Primul centru de voluntariat în sectorul cultural şi creativ din Cluj-Napoca funcţionează începând cu data de 1 martie 2015. Inițiativa se adresează persoanelor de toate vârstele din Cluj-Napoca şi din municipiul Sfântu Gheorghe, dornice să se implice în activităţi care sprijină cultura. „Inițierea Centrului de Voluntariat în Sectorul Cultural și Creativ” este un proiect realizat de Asociaţia Teatrul Imposibil şi a beneficiat de o finanţare de 35.000 de euro prin granturile Spaţiu Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Centrul poartă numele de „Yellow Apples – Voluntari pentru cultură”.

„Programul de voluntari este un program pornit la începutul stagiunii 2015 și iată că a ajuns la bun sfârșit, fiind ultima premieră din această stagiune. Este un program pe care noi dorim să îl continuăm și pentru stagiunea următoare, drept urmare acum, copiii vor primi o binemeritată pauză, ca la școală, și la teatru,  și ne revedem în septembrie cu forțe proaspete și noi. Programul respectiv l-am organizat cu prietenii și colegii din Cluj, printr-un program cu fonduri europene care se pliază pe nevoia de voluntari a anumitor instituții, Teatrul Andrei Mureșeanuu (TAM) implicându-se în acest program în calitate de partener. Am avut foarte multe activități împreună cu voluntarii, în afara faptului că ei au participat la toate spectacolele, nu doar la premiere. Ne-au ajutat de la plasarea spectatorilor, la recuzită, la sufleur, anumiți voluntari ne-au ajutat cu lucrul în birou, au făcut subtitrări, au avut traininguri, inclusiv cu colegii din Cluj, au avut traininguri împreună cu noi. Noi credem că le-am oferit informații interesante, plus că au avut ocazia să lucreze într-un mediu artistic și au avut ocazia să vadă ce înseamnă lucrul la scenă și în spatele ei.” – a declarat managerul TAM, Anna Maria Popa.

Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a făcut apel către voluntari, pentru participarea la programul de organizare și promovare de evenimente. Evenimentele culturale propuse au fost reprezentate de o serie de spetacole de teatru. Implicarea voluntarilor a constat în elaborarea programului de lucru al spectacolelor, coordonarea activităţilor de la repetiţii la spectacol, promovarea spectacolelor, promovarea festivalului, gestionarea activităţilor post-festival. Voluntarii au dezvoltat competențe de implicare în activități intersectoriale, de muncă în echipă și au asimilat aspetele cele mai inovative ale marketing-ului cultural.

„Majoritatea (n.red: voluntarilor) sunt în clasele a X-a și a XI-a, pentru că cei de a IX-a încă se adaptează vieții de licean, iar cu cei de a XII-a am încercat să nu colaborăm, să aibă ocazia să lucreze și să învețe pentru Bacalaureat. (…) Noi, în momentul în care am făcut recrutarea, am făcut anunțul public și prin presă, și cu anunțuri la avizierele liceelor, drept urmare absolut toate persoanele interesate au venit, s-au înscris. Nu avem numai voluntari vorbitori de limbă română, avem voluntari și de la liceele „Mikes Kelemen” sau „Szekely Miko”, au venit foarte mulți voluntari vorbitori de limbă maghiară, din dorința de a petrece timp într-o instituție românească, tocmai pentru a-și îmbunătăți limba română.” – a explicat Anna Maria Popa.

Potrivit acesteia, la Teatrul „Andrei Mureșanu” s-au înscris, prin programul „Yellow Apples”, 12 voluntari, care au fost invitați, prin rotație, la anumite spectacole, media de participare fiind de 4-5 voluntari la fiecare spectacol.

„Este prima încercare de a avea un program de voluntariat al nostru; până în momentul acesta am acceptat tot felul de ajutoare din partea altor asociații de voluntariat. A fost prima încercare de proiect propriu, care din punctul meu de vedere a dat rezultate și tocmai din acest motiv ne-am hotărât să continuăm programul și să apelăm la ajutorul voluntarilor cu care deja ne-am și obișnuit și cu care deja avem o relație foarte frumoasă.În speranța că și lor le-a priit această experiență, sper să ne vedem în aceeași formulă în septembrie. (…) Câțiva dintre ei s-au implicat în munca din spatele scenei, ne-au ajutat cu meseria de sufleur, pentru că noi nu avem în organigramă acest post și atunci ei au venit din proprie inițiativă și ne-au ajutat cu aceste probleme la scenă. Cum nu am avut încă o colaborare pe actorie, încă nu știu dacă printre ei sunt persoane care vor să dea la actorie, încă nu au venit la mine cu propuneri.” – a mai spus Anna Maria Popa.

În momentul în care s-au înscris în program, voluntarii au primit abonamente valabile pentru toată stagiunea, iar în luna septembrie, când se va relua activitatea, acestea le vor fi reînnoite. Voluntarii spun că experiența i-a ajutat și cu siguranță, pe viitor, le va folosi, câțiva dintre ei spunând chiar că o carieră în lumea teatrului i-ar tenta.

Dușa Delia, elevă în clasa a X-a A la Colegiul Național „Mihai Viteazul” ne-a spus: „Aș vrea să fac teatrologie, să scriu despre piese, însă nu este nimic sigur deocamdată. Dar cu siguranță acest voluntariat la teatru mă ajută să îmi aleg cariera.”

Ștefana Olar, fiica fostei actrițe TAM, Valeria Olar, și ea înscrisă în cadrul programului, ne-a spus că deși în copilărie meseria de actor o interesa, acum percepția i s-a schimbat: „M-am gândit de mai multe ori să merg pe acest domeniu, dar încă nu știu sigur. Când eram mai mică îmi doream foarte tare. Mi-am schimbat percepția. Este și o parte a teatrului pe care spectatorii nu o văd, partea de back-stage și mi-a povestit mama mea cam ce se întâmplă. Nu cred că aș putea să mă implic în partea de back-stage.”

Manea Gabriela, o altă voluntară, elevă în clasa a XII-a D la Colegiul Național „Mihai Viteazul” ne-a spus: „Veneam înaintea spectacolelor, cu o oră sau uneori chiar o oră jumate, la celălalt teatru și uneori stăteam la garderobă, alteori trebuia să plasăm invitații și spectatorii în sală, am mai avut și traininguri în care ni s-a vorbit efectiv despre ce înseamnă o echipă, a trebuit să lucrăm și pe partea asta de team building. (…) Faptul că am intrat în contact cu oameni ne-a ajutat, dar din punctul meu de vedere cel mai mult ne-a ajutat faptul că, fiind voluntari, am fost introduși încet în lumea asta a culturii, a teatrului și am stat și noi la spectacole, am văzut cum e, după ne-am spus impresiile, și eu zic că ne-a ajutat foarte mult din punct de vedere cultural și ne-a deschis mintea.”

Potrivit voluntarelor, tinerii, chiar de la începutul liceului, dar nu numai, ar trebui să se implice în voluntariat, mai ales la teatru, pentru că acest lucru i-ar putea ajuta, le-ar deschide porți și ar crea oportunități. Managerul TAM, Anna Maria Popa a transmis un mesaj cititorilor ziarului „Mesagerul de Covasna”: „Să vină lumea la teatru, iar voluntarii să înțeleagă că este un mediu extrem de plăcut și că noi suntem în căutare de noi colaboratori. Drept urmare, cine vrea să se înscrie din septembrie este binevenit, și îi așteptăm cu brațele deschise.”

Conform legii 78/2014, activitatea de voluntariat este considerată experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.

Deschiderea stagiunii a avut loc pe data de 6 septembrie, cu spectacolul „Familia Offline” în regia lui Radu Apostol. Scopul programului este atragerea către teatru şi înţelegerea mecanismelor de organizare ale unui spectacol, respectiv ale unei manifestări culturale, organizarea şi gestionarea de evenimente culturale, abordând toate etapele proiectului: planificarea, implementarea, încheierea şi evaluarea.

Pentru stagiunea care va începe în luna spetembrie, cei interesaţi se pot înscrie în acest program la sediul Teatrului „Andrei Mureşanu” sau pe adresa de mail [email protected].

. . Ioana Ardeleanu 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail