După  Sfintele Paşti ne aflăm în „Săptămâna Luminată”, ce conţine două momente însemnate: mâine, vineri, cinstim  Izvorul Tămăduirii, iar peste numai două zile  Duminica Tomii.

    Sărbătoarea Pascală a strâns la un loc membrii  familiei, care după Slujba de Înviere au serbat importantul eveniment aşa cum se cuvine, ciocnind ouă roşii, mâncând produse tradiţionale, bând un pahar de vin bun.

     Chiar dacă unii tineri  nu se prea sinchisesc de datele semnificative din calendarul religios, însă de data aceasta lucrurile au stat altfel, întrucât Învierea Domnului reprezintă cea mai mare Sărbătoare a creştinătăţii.

 

Se deschid Porțile Raiului

 

În popor există credința că odată cu Învierea Mântuitorului se deschid Porțile Raiului pentru sufletele păcătoșilor reținute în prinsoarea iadului, iar intrarea simbolică rămâne  deschisă până în Duminica Tomii.

În Săptămâna Luminată  sunt evocaţi din nou  morţii, persoanele dragi ce ne-au părăsit pentru totdeauna. Acest interval este denumit şi Săptămâna Blajinilor sau Paştele Morţilor. În popor se spune că aceia care trec în nefiinţă  în ziua de Paşte şi în prima săptămână ce urmează  merg direct în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că Uşile le sunt deschise.  De asemenea, mai există credinţa că odată cu sărbătoarea Învierii spiritele morţilor părăsesc  la modul figurat cimitirele pentru a „petrece”  împreună cu rudele vii. Aşa au apărut  obiceiuri legate de aprinderea focurilor ritualice  pe dealuri sau în preajma bisericilor, cât mai aproape de cimitire.

 

Joia Verde şi Vinerea Scumpă

. .
 

Ziua a patra din Săptămâna Luminată poartă numele de Joia Verde și este momentul în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Numai că acela care muncește în această zi la câmp atrage  asupra casei nenorocul, seceta și dăunătorii în livezi.  În această zi în unele aşezări au loc  ritualuri dedicate  morților, cum ar fi cărarea  de galeți cu apă şi  aprinderea de  lumânări în memoria celui plecat dintre cei vii.

Ziua următoare  din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă.  Feţele bisericeşti  sfințesc  fântânile  după  Slujba de seară. Este sărbătoarea  ce se dedică Izvorului Tămăduirii.

 

În tot acest timp oamenii  se salută cu urarea „Hristos a Înviat !”,  urmată de răspunsul „Adevărat a Înviat !”

 

Vindecare miraculoasă

 

După cum se cunoaşte,  Izvorul Tămădurii constituie  un praznic  special. El ne duce cu gândul la Maica Domnului,  care are harul de a vindeca suferinţele oamenilor, dovedindu-se  Izvor al Dumnezeirii prin Naşterea Mântuitorului.

Numele  Sărbătorii  îşi  are obârşia într-o întâmplare miraculoasă sărvârşită cu multă vreme în urmă, când un orb  şi-a recăpătat vederea  după ce s-a spălat pe faţă cu apa unui fântâni situate într-o pădure de lângă Constantinopol.

Legenda spune că înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare s-a plimbat  printr-o pădure. La un moment dat a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut  să-i dea apă de băut şi apoi  să-l conducă în cetate. Leon  se uită  în apropiere  după vreun izvor, dar iniţial  nu-l  găseşte.

Atunci în mod magic a auzit vocea  Maicii Domnului, care îi şopteşte  să  nu renunţe şi să mai caute. La scurtă vreme viitorul demnitar a  întâlnit, într-adevăr, o sursă  de  apă din care  îi va da sărmanului  să bea, spălându-i şi faţa.  Imediat s-a produs un miracol şi omul  a început să vadă… Aflându-se nemaipomenita veste, în acel loc  au început să vină nevăzători, alţi  bolnavi, oameni cu vechi suferinţe ce apoi s-au însănătoşit în chip inexplicabil. Pentru ei  s-a   înălţat o biserică falnică  ce a primit hramul de Izvor al Tămăduirii.

 

Evocarea Maicii Domnului

Conform rânduielilor bisericeşti, în prima vineri de după Paşti închinătorii cinstesc Izvorul Tămăduirii, evocând-o în acest context cu devoţiune şi pietate pe Maica Domnului,  aceea care are harul de a alina suferinţele oamenilor.

Ziua a fost  aşezată nu întâmplător în calendarul ortodox acum , fiindcă tot într-o Vineri – dar în cea  Mare –  Maica Domnului a stat lângă Crucea lui Hristos, din care a izvorât viaţă şi mântuire.  Fecioara Maria este pomenită mereu, fiindcă rugăciunile adresate ei au făcut adesea minuni.

Evanghelia aminteşte de  alungarea negustorilor din  Templu, subliind faptul că doar Biserica este locul unde găsim vindecare pentru sufletele şi trupurile noastre.

 

Aghiasma Mică

 

          În cursul dimineţii de mâine  în toate bisericile şi mănăstirile se săvârşeşte după  Liturghie, slujba de Sfinţire a apei – aşa numita  Aghiasmă Mică.  Ea are puterea de a alunga duhurile rele din inima şi casele creştinilor, ajutând oamenii să-şi îndepărteze gândurile negre, curăţindu-le mintea şi sufletul.

    Aşadar, nu numai de Bobotează, dar şi acum, de  Izvorul Tămăduirii se sfinţesc din nou apele. De fapt, sfinţirea se poate  efectua de către preot oricând este nevoie, mai cu seamă în zile de post.

     Creştinii  merg în număr mare  în această  zi la biserică spre a lua parte la Slujba  specială de Sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică, ritual  păstrat întocmai şi în aşezările româneşti din judeţul Covasna, după cum am constatat  şi scris de atâtea ori.

 

Omagiu lunii lui Florar

Cu ani în urmă  avea loc, în această zi, un frumos obicei popular în anumite sate şi cătune româneşti din zonă:   mulţi flăcăi şi fete se întâlneau  într-o poiană, lângă  un liliac sau alt pom  înflorit, după ce veneau de  la Slujba de Izvorul Tămăduirii. Aduceau cu ei colaci şi cozonaci  stropiţi cu agiasmă, servindu-se unii pe alţii, apoi   cântau şi dansau, glumeau, simţindu-se bine împreună, aducând  un omagiu lunii lui Florar.

În unele sate, cum ar fi de pildă la Băcel,  preotul  însoţit de  săteni îmbrăcaţi în straie populare se ducea în fruntea alaiului  la o Râul Negru.  Acolo gospodinele  aruncau în apa curgătoare cojile de ouă roşii de la Paşti, iar slujitorul Domnului oficia un  mic ritual de evocare  a celor morţi.

000

… Au fost şi încă mai sunt datini frumoase, unele rămase din păcate doar în amintirea bătrânilor sau evocate în pagini de jurnal sau de carte şi tot mai puţine în realitate.

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail