Instituția Prefectului județului Covasna a realizat un ghid privid constituirea consiliilor locale, ce va fi transmis către primării.

Prefectul județului, Sebastian Cucu, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că ghidul este bazat pe reglementările legale cu privire la constituirea consiliilor locale și a fost pregătit pentru  a ușura procedurile legate de această operațiune.

„Legat de alegeri, trebuie să știți că treaba noastră încă nu s-a terminat, încă mai lucrăm la ceea  ce înseamnă plata tuturor indemnizațiilor celor care au fost implicați, la returnarea cantităților de materiale care au rămas, spre exemplu hârtie care trebuie returnată și așa mai departe, și cel mai important lucru, constituirea consiliior locale. În acest sens, ca de fiecare dată, după un asemenea scrutin, instituția noastră  pregătește și a pregătit și de data aceasta, și vom transmite tuturor primăriilor un ghid bazat pe reglementările legale vis-a-vis de constituirea consiliilor locale, pentru  a ușura procedurile legate de această operațiune. Sigur, în multe cazuri, nu se impune, pentru că avem fie primari cu multe mandate, sau secretari foarte vechi, dar sunt și situații unde avem primari noi sau secretari noi și consilieri noi care trebuie să fie familiarizați cu aceste proceduri și prevederi legale.”- a declarat prefectul Sebastian Cucu.

Potrivit acestuia, constituirea consiliilor locale este prognozată să înceapă în 20 iunie.

„Noi apreciem că  începând cu data de 20 iunie vom putea începe aceste constituiri. Am putea să le începem și mâine, să zic așa, dar de fiecare dată am așteptat și așteptăm și validarea primarilor de către judecătorii, astfel încât la momentul constituirii consiliilor locale să avem și primarii validați. Din această perspectivă avem și această perioadă, timp în care, sigur, trebuie să întocmim și graficul pentru convocarea fiecărui Consiliu Local. Sperăm să nu fie probleme nici sub acest aspect.”- a declarat prefectul Sebastian Cucu.

. . Alegerile locale s-au desfășurat fără incidente majore

Acesta a precizat că în ceea ce privește alegerile locale din 5 iunie, din punct de vedere organizatoric nu au fost probleme, incidente deosebite în județul Covasna,  și a transmis mulțumiri tuturor celor implicați în acest sens.

„Aș vrea să tragem câteva scurte concluzii în legătură cu scrutinul de duminică, la nivelul județului nostru, sub aspect organizatoric. Din această perspectivă, vreau să spun că lucrurile au stat cât se poate de bine, au decurs absolut normal și conform calendarului, pe toată durata perioadei electorale, sigur, cu mici  sincope, însă în general nu am avut probleme deosebite. Aceasta se datorează unei excelente conlucrări între toate instituțiile și organismele implicate, sigur, sub coordonarea Instituției Prefectului, însă nu este nici pe departe un merit personal  sau un merit singular, ci al tuturor acestor entități, așa cum am spus. Pe această cale, țin să mulțumesc tuturor celor implicați, pornind de la Biroul Electoral Județean, și în special, domnului președinte, continuând cu Inspectoratul de Poliție, Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), primării, președinți de circumscripții și așa mai departe (…).În ceea ce ne privește, sub aspectul punerii la dispoziție a tuturor materialelor necesare votării nu am avut probleme; de asemenea, sub aspectul circuitului documentelor și al fluxului informațional, lucrurile au stat așa cum trebuie să fie. Acel sistem informatic, din datele pe care ni le-au prezentat cei de la STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale), s-a comportat foarte bine; aici au mai fost câteva inadvertențe, să zicem așa, generate de faptul că unii operatori nu au reușit să se familiarizeze suficient de bine cu tehnica pusă la dispoziție, dar niciuna dintre aceste probleme nu a afectat procesul de vot. Deci, una peste alta,  lucrurile au stat cât se poate de bine”, a spus prefectul Sebastian Cucu.

Acesta a precizat că nu au fost probleme deosebite nici în ceea ce privește ordinea și liniștea publică, însă a precizat că au fost înregistrate câteva incidente, la nivelul județului:

„Sub aspectul ordinii și liniștii publice, de asemenea, nu putem să spunem că au fost probleme deosebite. La nivel județean au fost înregistrate 15 evenimente electorale, incidente, să spunem așa, sesizate sau constatate, care au mers de la continuarea campaniei, oferirea sau comercializarea de băuturi alcoolice în zona secțiilor de votare, până la infracțiuni sesizate – 9 la număr – vizând fie dorința de corupere a alegătorilor, fals, împiedicarea  exercitării dreptului de a alege și de a fi ales.”- a spus prefectul.

Costul scrutinului, în județul Covasna

În ceea ce privește costul final al scrutinului, prefectul a precizat că în județul Covasna, cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 2,5 milioane de lei, iar cheltuielile materiale, la 138.000 lei.

„Fondurile  pentru cheltuieli materiale au fost mult mai mari – 357.000- fondurile alocate; am făcut o economie de mai bine de 200.000 lei și s-a datorat, în principal, costului foarte scăzut al tipăririi buletinelor de vot, față de precedentele alegeri.” –a menționat prefectul Sebastian Cucu.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail