În cadrul Acțiunii E8 – „Promovarea conceptelor de conservare a lupilor în școli”, Agenția pentru Protecția Mediului Covasna a organizat, pentru primul an în județul Covasna, concursul interșcolar „Din Viața Lupului” – concurs care s-a adresat unităților de învățământ din 32 de localități din Covasna.
Concursul, derulat în perioada 1 mai aprilie – 3 iunie, a fost organizat de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, în parteneriat cu APM Vrancea, APM Harghita și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), și a vizat în deosebi localitățile din arealul de răspândire a speciei lup (Vrancea, Covasna, Harghita, Mureș, Bacău și Neamț). Această competiție face parte dintr-o serie de activități din cadrul proiectului Wolflife – „Implementarea celor mai bune practici pentru conservarea in-situ a speciei Canis lupus, la nivelul Carpaților Orientali, finanțat de către Comisia Europeană prin programul „LIFE+Nature.” La sfârșitul săptămânii trecute, la sediul APM Covasna, a avut loc vernisajul expoziției de desnene pe tema lupului, unde cele mai bune patru lucrări au fost expuse și premiate.
„Agenția de Protecție a Mediului a implementat un proiect de conservare a lupilor, intitulat WolfLife și în cadrul acțiunii de conștientizare am fost în școli, am prezentat lupul: ce trebuie făcut pentru conservarea speciei, care este situația populației de lupi în România, în general, și în județ. (…) În această perioadă copiii au depus desene din viața lupului, aceste desene au fost expuse la sediul APM Covasna. Au fost selectate patru dintre ele, care au primit premii. Premiul I este un aparat foto digital, premiul II un binoclu, premiul III un telescop iar premiul IV un cort. De asemenea, școala cu cele mai multe desene înscrise în concurs a câștigat o excursie la Brașov și la Cheile Tișiței în Vrancea.” – au explicat directorul executiv al APM Covasna, Neagu Gheorghe și managerul proiectului, Berde Győrgy Lajos.
În total 794 de desene au fost înscrise în concurs
Cel mai bun desen a fost cel al elevei Borsos Eszter Kinga, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Kölő Miklós” din Ciumani, județul Harghita, aceasta a câștigat un aparat foto digital. Câștigătoarea locului II a fost Kovács Boglárka, elevă la Școala Gimnazială „Benkő József” din Brăduț, care a primit de la organizatori un binoclu. Ocupanta locului III, eleva Béres Eszter, de asemenea elevă a Școlii Gimnaziale „Benkő József” din Brăduț, a câștigat un telescop – premiul de care câștigătoarele au părut cel mai incântate, fiind și cel mai mare. Locul IV a fost ocupat de eleva Ștefan Elena, de la Școala Gimnazială Păunești din județul Vrancea, aceasta a câștigat un cort. Școala care a câștigat și excursia oferită de organizatori, prin faptul că a înscris cele mai multe desene în concurs, a fost Școala Gimnazială Păunești din județul Vrancea. Din totalul celor 794 de desene înscrise în concurs, aceștia s-au înscris cu 134.
„Este important ca specia lup să existe în pădure. (…) Stăm bine cu lupii în județul Covasna, lupul este o specie migratoare, astăzi poate fi în județul Covasna, maine poate fi în județul Buzău. Nu poți să vorbești de o populație stabilă a lupului, el se mută în funcție de hrană, în funcție de deranjul creat de către oameni, de către factorul antropic. – au mai explicat Neagu Gheorghe și Berde Győrgy Lajos.
Potrivit directorului APM Covasna, lupul este o specie protejată prin lege, iar cei care îl vânează intră sub incidența legii penale, acțiunea fiind considerată braconaj. Alături de lup, ursul și pisica sălbatică sunt de asemenea specii protejate prin lege în zona noastră.
„A fost o conștientizare a celor din mediul urban mai mult, ca să ia la cunoștință că avem în pădurile noastre și lupi, pentru că mulți din oraș habar nu au cu ce se „mănâncă” această problemă. Cei din mediul rural au mai avut impact, trăind acolo au mai avut impact asupra oilor, caprelor, asupra animalelor domestice. Nu cred că există comună, în județele acestea, în care să nu fi fost un atac al lupilor.”
Concursul de desene a fost dedicat elevilor din clasele V-VIII. La nivelul județului Covasna, concursul s-a derulat în unitățile de învățământ din localitățile Herculian, Ojdula, Turia, Bodoc, Malnaș, Bixad, Micfalău, Cernat, Dalnic, Ghidfalău, Arcuș, Valea Crișului, Vâlcele, Ilieni, Reci, Boroșneu, Zagon, Zăbala, Ghelința, Sânzieni, Estelnic, Brețcu, Vârghiș, Brăduț, Bățani, Aita Mare, Hăghig, Poian, Dobârlău, Sita Buzăului, Zăbrătău și Comandău.
„Școlile din municipiul Sfântu Gheorghe nu sunt vizate pentru că au fost selectate doar localitățile care provin din arealul de răspândire a speciei lup, deci doar satele și localitățile de pe lângă păduri.” – a explicat la începutul proiectului, Berde Győrgy Lajos.
Elevii trebuiau să realizeze individual câte o lucrare în format A4, cu tema „Din Viața Lupului”, în care să transpună viziunea lor în legătură cu viața lupilor din pădurile noastre. Perioada pentru realizarea lucrărilor a fost 1 aprilie – 1 mai, iar în perioada 1-15 mai lucrările au fost colectate la nivel școlar și trimise către Agențiile pentru Protecția Mediului aferente fiecărui județ din care elevii proveneau. Jurizarea lucrărilor s-a derulat în perioada 16-30 mai, iar pe data de 31 mai au fost anunțați câștigătorii. În perioada 30 mai – 3 iunie, în „Săptămâna Verde”, acestea au fost expuse la sediul APM Covasna.
Premiile au fost cumpărate din bugetul pus la dispoziție pentru proiect iar valoarea lor totală ajunge la aproximativ 1500 de lei. De asemenea, pentru excursia pe care Școala Gimnazială din Păunești, județul Vrancea a câștigat-o, organizatorii au pus la dispoziție un buget de aproximativ 3000 de lei.
Poriectul se va încheia, pe 30 aprilie 2018, cu o lucrare care va fi publicată atât pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului cât și pe cel al Ministerului Mediului.
. . Ioana Ardeleanu