Social-democratul Florian Popa, vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Senat, a declarat miercuri că, în prezent, se creează . . diversiuni extrem de grave și periculoase” în Sănătate, domeniu care are o situație „extrem de delicată”. El s-a referit în mod punctual la problema dezinfectanților din spitale.

„Asistăm la crearea unor diversiuni, după mine, extrem de grave și de periculoase în Sănătate. Sunt întru totul de acord cu ideea că dacă un dezinfectat este diluat până la apă e ploaie, cum le place unora să spună pe posturile de televiziune, e un pericol. Asta e clar. Cei care sunt profesioniști își dau seama că pericolul este și nu este chiar de gravitatea la care vrem noi să transmitem semnal. De ce? Păi, noi nu venim dintr-o zonă sterilă. La noi acasă, la serviciu, în comunitate, nicăieri nu există sterilitate. (…) Vorbeam de o situație concretă de care sunt acuzați absolut iresponsabil directorii de spitale și doctorii”, a declarat Florian Popa la dezbaterea „Soluții legislative și administrative pentru sistemul public de sănătate și cel de asistență socială din Capitală”, organizată de Gabriela Firea, candidatul Alianței PSD+UNPR la Primăria Generală a Capitalei.

Fostul rector al UMF a reamintit, în context, că a fost timp îndelungat director de spital. „Eu am fost director de spital timp îndelungat într-o zonă extrem de grea din Capitală, ‘B.U.G. Mafia’, Pantelimon. (…) Toată viața mea am cumpărat dezinfectate, nu mă ocupam eu de treaba asta, nu știam eu, știa un director economic. Acum avem o structură atât de umflată, că nu mai știi cine cumpără și de unde cumperi, e o problemă. Dar alea veneau ca și astăzi în niște baloane de plastic închise, sigilate. Cine poate să zică că ar putea controla cantitatea, doza de substanță dintr-un bidon sigilat? Cine o face? Nimeni. Păi eu când cumpăr un pachet de țigări, pot să-i fac controlul, dacă e făcut pe vapor, dacă e (…) adevărat sau făcut (…) în Pantelimon? Câtă nicotină are? Îl fumezi și asta e, mor bine, e alegerea mea, nu mor, iar bine că e norocul meu. Deci e o problemă ușor artificială, e așa de simplu de constatat, încât îmi vine să râd când văd că Achimaș își dă demisia, când văd că e acuzat și primul-ministru și președintele și, dacă s-ar putea toată lumea, toți directorii, când noi nu facem biocid. Românii nu produc biocid, se importă. S-au luat 10 tone, s-au vândut 100 de tone, e o concentrație, s-au luat 10 tone, s-au vândut 30 e o altă concentrație. Nu știu care e concentrația normală a biocidului în soluție și nici nu cred că e foarte importantă. Important e să faci curat în spital. (…) Câteodată se decide fără noi, ceea ce e prost, și, și mai prost, când se decide împotriva noastră care suntem totuși un corp de elită al societății românești”, a adăugat prof. dr. Popa.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail