. . Accelerarea noilor descoperiri în domeniul ştiinţelor şi tehnologiilor va duce la schimbarea destinului omenirii şi îndreptarea ei către era SF.

 Conform unui material informativ apărut pe internet (sursa: Internet/Tehnologie/ Ziarul Cuget Liber de la Constanţa): „Microsoft a anunțat în cursul acestei săptămâni un parteneriat cu compania Twist Bioscience pentru stocarea de informații în format digital în molecule de ADN, un pas logic spre viitor în condițiile în care, conform Microsoft, mijloacele actuale de stocare sunt ineficiente și insuficiente pentru volumul din ce în ce mai mare de date pe care le generăm, informează agerpres.ro.”

Aşadar, de la piatră, piei de animale, papirus şi hârtie ca materiale suport pentru stocarea informaţiei, şi până la benzi magnetice, CD-uri, DVD-uri, stick-uri, carduri şi alte mijloace moderne de stocare, transport şi utilizarea a avalanşei de informaţii este un enorm salt calitativ în timp şi spaţiu. Vorbim despre spaţiul de înmagazinare electronică a informaţiei, pentru că acesta s-a micşorat mereu, de la dimensiunea unei clădiri (în cazul computerelor) la cea a unui dulap, a unei cutii şi până la telefoanele inteligente de azi, de forme şi dimensiuni inimaginabil de mici şi variate în comparaţie cu cele de acum 15 de ani, ca să nu mai amintim cip-urile. Şi acum iată că ştiinţa nu s-a oprit în loc, ci înaintează cu paşi rapizi spre „altceva”, mult mai complex şi mai necunoscut, am zice noi, pentru că ceea ce ni se anunţă este chiar de domeniul fantasticului, a fantasticului gata să intre în casele noastre şi în viaţa noastră, deşi nu ştim cât bine şi cât rău va aduce această nouă descoperire. Cert este că deja lucrurile s-au pus în mişcare:

„Compania Twist Bioscience a pus la dispoziția Microsoft lanțuri de 10 milioane de oligonucleotide de ADN pentru a începe testarea modalităților de stocare a informației digitale pe acest suport „preistoric”. La fel ca și calculatoarele, moleculele de ADN codifică informația în niște unități de stocare, patru în cazul ADN-ului, denumite nucleotide — A, C, G și T — în locul sistemului binar, format din 0 și 1 cu care operează calculatoarele. Catenele lungi de ADN sunt alcătuite din secvențe de nucleotide aranjate într-o anumită ordine ce reprezintă o anumită informație”.

Desigur, între cele două sisteme de stocare a informaţiei există o mare diferenţă, poate chiar ca cea de la papirus la computer sau chiar mai mare, după cum ne sugerează sursa:

„Spre deosebire de sistemele electronice de stocare a datelor de care dispunem în prezent, care necesită mentenanță periodică și ocupă mult spațiu, ADN-ul a demonstrat că poate păstra informația intactă timp de mii de ani și este extraordinar de compact. Conform specialiștilor, toate informațiile digitale existente în prezent ar putea fi stocate în mai puțin de 20 de grame de ADN”.

Rezultatul acestor cercetări, pe care în urmă cu doar 50-60 de ani nimeni nu şi-l putea imagina, pare într-adevăr de domeniul vrăjitoriei, dar nu cu vrăjitoare imaginate zburând pe mături, ci o „vrăjitorie tehnică” realizabilă, menită a facilita evoluţia societăţii umane pe Pământ,  şi apoi, presupunem, ieşirea ei în spaţiul cosmic, deoarece noua descoperire, odată realizată, va accelera enorm ştiinţa planetară:

„Obiectivul celor două companii este de a dezvolta metode practice și scalabile de a codifica informații digitale în lanțuri ADN. Atât timp cât va exista viață pe Pământ construită din ADN, va exista mereu o formă sau alta de tehnologie pentru citirea ADN-ului, fiind asigurată astfel recuperarea datelor stocate în acest mod. În curând orice calculator personal, laptop, tabletă sau smartphone ar putea fi dotat cu funcții de secvențiere și sinteză a ADN-ului, făcând posibilă stocarea și transferul informațiilor înscrise în ADN”.

Încă o dată se dovedeşte că simţul curiozităţii şi imaginaţia omului nu au limite şi nu vor avea atât timp cât Omul, în trufia lui, nu va încerca să-l ignore pe Dumnezeu.

 

Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail