Clădirea monument-istoric în care în prezent funcționează Spitalul TBC din Sfântu Gheorghe ar urma să fie preluată și modernizată, la inițiativa lectorului universitar Uto Gusztav, de la Universitatea Creștină „Partium” din Oradea și a liderului grupului de candidați ai Partidului Civic Maghiar, Bedo Zoltan, în vederea creării unei Universități de Arte Plastice.
În cursul zilei de ieri, primarul municipiului Antal Arpad a declarat că este interesat să sprijine construcția unei Universități de Arte Plastice, în locul Spitalului TBC, clădire care la momentul actual nu oferă cele mai bune condiții pacienților. Spitalul ar urma să fie mutat într-un alt imobil, care să le creeze condiții optime bolnavilor: „Unul dintre proiectele concrete pe care dorim să le realizăm împreună este preluarea acestei clădiri monument-istoric, care în acest moment este în proprietatea Consiliului Județean, și unde în condiții neoptime ca să spunem așa, funcționează spitalul TBC. Dorim să rezolvăm și problema spitalului TBC în așa fel încât pentru bolnavii TBC să fie condiții mai optime. În același timp, dorim ca preluând și modernizând această clădire să facem o instituție universitară de arte plastice. Considerăm că profilul cultural al orașului necesită un plus în acest sens și acest lucru dorim să realizăm.”
Lectorul universitar Uto Gusztav a declarat că tinerii ar putea fi stimulați astfel să nu mai părăsească granițele țării, ba chiar mai mult, ar putea atrage studenți de orice etnie, prin intermediul programului Erasmus. Universitatea de Arte cu predare în limba maghiară, care va fi cel mai probabil ramură a Universității „Sapientia”, ar urma să îmbogățească oferta educațională actuală a municipiului prin înființarea unei secții de pictură, a uneia de sculptură, o secție de arhitectură și peisagistică, dar și a două secții teoretice separate: istoria artei și istoria arhitecturii, secții ce momentan nu se regăsesc în programa educațională universitară din Transilvania: „Intenționez, în cooperare cu domnul primar Antal Arpad, să realizez Universitatea de Artă din Sfântu Gheorghe, ca o verigă lipsă în sistemul de centru cultural care este orașul Sfântu Gheorghe. (…) Centrul cultural Sfântu Gheorghe merită să obțină veriga aceasta lipsă, ceea ce ar fi Universitatea de Artă. Consider că este corect să realizăm în această Universitate de Arte, cu predare în limba maghiară, secții care nu sunt altundeva. La universitatea din Oradea există doar secția grafică și aici aș dori să îmi realizez visul, am terminat pictura la Cluj, să avem secție de pictură și secție de sculptură, ca două secții practice. Secții teoretice ar fi istoria artei și istoria arhitecturii, separat pentru că momentan sunt contopite, respectiv secția de arhitectură și peisagistică, ceea ce încă nu există, cu predare în limba maghiară, aici în Transilvania.” Totodată, Antal Arpad consideră că, la fel cum elevii de etnie română pot învăța în școlile și liceele cu predare în ambele limbi din oraș, la fel de posibil ar fi ca aceștia să participe împreună la cursurile universității, chiar dacă acestea vor fi cu predare în limba maghiară: „Cred că Liceul „Plugor Sandor” este un liceu unde atât românii cât și maghiarii au posibilitatea să învețe, și de acolo sper eu că pot face mai departe pasul către această secție care sper eu că în câțiva ani va fi aici în Sfântu Gheorghe.”
La rândul său, liderul grupului de candidați al Partidului Civic Maghiar, Bedo Zoltan susține că, deși aflat în opoziție, partidul din care face parte va sprijini inițiativa înființării Universității. „Trebuie sprijinul Consiliului Municipal. Orice este în legătură cu înființarea Universității noi vom vota, în asta constă sprijinul.”
Clădirea este considerată monument-istoric și se află în prezent în proprietatea Consiliului Județean Covasna. Aceasta ar urma să fie modernizată cu ajutorul unor fonduri europene.
. . Ioana Ardeleanu