Ziua Europei a fost marcată sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, printr-un program de manifestări ce a cuprins, printre altele, și un concurs de preparat kürtőskalács (n.r. – colaci secuiești), la care au participat echipe din județele Covasna și Harghita.

 

Manifestările  au fost organizate de Consiliul Județean Covasna, Centrul de Informare „Europe Direct” din Sfântu Gheorghe, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din județul Covasna, cu sprijinul Primăriei municipiului, în parteneriat cu TEGA S.A, Fundația „Caritas” din Alba Iulia, Asociația „HÁRIT”, în centrul orașului.

„Când mergeam în America, la prietenii mei acum zece ani, îmi ziceau să le duc palincă, slănină și kürtőskalács, și asta înseamnă foarte mult, cred că spune totul despre ce tradiții și ce produse tradiționale avem, nu numai aici în Regiune, ci în toată România și trebuie să ne preocupe acest lucru. Ca și Consiliu Județean încercăm să sprijinim aceste evenimente și am pornit cu organizarea târgurilor anuale sau lunare. Îmi amintesc că acum 5-6 ani erau câteva tarabe cu produse tradiționale, iar acum văd că sunt pline târgurile cu tarabe și sunt foarte mulți vizitatori, nu numai în Sfântu Gheorghe, ci  în toată țara și lucrul acesta ne bucură. Suntem în Europa, dar avem niște valori regionale și naționale pe care trebuie să le ocrotim.Organizăm acest eveniment în cinstea Zilei Europei, pentru că în opinia noastră (n.r. –kürtőskalács) este o valoare europeană, nu numai regională și trebuie să afle tot mai  mulți oameni de acest lucru.”- a declarat Orbán Miklós, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Covasna. El a opinat că evenimentul, aflat la a doua ediție, se va dezvolta, va crește, de la an la an.

„Este a doua ediție, dar când ne vom întâlni peste câțiva ani, veți vedea că va fi un mare, mare eveniment!” – a mai spus Orbán Miklós.

„Este mai mult o sărbătoare a kürtőskalács-ului, poate va fi un festival într-o zi! Avem 13 echipe concurente, majoritatea din județul Covasna, avem două echipe și din județul Harghita (…). Am dorit ca Ziua Europei să fie marcată în așa fel încât să combinăm semnificația sărbătorii și cu tradițiile noastre, cu ce avem noi mai interesant și cred că gastronomia e importantă peste tot .”- a precizat Madarasi Csilla, responsabil de program în cadrul Centrului „Europe Direct”.

La concurs au participat echipe covăsnene, dar și din județul Harghita, care s-au întrecut în prepararea celor mai gustoșikürtőskalács, un criteriu important de jurizare constând în folosirea rețetelor tradiționale. Juriul, format din doi cofetari și din administratorul unei pensiuni din județ, a ținut cont nu doar de gustul preparatului, ci și de igienă, vestimentația echipei, atmosfera creată de echipă:

„Sunt mai multe detalii de care vom ține cont, printre care, ingredientele folosite. Cu toate că au fost oferite de organizatori unele ingrediente, văd că unii participanți au mai adăugat câte ceva – vanilie, coajă de lămâie, sau au înlocuit untul cu ulei; contează igiena – cum se prepară aluatul, dacă vasele sunt curate, ouăle dacă sunt spălate,mâinile dacă sunt curate; și ne uităm și la costumația echipelor, să fie cât de cât tradițională și să fie cât de cât la fel îmbrăcați membrii echipelor.”- ne-a spus, la începutul concursului, președintele juriului, cofetarul Farkas Ferenc, care a fost premiat la numeroase concursuri de profil și care a obținut și anul acesta locul I la secțiunea de creație artistică din aluat de panificație, din cadrul expoziției internaționale „Gastropan”, reconstituind secvențe din basme românești.

Potrivit acestuia, kürtős-ul datează de sute de ani, rețetele nefiind întotdeauna ca și astăzi:

„Originile datează de sute de ani. Au fost descoperite niște rețete  potrivit cărora kürtős-ulnu era atât de dulce, deci nu era ca acum. La ediția de anul trecut, chiar s-a preparat după această rețetă și am gustat și noi. Rețeta de bază are ca ingrediente: făina, zahărul, drojdia, untul care se combină  ori cu ulei, ori cu untură de bună calitate.”- a menționat cofetarul Farkas Ferenc.

Misiunea concurenților nu a fost chiar ușoară, întrucât prepararea kürtős-ului nu este chiar simplu de făcut, după cum am aflat.

„Sunt câteva elemente unde poți să greșești. Pare simplu, dar totuși e complicat. Poți să greșești de la pregătirea aluatului până la coacerea lui. Este esențial din ce e făcut chiar și bățul pe care punem  aluatul, dar kürtős-ul este un produs foarte gustos!”-a spus Dezsi Marta, una dintre concurente,  producător local de kürtős.

„Necesită pricepere prepararea acestui kürtős. Prin 1996 am început să facem kürtőskalács. În primele luni am făcut încercări peste încercări. Am adunat toate rețetele din satele din împrejurimi și am pus tot ce am găsit mai bun în fiecare rețetă (…). Kürtőskalács este un produs foarte vechi. Datează din 1700, nu e inventat de mine sau de noi. Primul kürtős nu a fost cilindric, ci semi-cilindric și copt pe o ceramică. După ce se scotea pâinea din cuptor, kürtős-ul se cocea pe semi- cilindru. Așa era primul kürtős. După aceea, a luat forma aceasta cilindrică pentru că se coace pe băț de lemn.”- a precizat Dezsi Marta.

De ce este gol pe dinăuntru kürtős-ul? O posibilă explicație…

Potrivit acesteia, un obicei întâlnit și astăzi în aceste zone constă în prepararea kürtős-ului, cu ocazia nunților:

„Cu ocazia nunților se coace kürtőskalácsși în interior se pune sticla cu palincă. Acesta este obiceiul, un obicei care se păstrează nu doar în județul Covasna, ci în Secuime, este un obicei care se găsește frecvent”, a precizat ea.

La finalul concursului, au fost acordate patru premii constând în mașinării de copt kürtős.

Un altfel de dar de nuntă: „Creanga împodobită” din comuna Micfalău

La eveniment s-a prezentat și un grup venit din comuna Micfalău, care a preparat pe loc „Creanga împodobită”, o creangă pe care au fost atârnate inele din aluat prăjit în ulei, care, conform obiceiului comunei, se oferă în dar la nunți.

„Creanga împodobită este specifică localității, se pregătește cam de 150 de ani în Micfalău, se face cu ocazia nunții și se oferă în dar mirilor și nașei (…). Într-un timp nu a mai existat această tradiție la Micfalău, dar de vreo 15 ani a fost  reluată. Se face și acum pentru cadou, pentru nunți ”, a spus una dintre membrele grupului din Micfalău.

Potrivit acesteia,  inelele de aluat de pe „Creanga împodobită” pot fi consumate și cu sare.

Momente muzicale, dansuri, activități interactive

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei Europei”, s-au derulat și alte activități. Spre exemplu, pe scena din centrul localității au urcat diverse formații și grupuri artistice, care au prezentat spectacole muzicale, dansuri etc. Manifestarea a cuprins și diverse programe interactive, prezentări pe tema „Zilei Europei” și alte activități.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail