Fundaţia Comunitară Covasna derulează săptămâna aceasta, la Sfântu Gheorghe, o campanie de strângere de fonduri pentru susţinerea financiară a mai multor organizaţii nonguvernamentale din ţară care militează pentru salvarea şi protejarea pădurilor.

. . Vicepreşedintele Asociaţiei Neuer Weg din Făgăraş, Hans Hedrich, a declarat miercuri că „oamenii reacţionează foarte pozitiv”, iar banii adunaţi vor fi folosiţi pentru continuarea proceselor împotriva autorităţilor care au autorizat construirea şi funcţionarea fabricii de la Reci a companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, companie ce deţine mai multe fabrici de cherestea în ţara noastră.

„Facem o campanie de colectare de donaţii pentru procesele împotriva celor care au autorizat fabrica de la Reci. (…) Costă ceva bani onorariile avocaţilor, expertizele, deci avem nevoie de bani. Am avut un finanţator, sper să îl avem în continuare, dar dorim să implicăm şi comunităţile locale. Am constatat că aceste procese durează, nu depinde de noi, de doi ani de zile se trage de timp în instanţe, nu putem lupta noi singuri împotriva unui gigant, David şi Goliat. De aceea avem nevoie de sprijinul comunităţii, atât de bani, un leu, zece lei, cincizeci de lei, preferăm sume mici de la mai multe persoane, dar avem nevoie şi de sprijin moral (…), de oameni care să ştie ce facem, să fie alături de noi, să transmită povestea, mesajul nostru către alte persoane”, a declarat Hans Hedrich.

Potrivit acestuia, asociaţia în care activează are pe rol trei procese împotriva autorităţilor locale care au autorizat fabrica de la Reci şi alte trei sunt în pregătire.

„Sunt procese de contencios administrativ prin care încercăm să suspendăm, să anulăm anumite autorizaţii, avize, acorduri de mediu. Am început procesele în urmă cu doi ani, când speram să putem opri construirea fabricii. (…) Din păcate se trage de timp în instanţă, în mod profesionist, dar sperăm ca (…) până la finalul anului să avem primele sentinţe definitive”, a mai spus liderul asociaţiei.

Hans Hedrich a adăugat că nu exclude posibilitatea de a demara o campanie similară de strângere de fonduri şi în judeţul Harghita, dar şi în alte judeţe din ţară unde s-au făcut despăduriri masive în ultimii ani.

Totodată, el a opinat că România are o „problemă cronică” atât cu tăierile ilegale de arbori, cât şi cu cele legale care se fac la scară mare, în condiţiile în care masa lemnoasă este exportată ca materie primă brută sau semifinită.

Campania de strângere de fonduri se va desfăşura până pe data de 20 mai în parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe, unde există un stand la care persoanele care doresc pot dona bani în mod direct, în cont bancar sau pot completa formularul pentru donarea a 2% din impozitul pe venitul realizat anul trecut.

Organizaţiile implicate în campanie sunt Asociaţia Neuer Weg, Făgăraş, Programul Wild Kingdom, România şi Fundaţia Comunitară Covasna.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail