În credinţa populară, în  prima zi  după Duminica Tomii  se sărbătoreşte aşanumitul  Paşte al Blajinilor. Se crede că în ziua de luni sufletele morţilor sunt libere, circulă nestingherite, chiar pot gusta” din bunătăţile specifice pregătite de rude. 

 

Evenimente faste

   

În suita evenimentelor speciale ce au urmat Sfintelor Paşti şi dipă încheierea „Săptămânii  Luminate”, când am cinstit  Izvorul Tămăduirii (vineri, 6 mai 2016) şi Duminica Tomii (ieri, 8 mai 2016), a sosit momentul unei  sărbători populare de o altă factură: Paştele Blajinilor, care  se cinsteşte azi, luni,  9 mai 2016.

De data aceasta avem de-a face cu un eveniment  fără implicaţii religioase,  pe care oamenii în etate,  mai ales cei din mediul rural – acolo unde datinile s-au păstrat cel mai bine – îl ştiu din vechime, având o semnificaţie mai aparte.

 

Lunea Răposaţilor sau Prohoadele

Prima zi ce urmează Duminicii Tomii se numeşte şi Lunea Răposaţilor  cinstindu-se  cei plecaţi într-o lume mai bună, dar există şi alte denumiri, precum  Prohoadele, Paştele celor Adormiţi  ori Paştele Rohmanilor.

Reiterăm faptul că aşa-numitul Paşte al Blajinilor nu se regăseşte în canonul Bisericii ortodoxe,  iar Biblia nu menţionează  nimic despre  această zi mai specială, pe care doar obiceiurile din moşi-strămoşi au perpetuat-o fiindcă oferă un prilej de a se pomeni morţii familiei, rubedeniile apropiate mergând în cimitire şi ducând ofrande.

Cum  ziarul nostru  are  o rubrică specială  destinantă  prezentării  tradiţiilor,  datinilor  româneşti din judeţul Covasna, am considerat că este oportun să ne oprim şi la acest obicei  popular. Mai cu seamă că cinstirea celor care au murit, omagierea persoanelor dragi plecate în  lumea de apoi  este adânc înrădăcinată în mintea şi sufletul  fiecăruia dintre noi.

 

Paşnicii Rohmani

 

Blajinii  sunt cunoscuţi şi sub numele de Rohmani. Potrivit credinţei populare  este vorba de nişte creaturi aparte, blânde, ce au făcut parte dintre primii oameni de pe Pământ. Folclorul le atribuie o existenţă fantastă, în sensul că ar vieţui în adâncuri, departe de…lumea dezlănţuită.  Blajinii sunt un fel de „pitici”, ce nu fac  rău nimănui, trăinind liniştiţi  pe malurile unui râu legendar – Apa Sâmbetei.

Există mai multe legende pitoreşti legate de existenţa lor tainică. Una spune că creaturile cu pricina sunt rupte de realitate, neavând  habar de data când pică Sfintele Sărbători Pascale. De aceea pământenii le vestesc sosirea momentului fast prin intermediul apelor curgătoare, aruncând în unde coji de ouă roşii şi galbene, ceea ce ar reprezenta un semnal…

 

Apa Sâmbetei

. .
 

Cunoscuta expresie Apa Sâmbetei nu reprezintă doar o…figură de stil, cum unii mai puţini informaţi ar putea crede. În mitologia românească   formularea se referă la un râu care izvorăște de sub tutelarul Pom al Vieţii ce se află în Rai. Legendarul curs de apă  separă  cele două universuri convenţionale; „Lumea vie” şi „Lumea cealaltă” .Sau  cu alte cuvinte, „Lumea văzută” şi „Lumea nevăzută” , fiind matca tuturor apelor din Univers.  După ce înconjoară Terra de şapte  ori, acest şuvoi îşi pierde din  energie şi puritate, intrând într-un vârtrej gigantic, transformându-se în…flăcări  ce intră direct în Iad.

 

Altă legendă

 

     Într-o poveste  pe care  am auzit-o la Ariuşd cu mulţi ani în urmă, se vorbea despre  Rohmani ca fiind  urmaşii pelerinilor care n-au mai reuşit să traverseze Marea Roşie, atunci cand Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărţind apele şi trecând în mod miraculos prin valuri. Acele fiinţe neajutorate  rămase pe o insulă  aproape de Rai, Blajinii,  sunt nişte fiinţe mitologice paşnice, extrem de  credincioase, care se consolează că au în apropiere  legendara Apă a Sâmbetei.

Potrivit celebrului folclorist şi  etnolog din sec. XIX-lea  Tudor Pamfile, în credința populară lucrurile care nu pot fi date de pomană şi care trebuie ferite de spurcare (obiecte  sfinte  precum  icoane de lemn mâncate de cari, candele crăpate, sfeşnice vechi, mucuri de lumânări) se cer aruncate pe Apa Sâmbetei, care le va duce Rohmanilor  în  dar.

 

Evocarea celor plecaţi definitiv dintre noi

În această zi specială în unele gospodării se vopesc ouă galbene, care alături de cele roşii sunt oferite  simbolic Rohmanilor, fiinţe  magice ce „trăiesc” sub Pământ. În mitologia populară se crede că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt slobode şi măcar în mod figurat se întâlnesc cu cei vii.

Am întâlnit nu o dată în aşezări mai izolate, precum Valea Dobârlăului ori Sărămaş asemenea eresuri,  credințe naive în forțe  supranaturale.     Erau  familii de ţărani autentici, oameni gopsopdari, cu frica lui Dumnezeu, care potrivit unor tradiţii din moşi-strămoşi practicau anumite rituri ancestrale. Personal m-a amuzat, de pildă, rostogolirea de cel mai în etate membru al familiei  a câtorva ouă vopsite înainte de a le ciocni. De asemenea, unele familii ieşeau la picnic în natură, iar la sfârşit  firimiturile rămase după o masă tradiţională, inclusiv cojile de ouă roşii şi galbene erau aruncate într-un curs de apă, existând superstiţia că doar aşa sunt alungate spiritele malefice.

 

Pomeni în cimitire

 

În multe aşezări unde vieţuiesc credincioşi ortodocşi, azi, de  lunea Blajinilor   oamenii merg  la cimitire, dând de pomană  ouă vopsite, cozonac, pască, vin. De asemenea,  duc flori şi le aşează pe morminte, aprinzând lumânări şi candele.

000

    Dumnezeu să-i odinească pe răposaţi, iar celor vii să le dea numai  sănătate şi bucurii!

                                                                                                      Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail