. . Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, stadiul în care se află pregătirile pentru alegerile locale ce vor avea loc în data de 5 iunie (a.c.).
Cu mai puțin de două săptămâni până la alegerile locale, pregătirile în ceea ce privește organizarea în bune condiții a acestora sunt aproape de final. Potrivit prefectului județului Covasna, pornind de la buletinele de vot, secțiile de votare, ștampilele de control ale Birourilor Electorale, instruirea personalului desemnat pentru secțiile de votare din județ dar și multe altele, toate au fost puse la punct, urmând ca în zilele ce urmează să fie puse la punct și materialele necesare votării, pe care Instituția prefectului urmează să le predea ulterior primarilor și președinților Birourilor de Circumscripție din județ.
„Buletinele de vot pentru care, în urma derulării procedurii de achiziție, a fost încredințat contractul de prestări servicii pentru tipărirea acestora, între timp au și fost tipărite. Au fost împachetate și sigilate și sunt depozitate sub pază pentru a fi ulterior predate primarilor și președinților de circumscripții care în preziua alegerilor trebuie să le predea președinților Birourilor secțiilor de votare. Totodată, a fost prezentat Biroului Electoral Județean un exemplar din primul tiraj al buletinelor de vot, nu au fost obiecții vis-a vis de acestea.” – a explicat Sebastian Cucu.
Potrivit prefectului, Tipografia „T3” din Sfântu Gheorghe este cea care a câștigat licitația pentru tipărirea buletinelor. Acesta a mai spus că pentru județul Covasna au fost tipărite circa 205.000 de buletine, adică numărul alegătorilor + 10%, iar valoarea totală a cheltuielilor pentru aceste buletine se ridică la 75.380 lei. Totodată, au fost confecționate și ștampilele de control ale Birourilor Electorale, ale secțiilor electorale.
La nivel județean, prin hotărârea Autorității Electorale Permanente au fost stabilite 214 secții de votare.
„Nu sunt schimbări majore, sunt aceleși delimitări, dar mai sunt, mai ales la municipii și la orașe, unde au mai intervenit modificări în delimitare. De asemenea, sediile secțiilor de votare, în principiu, cu două excepții dacă nu mă înșel – una la Chichiș și una la Baraolt – nu s-au mutat, dar au mai intervenit modificări în denumirea acestora.” – a mai spus prefectul.
În cursul zilei de luni, Autoritatea Electorală Permanentă a desemnat președinții și locțiitorii Birourilor Electorale ale secțiilor de votare, iar Instituția Prefectului a stabilit, alături de structurile Ministerului Afacerilor Interne, măsurile necesare pentru asigurarea pazei secțiilor de votare. Potrivit prefectului, paza se va face din efectivele Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.
„Cheltuielile de personalul se ridică la 2.500.000 lei, sunt cele mai importante pentru că din toate cheltuielile legate de plata indemnizațiilor, atât a membrilor Biroului Electoral Județean, Biroului de Circumscripție, Birourilor secțiilor de votare, operatori, informaticieni, personal tehnic, auxiliar, statisticieni, toate aceste indemnizații se plătesc din bugetul de Stat, prin Ministerul Afacerilor Interne și prin Instituția Prefectului. Pe luna aprilie suma totală pe care am achitat-o față de aceștia, pentru indemnizații, a fost de 557 mii lei. Celelalte cheltuieli vis-a-vis de personlul care participă la alegeri, mă refer aici la diurnă sau la cheltuielile legate de transport, urmează a fi suportate de către autoritățile locale, din bugetul local. (…) La capitolul cheltuieli materiale ne-au fost alocate în jur de 350 mii lei, estimăm că din aceștia cam 250 mii vor fi utilizați.” – a declarat Sebastian Cucu.
De asemenea, potrivit acestuia în ziua alegerilor fiecărui se vor mai acorda câte 10 lei, sumă ce va reprezenta cheltuielile de protocol.
Ghidul alegătorului și ghidul tinerilor – răspunsuri pentru celebra întrebare: „eu cu cine votez?”
În perioada următoare, membrii Autoritatății Electorale Permanente de la nivel național vor împărți cetățenilor două ghiduri informative: unul destinat tinerilor, iar altul destinat alegătorilor „cu experiență”, primul dintre acestea fiind menit să îi instruiască pe cei care anul acesta votează pentru prima dată. Cetățenii vor putea afla informații precum: Ce alegem; Cine are sau nu dreptul de a alege; Cine are dreptul să fie ales și cine nu; Unde pot vota cetățenii; Cum pot afla care este secția de votare la care sunt arondați și multe alte informații menite să faciliteze procesul de votare atât pentru cei care anul acesta au împlinit vârsta legală de votare, cât și pentru restul cetățenilor. De asemenea, la baza primei pagini a site-ului Instituției Prefectului județului Covasna cetățenii pot accesa link-ul „Alegeri 2016”, pentru mai multe informații.
„Sub aspectul ordinii și liniștii publice, în campania electorală nu au fost semnalate probleme deosebite, ba chiar deloc aș putea spune. (…) Sperăm că lucrurile vor rămâne așa, în continuare, până la sfărșitul procesului electoral. Urmează, ca și pași în perioada imediat următoare în ceea ce ne privește, să pregătim toate materialele necesare votării și să le predăm primarilor și președinților Birourilor de Circumscripție.” – a conchis prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail