. . Pentru voluntarii Asociației „Salvatore”, cât și pentru cei ai Crucii Roșii, subfiliala Sfântu Gheorghe, zilele de la sfârșitul săptămânii trecute au însemnat multă muncă, deoarece aceștia au fost în slujba cetățenilor, de Zilele Sfântu Gheorghe, și au acordat servicii de prim ajutor persoanelor care au avut nevoie.
Punctele de prim ajutor ale voluntarilor Asociației „Salvatore” și Crucii Roșii subfiliala Sfântu Gheorghe au fost solicitate la maxim în cele trei zile de sărbătoare. Când nu au acordat îngrijiri medicale, voluntarii au măsurat tensiunea sau glicemia persoanelor care s-au prezentat la corturile pentru acordarea primului ajutor, amplasate în oraș.
Șase cazuri au necesitat primul ajutor din partea voluntarilor Asociației „Salvatore”
„Primul caz a fost o femeie în vârstă de 79 de ani, care s-a prezentat la cortul de prim ajutor cu lipotimie. A fost adusă de către voluntarii Asociației <<Salvatore>>, de lângă scena comunitară, în cortul de prim ajutor. Am fost alertați de către organizatori. Era un caz de leșin, am așezat-o pe femeie în poziția <<Trendelenburg>>, o poziție în care trebuie așezați pacienții care leșină, și imediat funcțiile vitale i-au revenit la normal. Al doilea caz a fost cel mai grav. A fost vorba tot despre o femeie, în vârstă de 76 de ani, care a fost adusă de aparținători la punctul de prim ajutor pentru o plagă deschisă la cap. Sângera, a căzut și s-a lovit de bordură. Funcțiile vitale erau normale, i-am făcut hemostaza și am solicitat ambulanța care a preluat-o și a transportat-o la Spitalul Județean de Urgență <<Dr. Fogolyan Kristof>>. Am avut, de asemenea, două paciente cu diabet zaharat, cărora le crescuse glicemia (…) și o fată de 12 ani care a fost adusă de către părinți, la punctul de prim ajutor, cu dureri abdominale mai accentuate în zona hipogastrică. A fost consultată de medicul nostru și a fost lăsată acasă. (…) Per total, am avut șase cazuri.” – a declarat pentru ziarul „Mesagerul de Covasna”, președintele Asociației „Salvatore”, Buna Hunor.
Acesta spune că, surprinzător, față de anii precedenți, anul acesta nu s-au prezentat persoane în stare de ebrietate care să necesite îngrijiri medicale: „Nu am avut. Și anul trecut și când am mai lucrat ca voluntar am avut foarte multe cazuri legate de alcool, acum niciunul. Au fost cuminți oamenii. (…) Am măsurat foarte multe tensiuni și foarte multe glicemii. Oamenii au venit în mod voluntar, știau despre faptul că noi avem punctul de prim ajutor pentru că am împărțit pliante pe care scria că măsurăm glicemia.”
Potrivit informațiilor furnizate de către președintele Asociației, aproximativ 350 de persoane au beneficiat în decursul a celor trei zile de măsurarea glicemiei și a tenisunii, la punctul de acordare a primului ajutor, amplasat vis-a-vis de scena comunitară, de lângă magazinul Sugas.
Între două guri de aer, invitați să asigure primul ajutor și la alte evenimente …
Tot în acest sfîrșit de săptămână, la Târgu Secuiesc, s-a desfășurat competiția „Bicicleta Reciclabilă”, o cursă de biciclete organizată de Zarah Moden și New Fashion, unde Asociația „Salvatore” a fost invitată să asigure acordarea primului ajutor: „A fost organizată o competiție pentru copii, un concurs de biciclete unde am asigurat acordarea primului ajutor. Nu era în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, era un alt eveniment, organizat la Târgu Secuiesc, unde am fost solicitați să mergem și să asigurăm primul ajutor.” – a mai explicat Buna Hunor.
„Bicicleta Reciclabilă”, un concurs organizat la nivel județean, cu participarea grădinițelor și cu implicarea familiilor, a fost o competiție dedicată timpului petrecut între copil și familie.
Alte șase cazuri au necesitat primul ajutor al voluntarilor Crucii Roșii, subfiliala Sfântu Gheorghe
Parcă repartizate de către cineva în mod special, tot atâtea cazuri au necesitat sprijinul medical al voluntarilor de la Crucea Roșie, subfiliala Sfântu Gheorghe, unde circa 20 de voluntari au muncit pe întreaga perioadă a derulării Zilelor Orașului, și au acordat asistență medicală și de prim ajutor celor care s-au prezentat la cortul amplasat în imediata vecinătate a Liceului Tehologic „Constantit Brâncuși”.
„La cortul de prim ajutor am avut aproximativ 20 de voluntari implicați și numai șase cazuri mai importante, care s-au prezentat în cele 3 zile. Am avut o persoană care s-a prezentat cu o criză de epilepsie, o altă persoană s-a prezentat cu o alergie, nu se știe de ce tip, dar fata respectivă a fost trimisă de către colegii voluntari la Spitalul Județean de Urgență <<Dr. Fogolyan Kristof>>. Pe lângă aceste cazuri am măsurat tensiunea și glicemia persoanelor care au solicitat acest lucru la punctul de prim ajutor.” – a declarat pentru ziarul nostru Opra Zsofia-Szende, reprezentantul Crucea Roșie, subfiliala Sfântu Gheorghe.
Tot în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, în perioada 22 – 24 aprilie, în curtea sediului din strada str. Kós Károly, nr 7, Crucea Roșie a organizat, la fel ca în fiecare an, „weekend în familie”, un eveniment în cadrul căruia cei mici au putut lua parte la activități destinate lor, au putut călări ponei și au putut să se joace pe toboganul gonflabil amplasat în curtea interioară, iar părinții au putut să se recreeze lângă un grătar și o băutură răcoritoare. Acțiunea este destinată, de fapt, strângerii de fonduri, necesare pentru organizarea „Taberei de Vară 2016”, o activitate începută în anul 1992 şi continuată, fără întrerupere, până în prezent.
Tabăra de vară pentru copiii defavorizați, pentru care Crucea Roșie a strâns fonduri, în cadrul weekend-ului în familie, va fi organizată la fel ca și anul trecut în comuna Cernat, unde aproximativ 60 de copii din județ vor putea să participe. Scopul taberei este de a oferi copiilor proveniți din familii sărace și/sau marginalizate social, posibilitatea de a petrece, pentru prima dată în viață, o săptămână într-o tabără de vară.
Din an în an crește numărul participanților …
Reprezentanta Crucii Roșii, Opra Zsofia-Szende, a explicat că în fiecare an numărul celor care participă la acțiunea de strângere de fonduri, din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, crește. Datorită participanților, în acest an, au fost colectați în vederea organizării acestei tabere 7000 de lei.
„Mulțumim tuturor persoanelor care au venit la activitate, care au contribuit cu donații pentru organizarea taberei și mulțumim și mass-mediei locale pentru mediatizarea evenimentului. (…) La evenimentul din weekend-ul acesta am reușit să strângem 7000 de lei pentru organizarea taberei de vară. A fost un eveniment reușit. Erau foarte multe persoane care și în anii trecuți au venit aici la noi, chiar a fost reușită această acțiune. Circa 59 de voluntari au fost implicați pe parcursul acțiunii.” – a mai declarat Opra Zsofia-Szende.
Mulțumim și noi și îi felicităm pe voluntarii Asociației „Salvatore” și pe cei ai Crucii Roșii, subfiliala Sfântu Gheorghe, pentru că au asigurat, zilele acestea, primul ajutor persoanelor aflate în nevoie și pentru că au fost în slujba cetățenilor.
Ioana Ardeleanu