. . Cea de-a XXII-a ediție a „Sărbătorii ouălor roșii de Paște” s-a derulat marți, la Căminul Cultural Brădet, în prezența a peste 250 de persoane și a cuprins un concurs de încondeiat, o expoziţie de ouă încondeiate, un program religios şi un spectacol folcloric.

Ca și la edițiile anterioare, programul a cuprins atât o expoziție și un concurs de încondeiat ouă, dar și manifestări religioase și artistice.

„Programul a început cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, care a fost prezent și ne-am bucurat foarte mult de prezența dumnealui, de faptul că a fost în mijlocul nostru la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Ouălor roșii de la Brădet, după care a început programul religios, pentru că așa am conceput în 1994 acest festival- cu partea religioasă și partea folclorică”, a declarat directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului și inițiatorul evenimentului, Costică Oltean. Potrivit acestuia, programul religios a fost susținut de trei coruri, corul „Plai Întorsurean” din Întorsura Buzăului, corul „Voievozii munților” din comuna Vâlcele și corul „Pădurenii” din comuna Barcani.

La concursul de încondeiat ouă au participat anul acesta 16 persoane, printre care și tineri și copii. Potrivit directorului Costică Oltean, de la o ediție la alta, concurenții sunt tot mai bine pregătiți:

„Din an în an, concurenții evoluează. Bucuria mea mare este că din an în an vin tot mai mulți tineri, tot mai mulți copii (…), care încearcă să încondeieze și chiar am avut trei coșulețe cu ouă făcute de copii, care chiar au intrat în concurs, deci e al treilea an când aduc și deja au făcut ouă chiar frumoase”, a declarat Costică Oltean.

După premierea concurenților, a urmat un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Cununa Carpaților” al Casei de Cultură Întorsura Buzăului, cu mulți soliști vocali din zonă, invitată de onoare fiind interpreta de muzică populară  Marcela Fota.

Inițiată în urmă cu 22 de ani de către directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean, „Sărbătoarea ouălor roșii” își propune păstrarea tradiţiilor locale. Acesta a declarat că este mulțumit de modul de desfășurare a evenimentului și că își dorește ca acesta să fie dus mai departe, ani și ani la rând:

„Sunt mândru de această reușită. Nu mă gândeam în 1994, când am inițiat această frumoasă sărbătoare, că poate să dăinuie, să ajungă, iată, la cea de-a XXII-a ediție. Sunt convins că atât eu, cât și cei de după mine vor ține mai departe acest eveniment, pentru că este un eveniment de suflet și pentru păstrarea tradiției. E lucru mare să se păstreze această frumoasă tradiție, mai ales cea de încondeiere a ouălor. Vreau ca atâta timp cât sunt responsabil de această sărbătoare, ca din an în an să fie tot mai frumoasă, tot mai bine organizată și, de ce nu, cu cât mai mulți invitați (…). A fost un eveniment reușit și în acest an, de care sunt foarte mulțumit. Vreau să mulțumesc, pe această cale, pentru sprijinul financiar, Centrului pentru Cultură al județului Covasna și Primăriei orașului Întorsura Buzăului!”- a declarat Costică Oltean.

Ediția a XXII-a a „Sărbătorii ouălor roșii de Paște” a fost organizată de Primăria Întorsura Buzăului, Casa de Cultură Întorsura Buzăului și Căminul Cultural Brădet, fiind susținută și de Centrul de Cultură al județului Covasna.

Ana Alina Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail