durată de trei ani, completată la cererea elevului, a părintelui sau reprezentantului legal – pentru minori, și eliberată de unitatea de învățământ de la care provine elevul.”- au transmis reprezentanții IȘJ Covasna.

Potrivit aceleiași surse, pentru înscrierea candidaților declarați admiși în învățământul profesional cu durata de trei ani, dosarul conține mai multe documente. După afișarea rezultatelor la admiterea în învățământul profesional cu durată de trei ani, în perioada menționată în calendarul admiterii în învățământul profesional cu durata de trei ani, candidații depun, la unitățile școlare la care au fost declarați admiși, dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original.Înscrierea candidaților declarați admiși se efectuează, conform unui program afișat de unitatea de învățământ, pe baza următoarelor acte: a.) fișa de înscriere în învățământul professional cu durată de trei ani; b.) certificatul de naștere – în copie legalizată; c.) adeverință cu notele și media generală la Evaluarea Națională / tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a / testele naționale / examenul de capacitate; d.) foaia matricolă pentru clasele a V-a – VIII-a ( cu calculul mediei generale de absolvire) – copie și original; e.) fișa medicală.

Conform reprezentanților IȘJ Covasna, candidații care, în perioada menționată în calendarul admiterii în învățământul profesional cu durată de trei ani, nu își depun dosarele de înscriere, se consideră retrași, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate și vor fi utilizate pentru următoarele etape de admitere în învățământul profesional cu durată de trei ani.

Inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre a transmis elevilor că este important ca și după finalizarea clasei a VIII-a, să își continue studiile, indiferent de filiera pe care o aleg.

„Eu sunt profesor, cadru didactic, dar și părinte și de fiecare dată spun că fără școală, nimeni nu se poate realiza în viață (…). Fără o meserie de bază, învățată în școală, și în parteneriat cu agenții economici, elevul nu se va descurca în societatea în care trăim, o societate globalizată. Eu mă adresez tuturor elevilor, dar și tuturor părinților și le transmit ca, după ce copilul finalizează clasa a VIII-a, neapărat să îi înscrie sau să se înscrie – fie în clasele profesionale – fiecare, după capacitățile dobândite în timpul anilor școlari (…), fie la liceu. Este important să vină la școală! (…)”- a declarat inspectorul școlar general al IȘJ Covasna.

Acesta a precizat că a remarcat că după reînființarea claselor profesionale, acestea au fost bine primite de către elevi.

„Am observat, totuși, în ultimii ani (…), după ce școala profesională a fost reînființată, că aceasta a stârnit un real interes. Elevii au început să vină și au înțeles importanța deprinderii unei meserii, care este solicitată pe piața muncii. Noi tot timpul școlarizăm elevi și transmitem oferta de școlarizare, pe baza unei consultări foarte largi, la care participă și agenți economici, și reprezentanții patronatelor (…), și în mod sigur că dacă elevii se înscriu unde doresc și vor învăța și o meserie, se vor descurca foarte bine. În plus, sunt și anumite facilități pentru elevii care aleg clasele profesionale – bursa profesională, un stimulant financiar (…), care îi face pe elevi să vină la școală, și reprezintă și un ajutor pentru părinți (…). ” –  a spus inspectorul general Kiss Imre.

Acesta a subliniat că este important ca elevii să nu abandoneze studiile după absolvirea clasei a VIII-a, și că ar trebui ca în acest sens, să se implice atât părinții, cât și cadrele didactice, și autoritățile locale.

„În orice caz, indiferent de media pe care o are un elev și de mediul din care provine, este important să vină la școală (n.r.- și după clasa a VIII-a) și ar trebui o mobilizare în acest sens – atât din partea părinților, cât și din partea diriginților, chiar și din partea autorităților locale (…).”- a spus inspectorul general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Calendarul complet pentru selecția și înscrierea în învățământul profesional poate fi solicitat la secretariatele școlilor, la Inspectoratul Școlar Județean Covasna sau poate fi descărcat urmând linkul . . https://isj.educv.ro/ro/content/9025/Admiterea-%C3%AEn-Licee-2016.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail