Șapte persoane fără adăpost au fost reintegrate socio-profesional, în ultimii doi ani, cu sprijinul asistenților sociali ai Direcției de Asistență Comunitară Covasna.   

Reamenajat în urmă cu trei ani, adăpostul de noapte din cartierul Ciucului găzduiește zilnic zeci de persoane fără adăpost, cu toate acestea nu oricine poate beneficia de un pat cald, noile reguli fiind destul de stricte. Asistenții sociali care lucrează la adăpostul de noapte din cadrul Direcției de Asistență Comunitară Covasna au reușit în ultimii doi ani să „repună pe picioare” șapte persoane fără adăpost. Potrivit viceprimarului municipiului Sfântu Gheorghe, Tischler Ferenc, după ce au fost consiliați, îndrumați spre locuri de muncă și învățați cum să își drămuiască banii, unii dintre asistații sociali au reușit în doar câteva luni să își închirieze o locuință, ba chiar mai mult, în cazul câtorva dintre ei rudele lor au fost convinse să îi reprimească acasă, reunind astfel familiile.

„Regulile sunt cu totul altele, oamenii sunt supravegheați, avem specialiști care lucrează cu ei, nu mai sunt acele condiții care au fost mai înainte. Avem un hol pentru doamne separat, avem un hol pentru domni separat, și nimeni nu are patul și camera lui cum a fost înainte. Deci seara intră, obligatoriu face duș, ajunge la medic, de la medic merge la psiholog și la asistentul social. Sigur și asistentul social își face treaba, face un plan pe care îl verifică. Ulterior, persoana primește de la colegi, de la angajați, un pat, asta înseamnă că nu are camera lui și nu mai este cum a fost mai înainte. Asistații sunt urmăriți, și trebuie să vă spun că în decursul a doi ani am reușit să întoarcem în viața normală șapte asistați, ceea ce înseamnă că, prin ajutorul asistentului social aceștia au găsit loc de muncă, i-am învățat cum să economisească banii și cum să facă calculele din punct de vedere financiar, și după câteva luni au reușit să închirieze locuință iar acum stau pe picioarele lor. Sunt câteva cazuri, 4-5 cazuri cărora am reușit să le reunificăm familiile, fiindcă în multe cazuri, acești membri au fost desprinși din familiile lor, din cauza anumitor vicii. Am reușit să îi întoarcem, am reușit să discutăm și să convingem familia că persoana respectivă nu mai are acele vicii sau nu mai face probleme, și au fost reacceptați. Deci, ideea noastră este să nu îi ținem acolo, în cât mai scurt timp să îi ajutăm să stea pe picioarele lor sau să reîntregim familiile.” – a explicat viceprimarul.

Pe timp de iarnă, adăpostul  a găzduit circa 50 de persoane fără adăpost, însă au fost și nopți când numărul acestora  a ajuns  și până la 60, iar pe perioada caldă numărul persoanelor cazate este între 25 și 30. Regulile stricte cer ca fiecare om care solicită sprijinul adăpostului să fie din localitate, să aibă actele și analizele făcute, să nu fie în stare de ebrietate și să respecte regulile de igienă personală și curățenie interioară. Totodată există reguli și în ceea ce privește ora de intrare în adăpost și ora de plecare a doua zi, cu toate acestea mai sunt și cazuri în care se fac excepții: „Nu acceptăm decât persoane din oraș, și aici avem probleme fiindcă sunt care intră fără acte și pur și simplu nu poți să îl lași pe drum, dar într-o săptămână trebuie să aducă actele, de acolo reiese dacă sunt din oraș sau nu. Dacă nu sunt din oraș luăm legătura cu Primăria de unde au venit și îi trimitem acolo. Iar iarna, în perioada dintre 1 noiembrie și 30 martie, oricine ajunge în adăpostul de noapte, de obicei sunt aduși de poliție, este primit, pentru că nu îi putem lăsa în frig, dar maxim într-o săptămână clarificăm și situația lor și îi trimitem în localitățile de unde provin. Persoanele în stare de ebrietate vara nu sunt acceptate, iar iarna trebuie să le acceptăm fiindcă omul, persoana este mult mai importantă, nu poate să fie lăsată să moară de frig, însă nu primesc pat ci primesc un scaun unde au posibilitatea să petreacă timpul. Sunt restricții foarte severe, și cred că avem rezultate.” – a mai explicat Tischler Ferenc.

. . Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail