Libertatea de exprimare este în pericol din cauza intervenției politicului în activitatea presei, ceea ce a dus la degradarea situației instituțiilor media și a condiției de jurnalist, potrivit unei comunicat al Federației Cultură și Mass-Media FAIR – MediaSind, remis, ieri, AGERPRES.

„Astăzi, 3 mai 2016, de Ziua Mondială a Presei, Federația Cultură și Mass-Media FAIR — MediaSind constată că situația instituțiilor de media s-a deteriorat, fiind degradată și condiția jurnalistului, iar libertatea de exprimare este în pericol din cauza intervenției politicului în acest domeniu vital pentru democrație. De asemenea, FAIR — MediaSind semnalează faptul că instituțiile publice de presă rămân excesiv de politizate. Intervenția abuzivă a politicului a adus Televiziunea Română în pragul colapsului, iar Radioul Public este confruntat cu acuzații de corupție și cu decizii arbitrare care limitează dreptul jurnaliștilor la liberă exprimare”, se arată în comunicat.

Potrivit sindicatelor, este evidentă insistența cu care „Puterea” susține la conducerea Radioului Public, în ciuda numeroaselor proteste publice declanșate atât în țară cât și în străinătate, un om incompatibil și chiar semnatar al unui angajament cu fosta securitate.

„Nu putem ignora nici modul în care este cheltuit banul public, de multe ori, în favoarea clientelei politice. Abuzurile împotriva angajaților continuă, iar parlamentarii ignoră orice protest, preferând să ascundă sub preș orice sesizare primită din partea societății civile”, se mai arată în comunicat.

. .

În același timp, dialogul social, la toate nivelurile, este compromis de o legislație a muncii restrictivă și abuzivă. Astfel, negocierea Contractului Colectiv de Muncă din sectorul Cultură și Mass — Media este blocată. Presa scrisă, dar și cea audio-video și, în special, cea locală, sunt pe cale de dispariție, întrucât actuala legislație a muncii nu mai oferă o protecție reală angajaților din presă. Societățile private sunt sufocate de o impozitare excesivă și depind, în mare parte, de interesele baronilor locali, mai spune Federația.

„Având în vedere această situație gravă în care se află jurnalismul românesc, la solicitarea FAIR — MediaSind, în urmă cu câteva zile, Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor a votat o moțiune în regim de urgență prin care a hotărât următoarele: 1. Să sesizeze Președintele României, Prim Ministrul și Parlamentul României în legătură cu modificarea legii difuzorilor publici (TVR și SRR) în sensul garantării independenței acestor instituții și numirii conducătorilor lor pe baza unor criterii profesionale de selecție discutate cu societatea civilă. 2. Să informeze Confederația Europeană a Sindicatelor, a Consiliului Europei, a Parlamentului European, privind modul în care au fost tratați salariații și liderii de sindicat din Compania Publică de Radio. 3. Să trimită o misiune în România din partea EFJ cu scopul de a observa situația din Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune”, susține oficialii FAIR — MediaSind.

Astfel că ei solicită clasei politice să întrerupă orice formă de intervenție în activitatea presei românești.

„În numele libertății presei și a sărbătorii de azi, Biroul Executiv Permanent al Federației Cultură și Mass — Media FAIR — MediaSind cere actualei clase politice să se abțină de la orice formă de imixtiune in activitatea presei românești, să renunțe la controlul politic asupra instituțiilor de media publice și să lase breasla jurnaliștilor să-și îndeplinească cu succes misiunea de bază, aceea de a informa corect publicul”, se mai arată în comunicat.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail