Conducerea Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” a anunțat continuarea proiectului de educație ecologică intitulat „Incursiune În Lumea Apelor” pe care l-a lansat în urmă cu un an. În acest scop, Asociația a obținut și anul acesta o finanțare de 20.000 de lei din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România, pentru implementarea proiectului „Regatul apelor”.

Proiectul„Regatul Apelor” se va derula în perioada iunie – august (a.c.) și le va oferi tinerilorposibilitatea de a face scufundări şi de a explora lumea subacvatică, dar și de a cunoaște valorile patrimoniului natural și cultural, prin diverse activități, a declarat coordonatorul proiectului și președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”, Cătălin Lazăr.

„Din 2012, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă <<Alutus>>obține finanțarepentru derularea de proiecte pentru protecția mediului, și astfel obține de la Fundația pentru Parteneriat și MOL România suportul necesar pentrua continua ceea ce a început anul trecut, un proiect inovator, unic în Europa, din informațiile pe care noi le avem, și anume acela de educație ecologică prin scufundări. În acest sens, continuăm ceea ce anul trecut s-a dovedit a fi un proiect de succes și care a prins foarte bine la copii. Proiectul de anul acesta se numește <Regatul Apelor>. Bugetul total al proiectului este de 30.000 de lei, din care suma obținută de la Fundația pentru Parteneriat și <Mol România>, pe componenta <Spații Verzi- Arii naturale protejate> este de 20.000 lei.”- a declarat Cătălin Lazăr.

Acesta a menționat că în cadrul proiectului se vor derula, începând cu luna iunie,mai multe activități, printre care amintim: o caravană educațională destinată promovării componentei de protecție a pădurilor, cât și destinată habitatelor umede și apei. În acest sens, autobuzul londonez double decker, adus de către Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” anul trecut, va poposi din nou în județul Covasna, a menționat Cătălin Lazăr. Potrivit acestuia, următoarea acțiune derulată de asociație în cadrul proiectului consta într- o tabără de scufundări, pe malul lacului de la Reci.

„Scopul proiectului constă în promovarea importanței abordării unei atitudini civice comune, unitare, în vederea conservării și menținerii biodiversității. Astfel, vom marca și Ziua Biodiversității (…), organizândo caravană de educație ecologică – prin intermediul Centrului mobil de educație <Regatul Sălbatic> al organizației <European Nature Trust>, dar de data aceasta, structurată pe modelul protecției apei, și astfel, vom avea de fapt, două Regate, unul sălbatic, destinat pădurilor și unul al apei, destinat habitatelor umede. Ulterior, vom realiza și tabăra de tip <Junior Ranger> destinată scufundărilor și unde copiii vor avea posibilitatea să se scufunde și să înțeleagă cum funcționează mediul acvatic.” – a spus Cătălin Lazăr.

Potrivit acestuia, tinerii care vor participa la tabără vor avea ocazia să se implice în realizarea unei aplicații pentru telefoane inteligente (smartphone), ce va avea ca scop promovarea patrimoniului natural și cultural din aria protejată Râul Negru.

„Este foarte important să îi implicăm direct pe tineri ca să înțeleagă care sunt valorile de patrimoniu. Mai exact, ce vom face? Caravana, practic, va ficea în care vom promova valorile de patrimoniu din aria naturală protejată Râul Negru, le vom vorbi tinerilor atât despre valorile naturale (castor, vidră, țestoasă de apă și buhaiul sau izvorașul cu burtă galbenă –acestea fiind speciile pentru care aria a fost desemnată de interes comunitar), dar vom încerca să le povestim copiilor și despre valorile culturale și despre importanța lor în contextul dezvoltării durabile, alături de cele culturale. Prin intermediul caravanei, vom încerca să lansăm tabăra de tip Junior Ranger și înscrierea la această tabără, în cadrul căreia vom avea specialiști recunoscuți în domeniu, tineri, care promit în cercetarea științifică și care vor încerca să le explice copiilor necesitatea protecției mediului, vorbindu-le și despre lucruri deosebite – lilieci, păsări, mamifere mici – deci va fi un proiect deosebit, inovator și va încerca să le explice copiilor în mod nonformal, cât de importantă este protecția naturii. Prin intermediul aplicației pentru telefoanele mobile în realizarea căreia tinerii vor fi direct implicați, vom realiza o mapare a elementelor de patrimoniu natural, cât și cultural (…).” – a explicat Cătălin Lazăr.

El a precizat că partenerii proiectului de anul acesta sunt: Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, Cercul de ornitologie „Mugurar”, inițiat de cătreAsociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”;Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, ziarul „Mesagerul de Covasna”, Centrul de Cercetări Subacvatice condus de cătrescafandrul profesionist Szabo Jeno, câr și organizația „European Nature Trust”, cea care derulează caravana„Regatul Sălbatic”.

„Ceea ce credem că e foarte important și demonstrează sustenabilitatea și nevoia  unor asemenea proiecte destinate tinerilor este faptul că în urma proiectului de anul trecut, organizația <<European Nature Trust>>, văzând interesul și dorința tinerilor de a se implica într-un asemenea gen de proiecte, a decis să încerce să aducă un al doilea autobuz, care să fie destinat Regatului Apelor, și împreună cu Regatul Pădurilor (Regatul Sălbatic), să vorbească despre importanța Regatului Naturii.”- a declarat Cătălin Lazăr.

Ana Alina Costache . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail