Voluntarii Asociației Salvatore din Sfântu Gheorghe au dăruit, în acest sfârșit de săptămână, bucurie și speranță mai multor copii orfani de la Mănăstirea Mărcuș – Asociația de Binefacere „Sfânta Iustina”, dar și unor familii nevoiașe din Sfântu Gheorghe, urându-le Sărbători Luminate și Paște Fericit.

În Vinerea Mare, în pragul Sfintelor sărbători de Paște, câțiva voluntari ai Asociației „Salvatore” au pornit la drum cu gândul de a aduce bucurie și lumină în sufletele celor mai puțin favorizați. Primul popas a fost la Mănăstirea Mărcuș, Asociația de Binefacere „Sfânta Iustina” – un lăcaș desprins parcă din basme, ascuns de privirile oamenilor și situat într-o poieniță din inima pădurii. Acolo, 16 copii orfani aflați în grija măicuțelor, au primit cu bucurie și emoție sprijinul voluntarilor, care le-au împărțit dulciuri și alimente de bază.

Peste 180 de kilograme de alimente de bază și dulciuri au ajuns la copiii orfani de la Mărcuș cu sprijinul Asociației „Salvatore” și al clienților magazinului „Merkur”

Pe lângă dulciurile de care copiii au fost cei mai încântați, voluntarii Asociației „Salvatore” au împărțit paste făinoase, zahăr, ulei, orez, mălai, griș, conserve de fasole, pateu, cereale, biscuiți, napolitane dar și săpun și periuțe de dinți. Sprijinul a fost binevenit, după cum a explicat și Maica Stareță Serafima, care spune că este destul de greu să facă față tuturor nevoilor și cheltuielilor pe care creșterea în bune condiții a copiilor le implică: „Ne străduim să le satisfacem nevoile și dorințele pentru că toți copiii au dorințe, pofte, și atunci încercăm să fim la înălțime. Orice ajutor e bine venit, și ele (n.red. fetele) se bucură și de dulciuri. (…) Avem puțin sprijin de la Stat, și restul din mila lui Dumnezeu. Uitați, cum a venit și Asociația <<Salvatore>> și alții așa. Dumnezeu nu ne lasă și ne trimite așa, din când în când, dar e destul de greu, avem nevoie de ajutor și mai ales de bani pentru că toate cheltuielile casei sunt foarte mari, și întreținerea copiilor și școala, pentru că acum sunt toate la școală. Cât erau mai mici ne-am mai descurcat, dar acum sunt tot mai multe cheltuieli. Le ducem în comună (n.red. la școală), avem din clasa I până în clasa a VI-a, mai avem doi ani și merg la liceu. Acolo va fi un pic mai greu, dar sperăm să facem față. Sunt copii buni, învață bine, Slavă Domnului! Se poate și mai bine dar sunt pe o cale bună, zic eu, învață bine. (…) Regulile de mănăstire sunt destul de stricte pentru personalul mănăstirii, dar fetele nu au un program atât de strict ca noi, și totuși sunt anumite zile care trebuie respectate. În Săptămâna Mare sunt anumite rânduieli: participă și ele la biserică, la spovedanie, împărtășanie, dar ele nu au un program foarte strict. Au programul lor normal de școală, dimineața mergem la școală, la prânz venim și mâncăm, ne facem temele, dacă mai este puțin timp de joacă se joacă,  și după aceea iar, pentru a doua zi. În timpul vacanței avem diferite programe, mai facem și în timpul vacanței ceva lecții și în rest totul vine de la sine, ca într-o familie.” 

Copiii îi spun „mami” celei care le-a oferit o șansă atunci când cei care le-au dat viață i-au părăsit…

Între mulțumirile timide care puteau fi auzite de câte ori unul dintre copii își primea pachețelul cu dulciuri, din când în când se putea auzi câte o voce timidă spunând „mami”. Maica Stareță spune că dintotdeauna copiii au perceput-o ca fiind mama lor, și că acest lucru îi bucură inima:  „Copiii dintotdeauna mi-au spus <<mami>>, aici au crescut și ne-am atașat, și e normal. Cred că e ceva normal să îmi spună <<mami>>, și chiar mă bucur. De la ele a plecat, nu de la mine, nu li s-a impus, dar <<mami> am fost, sunt și sper să fiu și în continuare. (…) Sunt copii abandonați, teoretic au o mamă dar doar pe hârtie. Noi le-am luat de mici, de la câteva luni”.

Încă o acțiune încununată de succes!

Președintele Asociației „Salvatore” s-a declarat mulțumit de felul în care acțiunea a decurs și de faptul că încă o dată, datorită generozității oamenilor în pragul sărbătorilor, mai multe suflete au avut parte de un Paște lipsit de griji.

„Au fost foarte bucuroși copiii. Au nevoie de ajutor, iar Paștele este o sărbătoare în care eu cred că trebuie să oferi. Aș vrea să mulțumesc magazinului Merkur pentru parteneriat și tuturor cumpărătorilor care au trecut pragul magazinului pentru că au contribuit la donarea dulciurilor și a alimentelor de bază.” – a spus Buna Hunor, președintele Asociației „Salvatore”, la sfârșitul acțiunii.

Așa cum s-a întâmplat și în pragul Crăciunului sau al Paștelui Catolic în cadrul acțiunii, clienții care intrau în magazinul „Merkur”, situat în piața centrală agroalimentară, erau întâmpinați de voluntarii Asociației, care le înmânau câte un tichet cu mențiunea: „Cumpără cu unul în plus!”, și pe care erau enumerate produsele necesare acestor copii și familii: făină, zahăr, orez, griș, ulei pentru gătit, carne și produse din carne, porumb fiert, conserve, condimente, cacao, biscuiți, dulciuri, șampon, săpun, periuță de dinți și pastă de dinți. Alături de copiii de la Mănăstirea Mărcuș, de astfel de alimente au beneficiat și alte 10 familii nevoiașe din Sfântu Gheorghe, vizita voluntarilor ștergându-le măcar pentru moment grijile de pe chipuri.

Ioana Ardeleanu . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail