Clusterul Biomasei Green Energy a organizat săptămâna trecută conferința de închidere a proiectului „Biomasa – o afacere verde”, un proiect susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.

Cu acest prilej, reprezentanții Asociației Green Energy în calitate de beneficiar și Oxford Research AS din Norvegia au prezentat activitățile derulate și rezultatele obținute pe parcursul celor 20 luni de implementare.

Proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea și promovarea unui sistem integrat de încălzire bazat pe biomasă și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor de-a lungul lanțului valoric al biomasei.

 În cadrul proiectului au fost derulate următoarele activități: acțiuni de conștientizare asupra potențialului biomasei; furnizare de consultanță în domeniul biomasei; organizarea a două sesiuni de workshop dedicat celor interesați de tema biomasei; dezvoltarea de idei de afaceri în vederea generării de noi eco-întreprinderi; dezvoltarea cunoștințelor în domeniul managementului de cluster prin intermediul experților norvegieni; întărirea Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy, dezvoltarea strategiei clusterului și armonizarea intereselor actorilor în domeniu. Proiectul a contribuit la  obtinerea calificativului Silver pentru cluster management, o recunoaștere acordată de către Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor si Cluster Excellence prin initiativa Comisiei Europene; dezvoltarea unui sistem de încălzire pe biomasă prin implementarea unui model pilot în localitatea Estelnic, județul Covasna, Regiunea Centru. S-a realizat o plantație de salcie energetică de 3 hectare cu scopul obținerii de combustibil lemnos, s-a achiziționat și s-a pus în funcțiune un tocător forestier si a fost instalată o centrală termică cu cazan pe biomasă de 150 kW, care asigură încălzirea Centrului Cultural și sediul Primăriei de la Estelnic; acțiuni de diseminare despre . . conceptulUn sat 1 Megawatt” având la bază modelul pilot dezvoltat în cadrul proiectului

Totodată, s-a avut în vedere dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Clusterul Biomasei Green Energy și entități din Norvegia precum Oxford Research sau Clusterul OREEC și NorskEnergi în domeniul energiei verde.

Proiectul a avut o valoare totală de 219.500 euro, din care grant-ul reprezintă 87%. Detalii despre proiect: www.biomass4energy.ro. Persoana de contact Lajos Vajda, manager proiect.

***

De la înființarea sa din 2009, Asociația Green Energy activează în domeniul protecției mediului și a promovării surselor de energii regenerabile.

Printre membrii asociației se numără producători de biomasă, producători de cazane, firme din domeniul colectării reziduurilor lemnoase, firme care asigură logistica, mari şi mici consumatori de energie verde.

Asociația Green Energy asigură totodată managementul pentru Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy.

Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy grupează reprezentanți ai mediului economic din domeniul biomasei (membri ai Asociației Green Energy), reprezentanți ai mediul academic (cercetări în domeniul biomasei), reprezentanți ai administrațiilor publice (factori decizionali care încurajează prin mecanisme adecvate dezvoltarea sectorului) precum și alte organizații catalizator care contribuie la dezvoltarea sectorului. Mai multe detalii: www.greenenergycluster.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail