. . La sfârșitul lunii mai a.c. s-a încheiat campania  I de vaccinare antirabică  orală a vulpilor pe anul 2016, în județul Covasna, aceasta desfășurându-se în perioada 19-30.05.2016.

 Într-un comunicat de presă transmis către redacția noastră, director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( DSVSA)  Covasna, dr. Siko Barabasi  Sándor, a precizat următoarele: „Premergător acestei acțiuni a fost  realizată, de către prestatorul de servicii,  plasarea în fiecare localitate  a Afișelor de Informare  respectiv Avertizare privitor la desfășurarea campaniei. De asemenea,  au fost realizate instruiri cu membrii Asociațiilor de Vănătoare și medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA.

Începând cu data de 26.04.2016 s-a realizat distribuția aeriană a momelilor. Distribuția manuală a momelilor vaccinale s- a efectuat de către paznicii fondurilor de vănătoare, sub supravegherea medicilor veterinari  oficiali din cadrul DSVSA  Covasna. În zonele unde nu s-a efectuat distribuția aeriană : în apropierea localităților, în apropierea luciilor mari de apă și a drumurilor intens circulate momelile vaccinale au fost amplasate  direct la vizuină  și în locurile frecventate  mai des de către vulpi,  la o distanță maximă de 500 metri de localități.”

Potrivit acestuia, pe teritoriului județului Covasna  au fost  plasate 1450 momeli vaccinale  în 34 fonduri de vănătoare aparținând  la 15 Asociații de Vănătoare. La 45 de zile de la finalizarea campaniei de vaccinare se va începe campania de recoltare a vulpilor, prin împușcare,  în vederea  stabilirii eficienței vaccinării. Cota de recoltă pentru campania I de vaccinare este de 75 exemplare de vulpi.

„În ceea ce priveste eficiența vaccinării antirabice orale a vulpilor  prin distribuire aeriană și manuală este de menționat faptul că din luna ianuarie 2015 și până la 30.05.2016 nu s-a înregistrat nici un caz de rabie silvatică în județ.”  A conchis Siko Barabasi  Sandor.

M.D.C.

 

 

.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail